Ön plana çıkan moda tasarımcılarımız

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Mercedes Benz Fashion Week İstanbul’un etkisi bu hafta da hiç şüphesiz devam ediyor. Onlarca başarılı tasarımcıyı tek bir haftaya sığdırmak pek mümkün değildi. Koleksiyonları, ilham hikâyeleri veya doğaya olan duyarlılıklarıyla fark yaratan ve merceğimize takılan isimleri gelin hep birlikte daha yakından inceleyelim.

ÇİĞDEM AKIN

Çiğdem Akın 16-24 yaş arası gençleri hedeflemekte ve plaj giysileri tasarlamakta. UKTE adını taşıyan koleksiyon plaj giyimine yeni bir anlayışla yaklaşıyor. Kadın ve erkek için mayodan, havluyla, plaj aksesuarlarından elbiselere tüm ürün gruplarında tasarımların yer aldığı koleksiyonda kullanılan desenler oldukça dikkat çekiciydi. UKTE için özel olarak hazırlanan baskı kumaşlarda klasik desenlerin modern bir anlayışla yorumlandığına şahit olduk. Çin’den başlayarak Osmanlı’nın tüm dönemlerinde baskın bir şekilde varlık gösteren çintemani deseni ise koleksiyonun çıkış noktasını oluşturmuş. Çintemanı deseninde yer alan ve gönül gözü, akıl gözü, dünya gözü kavramlarını imgeleyen üç yuvarlak aynı zamanda bereketin, üremenin ve uğurun simgesi çerçevesinde yorumlanmış. Osmanlı döneminde padişahların ve şehzadelerin iç giysilerinden görkemli kaftanlarına kadar pek çok yerde karşımıza çıkan desen koleksiyonunda yeniden vizyoner bir şekilde karşımızda. 

ŞİYAR AKBOĞA

Genç tasarımcı bu yıl 3.sezon gerçekleştirdiği defilesinde kadın ve erkek ürünlerine birlikte yer verdi. Sporty Couture Punk olarak sunduğu koleksiyonunda alışılmışın dışında imajlar sergiledi. Örneğin tasarımcının erkek kıyafetlerindeki feminen tavır, bu ürünlerin kadınlar tarafından da rahatlıkla kullanabileceği vurguluyordu. Tasarımcının koleksiyonu kadar, stil anlamında ki iddası şu şekildeydi; Herkesin dönüşmek isteyeceği  stil ikonu haline getirdiğimiz zamansız kombinler, arsız parçalar ile dinamik bir stil oluşturarak moda vizyon ve trend akımını baştan aşağı değiştirmek için alışılmışın dışında bir moda şovu sunduk. Açıkçası ben kendisinin ve ekibinin bu iddasının altını dolduran sıra dışı bir defile izlediği söyleyebilirim. Fotoğraf sanatçısı Aytekin Yalçın’ın çekimlerinin basılı olduğu t-shirtler defilenin özel parçalarındandı.

MURAT AYTULUM

Deri tasarımlarıyla MBFWI’de her yıl fark yaratan tasarımcının bu sefer  ki ‘’ON.TEN SS XIX’’ adlı koleksiyonu oldukça  dinamik, renkli ve aykırı deri tasarımlar ile karşımıza çıktı. Mini defilesi ve dekorlu ve ışıklandırma ile yapılan özel sunumu oldukça etkili buldum. Koleksiyonda en çok dikkatimi çeken ürünleri,  desenli oversize ceketleri ve mini şortlu takımlarıydı. İlham kaynağı şiirinde yer alan sözlerin ve kırlangıç desenlerinin ürünler üzerinde kullanılmasını da tam imza niteliğindeydi. Siyah, beyaz derilerden oluşan koleksiyonun renkli patchwork’ler ile yer yer hareketlendirilmesi genç tüketicilerinde oldukça dikkatini çekecektir.

MİİN by KADİR KILIÇ

Koleksiyonlarında hazırladığı fonksiyonel, alışılmadık ve deneysel tasarımları ile ön plana çıkan Kadir Kılıç, ‘MULTI-LOKALIZM’ adını verdiği yeni koleksiyonunda doğanın bir parçası olan insandan, doğadan ve Afrika kıtasından ilham almış Defilenin sürpriz ismi, aynı zamanda moda haftasının da kapanışını yapan ünlü Top Model Tülin Şahin oldu. 

Yaratıcılığa hizmet eden Afrika Kıtası’ndan etkilenerek, geleneksel teknikler ve yerel kumaşlar kullanan tasarımcı, ‘Who Are Those People’ baskı stüdyosundan çıkan baskı, “dirty finishing” dikim tekniği ve el işçiliği ile koleksiyonunu hayata geçirmiş. Tasarımcı, soyut dışa vurumculuğun ana renklerle birleştiği desenlerin yanı sıra kolye, çanta ve kemerlerde kullanılan kobalt rengi camlarda Pınar Karasu tasarımı,1200 derece ocaktan çıkan soyut nazar boncukları ve komposizyonları ile farklı bir koleksiyon sunarak moda severlerden tam not aldı. 

GİRAY SEPİN

Giray Sepin İlkbahar/Yaz 2019 koleksiyonu Non-Self ile bizi farklı yolculuklara çıkardı. Ağaç kaynaklarından elde edilen, çevreye duyarlı süreçleriyle üretilen ve doğada çözünebilen TENCEL botanik elyaflarını içeren kumaşlar ile koleksiyon, son derece yumuşak, akışkan etkileriyle doğallıktan gelen saflığı, sakinliği ve yavaşlamayı ifade ediyordu.

Giray Sepin, Non-Self ile moda severlere doğanın mucizevi hikayesini sundu. Koleksiyonda unisex tasarımlar; tasarımcının sevdiği büyük formların yanı sıra herkesin kolaylıkla giyebileceği kombinler yer alıyor. Su yeşilinden koyu hakiye, açık sarıdan turuncuya, tütünden koyu kahverengiye, gri gök maviden, saksa kadar giden skalasıyla hikayesini renkle bütünleyen koleksiyonda Sepin’in son iki sene içerisinde yapmış olduğu seyahatlerinden ilham aldığını ifade etti.