Öğretmenlik de müzik de yaşam biçimi

ARZU AKYOL

arzu.akyol@aksam.com.tr

Uğur Memiş müziğe gönül vermiş bir İngilizce öğretmeni. Aslında müzik tutkusu öğretmenlikten çok önce, çocukluğunda başladı. İlk parasını da henüz 16 yaşında müzikten kazandı. Şimdi bu tutkusunu profesyonel bir alana taşıdı ve sözü, bestesi kendisine ait “Vazgeçtim” adlı şarkıyla bir rock single çıkardı. 

İlk single’nız “Vazgeçtim”i konuşacağız ama önce sizi biraz tanıyalım. 

1975 Ankara doğumluyum. Evliyim ve bir oğlum var. Annem Kültür Ataşesi olduğu için eğitimimin bir bölümünü Almanya’da sürdürdüm. 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dilbilimi bölümünü kazandım. Aynı dönemde yine Hacettepe Konservatuvar Şan bölümüne başladım ama çeşitli nedenlerle yarım bırakmak zorunda kaldım. Üniversiteden mezun olduktan sonra Afyon’un Bayat ilçesine İngilizce öğretmeni olarak atandım ama müzik sevdam hiç bitmedi. Hafta sonları müzik ve reklam çalışmaları yaptım. 2002 yılından bu yana Ankara’da aynı okulda öğretmen olarak görev yapıyorum. 

Müzik tutkunuzu nasıl keşfettiniz? 

Daha ilkokul çağlarındayken mahalle arkadaşlarımla kasetten dinlediğimiz şarkıların üzerine grup kurup karaoke yaparak müzik hayatıma başladım sanırım. Sonra kısa bir klavye macerası ve tabii ki lise çağlarında gitarla tanışmam dönüm noktası oldu.

Sizi İngilizce öğretmenliğinden rock şarkıcılığına taşıyan süreci anlatır mısınız?

Barlarda çalıp söylemeye 16 yaşında başladım. Öğretmenlikten çok önce müzikten para kazanmaya başlamıştım yani. İlk bestemi de daha iki üç akor biliyorken yapmıştım. Yaklaşık 25 yıldır beste yapmaya devam ediyorum ve yüze yakın bestem var. Öğretmenlik ve müzikal hayatım da birlikte ilerledi hep. Artık daha fazla kendime saklayamayacağımı hissettiğimde, müziğimi paylaşmaya karar verdim. Çünkü her müzisyen şarkılarını dinletmek, paylaşmak, o duyguları insanlara hissettirmek ister.

Öğretmenlik mi müzik mi?

Her ikisi de benim için çok önemli… Seçim yapmak zorunda kalmamayı tercih ederim, çünkü her ikisinde de insanların hayatına dokunabiliyorsunuz.

Öğrencileriniz müzik maceranız hakkında ne düşünüyor? Şarkılarınızı seviyorlar mı?

Öğrencilerim için sürpriz oldu, çünkü öğretmenlik hayatımla müzik hayatımı ayrı tutarım. Sağ olsunlar çok olumlu tepki verdiler ve beni inanılmaz destekliyorlar.

Single’ınızdaki “Vazgeçtim”in bir hikâyesi var mı?

“Vazgeçtim” benim için çok önemli bir şarkıydı. Yaklaşık 10 yıl önce yaptım. Vazgeçmeyi bilenler ne demek istediğimi çok iyi anlayacaktır. Bugünkü hayatımı o günkü zor kararlara, vazgeçilenlere borçluyum.

Rock sevenler ne bulacak bu albümde?

Gitar çalan çoğu insan kıyısından da olsa rock'a bir şekilde bulaşmıştır. Gitarın DNA’sında var rock zaten. Ama ben sadece rock değil, hissettiğim duyguyu yansıtan başka tarzda besteler de yaptım bugüne kadar. Müziği sınırlandırmak bence anlamsız, çünkü müzik bir duygu işidir ve duygular değişkendir.

Müziğinizin bir mesajı var mı?

Özel bir mesajım yok. Ben hissettiklerimi yazıp bestelerim. Dinleyicilerimle aynı duygularda buluşabilirsem, onlara bu duyguları aktarabilirsem, benimle hüzünlenip benimle mutlu olabilmelerini sağlayabilirsem bu bana yeter.

Hedefiniz, hayaliniz ne?

Müzikteki hedefim nefes almaya devam ettikçe, üretmek, paylaşmak, güzele dair ne varsa dinleyenlerime aktarmak elimden geldiğince. Sınır yok. Bu bir macera ve her saniyesinden zevk alıyorum. Tek olmazsa olmazım elimden gelenin en iyisi olması.

Öğretmenlik devam edecek mi?

Öğretmenlik de müzik gibi, çok sabır ve emek isteyen, sonunda da kelimelerle anlatılmayacak duygular hissettiren bir yaşam biçimi. İnşallah devam eder.

Son söz…

Son söz; anı yaşayın, sevmek için yaşayın, mutlu yaşayın…