Öğrenmenin yaşı yoktur

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Yolculuk yaparken, otobüste bulunan kitaplardan istediğinizi seçip okumak ister miydiniz? Peki, pazardan alınan kasaların rafa, araba lastiklerinin tabureye dönüştüğü bir kütüphanede bulunmak? Kocaeli Belediyesi’nin hayata geçirdiği projeyle belediye otobüslerinde kurulan kütüphaneler işte bu görüntülere sahne oluyor. Bu güzel projeyi konuşmak için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’yla bir araya geldik… 

Kütüphane oluşturmanın veya bir kütüphane kurmanın ilk adımı nedir, nereden başlamak gerekiyor?

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak, Kocaeli’nin sanayi kenti imajının yanına kültür, bilim ve sanat kenti özelliklerini eklemek amacıyla kitaba ve okumaya büyük önem veriyoruz. Elbette kütüphaneler de kitapların büyülü dünyasına dalabilmek için en elverişli mekânlar. Kütüphanenin o kendine özgü kâğıt kokusunu teneffüs eden bir daha unutamaz. Biz de kentimizde kütüphaneciliğin gelişmesine katkı sunuyoruz.

Halkın ayağına kütüphaneyi getirdiniz ve 240 adet kütüphaneli Otobüsleriniz yollarda...

Evet, bu yıl Kocaeli Kitap Fuarımızın dokuzuncusunu gerçekleştiriyoruz. Bu devamlılıktan anlayacağınız üzere bizim kitaba ve okumaya verdiğimiz önem belli. Kaldı ki, Türkiye’de ilk kez kütüphaneyi halkımızın ayağına getiren biziz. Son olarak hizmete aldığımız 240 adet yeni nesil otobüsümüzde Türkiye’de ilk kez kütüphane var. Evet, yanlış duymadınız; bizim Kocaeli’de kütüphaneli otobüslerimiz var. Bu otobüslere biz seçkin yazarlarımızın kitaplarını koyuyoruz. Kitapsever yolcularımız, yol boyunca istedikleri kitabı okuyor, ertesi gün otobüse bindiğinde aynı yerden devan ediyor. İsterlerse alıp evlerine götürüp evlerinde okudukları kitapları başkalarıyla paylaşmak için kütüphaneli otobüslerimize bırakabilir.

Kocaeli Kitap Fuarı’nda “Genç Dönüşüm Kütüphanesi” fikri kimden çıktı?

Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi’ndeki üniversiteli gençlerimiz, merkezin kütüphanesini daha cazip ve ilgi çekici kılmak amacıyla bu fikri geliştirmiş. Bize bu fikirle gelen gençlerimizin isteğini kırmadık, 9. Kocaeli Kitap Fuarı içinde Genç Dönüşüm Kütüphanesi standı için güzel bir köşe oluşturduk.

Genç Dönüşüm Kütüphanesi’nde neler var?

Atık eşyalardan dönüştürülen malzemeler var. Kitapların bulunduğu raflar, pazarlarda atılan kasalardan oluşuyor. Ahşap makaralardan masanın, araba lastiklerinden taburelerin olduğu kütüphaneyi doğrusu ben de çok ilginç buldum. Kitap Fuarı’nı her gün ziyaret ediyorum ve Genç Dönüşüm Kütüphanesi’ndeki gençlerimizle bir araya geliyorum.

Neden geri dönüşüm? 

Büyükşehir Belediyesi olarak nüfusu sürekli artan, sanayi kenti Kocaeli’nde geri dönüşümün önemini çok iyi kavradık.  Bu amaçla geri dönüşüm projelerimizi geliştirdik. Yine Türkiye’de ilk kez ‘’geri dönüşüm suyu-grisu’’ dediğimiz projeye imza attık. Kocaeli genelindeki büyük atık su arıtma tesislerimizde arıtılan suları, bir başka arıtmadan daha geçirerek sanayinin kullanımına uygun hale getiriyoruz. Geri Dönüşüm Suyu’ndan sanayi kuruluşlarımız çok memnun. Böylece geri dönüşümü bile geri dönüştürecek hale getirdik.

Son olarak okumaya hevesli gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Ben 20 yılı aşkındır belediye başkanlığı yapıyorum ama her şeyden önce öğretmenim. Öğretmenlikten emekli olunmaz. Bir öğretmen olarak okumanın ve kitabın önemini çok iyi biliyorum.  Kitap okumak ilme ulaşmanın en kısa yoludur. Bu nedenle istiyoruz ki; doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle, milletimiz bilgiyle iç içe, kitaplarla haşır neşir; bilgi dolu, barış dolu, huzur dolu bir hayat sürsün. Kitaplardan gençlerin, yaşlıların, kadınların, öğrencilerin, öğretmenlerin faydalanmasını istiyorum. Çünkü öğrenmenin yaşı yoktur.

Mardin ve Van’a Kitap Köprüsü Kurduk

Gençlik projenizi anlatır mısınız?

Gençlerimiz için oluşturduğumuz Kılavuz Gençlik Projesi’nde orta ve lise düzeyindeki öğrencilerimizin eğitim hayatına destek olurken, onlara kütüphane ve kitap okuma alışkanlığı da kazandırıyoruz. Ayrıca Türkiye’nin doğu ve güneydoğusundaki ihtiyaç sahibi okullarımızda kütüphaneler oluşturuyoruz.

“Kitaba Koş” etkinliği nedir?

“Bir sana bir Van’a’’ gibi projelerle Kitap Fuarı’nda ki kitap kumbarasına atılan kitaplarla okullarımızda kütüphaneler oluşturuyoruz. Kocaeli Kitap Fuarı öncesinde “Kitaba Koş’’ etkinliği düzenliyoruz. Profesyonel atletlerin yanı sıra halk koşusu kategorisinin de yar aldığı bu yarışta katılan herkese kitap hediye ediyoruz. Yine ilkokul çağındaki çocuklarımıza katkı verdiğimiz Bilgievleri projemiz var. Bilgievlerinden bizzat benim başlattığım “Mardin’e Kitap Köprüsü’’ projesiyle Bilgievlerindeki çocuklarımız, en sevdikleri kitapları kitap kumbarasında topladılar veMardin’e bu kitapları yolladık. Onların istediği bir okulumuzda kütüphanemizi oluşturduk.