Okullar açılıyor, çocuklar sağlıklı beslensin

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Çocuğumuzun nasıl beslendiği, sağlıklı büyümesi ve gelişmesi yanında okul başarısını da belirler. Buna istinaden anne baba olarak çocuğumuzun sağlıklı, yeterli, dengeli beslenmesini ve bunu alışkanlık haline getirmesini sağlamalıyız. İşte size tüyolar…

Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi için 

Önce siz örnek olun. Çocuklarımızın rol modelleri olduğumuzu unutmayalım. Çocuğunuzla birlikte sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanın ve sürdürün. 

- Doğal olarak sağlıklı beslenme ortamı oluşturun. Evde buzdolabınızda, sofranızda sağlıklı ve onay verdiğiniz yiyecekler olsun. Sağlıksız ve yememeniz gereken yiyecekleri satın almayın. 

Sağlıklı ve eğlenceli sofralar kurun. Çocukken kazandığımız beslenme ve yaşam alışkanlıklarının büyük bir kısmı ömür boyu sürer. Çocuğunuzla beraber alışverişlere çıkın, yemek yapın, sofra kurun böylece birlikte geçirdiğiniz zamanları da uzatmış ve etkili hale getirmiş olursunuz. 

- Menü planlamasını tek başına yapmayın;  Yemekte ne olacağını planlarken ailenin her ferdinin görüşüne önem verin. Özel istekleri demokratik bir şekilde sıraya koyun. 

- Sofrada tartışmayın. Ailece birlikte yemek yerken sofrada tartışmamaya özen göstermelisiniz. Yemeğin ödül veya ceza olmadığını unutmayın. 

- Baskı yapmayın; Sofradaki yiyeceklerden ne kadar yemesi gerektiği konusunda açıklama yapın, yiyecek gruplarını ve ihtiyaçlarını anlatın,  ancak baskı kurmayın. 

Okuldan geldikten sonra, çocuğunuzu evde nasıl sağlıklı beslenmesini sağlamak için ayarlamalar yapın. 

Çocuğunuzla rahat bir ortamda konuşarak, okulda sunulan yiyeceklerin ne olduğunu öğrenin. Evdeki beslenmesini ona göre organize ederken, çocuğunuza anlatarak ve onunla birlikte temel besin ihtiyaçlarını göz önüne alarak yiyecek gruplarının hepsini almasını sağlayın. 

Çoğumun her gün yemesi gereken yiyecek grupları;

1. grup yiyecekler; et, tavuk, balık, yumurta, peynir...gibi protein grubu. 

2. grup yiyecekler; süt, yoğurt, kefir, ayran...gibi kalsiyum zengini yiyecekler. 

3. grup yiyecekler; ekmek, pilav, makarna, patates, mısır ve hamurlu ... gibi sağlıklı karbonhidrat içeren yiyecekler. 

4. grup yiyecekler; domates, salatalık, havuç, turp, maydanoz, biber ... daha bir çok sebze 

5. grup yiyecekler; taze mevsim meyveleri  

6. grup da fındık, fıstık, badem, ceviz, zeytin...  gibi yağlı tohumlardan oluşmaktadır. 

Çocuğunuzun her gün bu yiyecek gruplarından ihtiyacı kadar yemesini sağlarken, onun görüş ve önerilerini birinci sıraya alın.

ZİHİNE İYİ GELEN  YİYECEKLER 

- Et, tavuk, balık, yumurta, peynirle yeterli demir ve kaliteli protein alan çocukların; zihin performansı yüksek, okulda başarılı ve ayrıca büyüme ve gelişmesi de normal ölçülerde olur. 

- Süt, yoğurt, kefir, ayran ile kaliteli protein ve yeterli kalsiyum alan çocukların kemik ve kas gelişimleri sağlam, algı ve öğrenme seviyeleri yüksek olur. 

l Tam tahıl, tam buğday, tam çavdar ekmeği, kaliteli kompleks karbonhidrat içeren ekmek, sağlıklı bir beslenme planı içinde; zihin performansını arttırır, enerjik seviyesini yükseltir. 

- Her gün salata ve çiğ sebze; C vitamini, folik asit başta olmak üzere pek çok vitamin, enzim ve mineral içerir. Enerjik ve dinç olmayı sağlar, öğrenmeyi kolaylaştırır. 

- Taze meyveler; Tatlı tat mutluluk hormonunu artırır. Mutluluk konsantrasyonu arttırır, öğrenmeyi kolaylaştırır. Çocuklarınızın tatlısı meyveler olsun. Meyveler ayrıca bir çok vitamin, mineral, enzimler ve lif içerdiği için vücudun sağlıklı çalışmasında etkilidir. 

BESLENME ÇANTASI HAZIRLARKEN 

Çocuğunuz beslenme çantası götürüyorsa çok iyi, içimiz daha rahat olur. Ancak evden götürdüğü yiyeceğin içeriği ile birlikte bu yiyeceği  yiyip yemediği de çok önemli. Bunun için beslenme çantasını çocuğumuzla birlikte hazırlamalı, ona alternatifler sunmalısınız.

SAĞLIKLI KAHVALTI ALTERNATİFLERİ...

- süt + peynir + ekmek + domates, maydanoz vb. çiğ sebze  

- süt + tam tahıllı cornflex + muz dilimleri

- süt + peynirli omlet + ekmek + domates 

- taze portakal suyu + peynirli tost 

- taze portakal suyu+ yumurta + peynir+ ekmek 

- peynir + ekmek + zeytin + domates salatalık 

- süt + ballı tam tahıl ekmeği 

- süt + ev reçeli + çavdar ekmeği  

- süt +tahin pekmez karışımı  + ekmek 

- süt + bal+ ceviz+ müsli + elma dilimleri