Ödüllü yazardan çocuklara Okuma Kültürü Mekânları

Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, 23 Nisan'da çocuklara çok anlamlı bir hediye verdi. Genel Müdürlüğün yayına hazırladığı ödüllü yazar Figen Yaman Coşar'ın kaleme aldığı ''Okuma Kültürü Mekânları'' kitap setinin tanıtımı Çocuk Bayramı'nda Rami Kütüphanesi'nde yapıldı.

GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Dijital çağ okuma zevkini çocukların elinden alıyor. Yeni nesillerin kitapla, basılı eserlerle bağı giderek zayıflıyor. Bu ilişkiyi canlı tutmak üzere harekete geçen Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü "Okuma Kültürü Mekânları" kitap setini okurla buluşturdu. Yazardan yayıncıya, sahaftan fuarlara uzanan kitabın yolculuğunu yedi kitapta yedi farklı çizer ve edebi tür ile anlatan serinin yazarı ise çocuk edebiyatının en yetkin ve ödüllü kalemi Figen Yaman Coşar.

"Okuma Kültürü Mekânları"nın 23 Nisan'da İstanbul Rami Kütüphanesi'nde yapılan lansmanında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, "Kitap setinin çocukların okuma kültürüne sağlayacağı katkıdan bahsederek, "Tüm çocuklarımızın kitabın üretiminden başlayarak, okuyucularıyla buluşmalarına kadar olan yolculuğunda verilen emekleri, emek veren kişileri ve tüm bunları öğrenebilecekleri terimleri içeren sözcüklere sahip olması bu seti özel kılan unsurlardan bir tanesidir" dedi.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu ise "Çocuklarımızın bilişsel, eğitsel yapılarının oluşması, olgunlaşmasında, kitap okuma alışkanlığını çok önemli bir yeri var. Kitap okuma dediğimiz mesele sadece zamanı değerlendirmesi meselesi değil, bir kültür meselesi." hatırlatmasında bulundu. Beyoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "O yüzden en küçük yaşlardan ve hayatın her alanını kapsayacak şekilde bu alana müdahale etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Son dönemde 0-3 yaş grubuna özel bebek kütüphaneleri de açtık. Müstakil bebek ve çocuk kütüphane sayısında 90'a yaklaştı. Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğü olarak ülkemizin 81 ili 1.900'e yakın ilçesinde 1300 kütüphane işleten yapı olarak Halk Kütüphanesi bizim birinci sorumluluklarımızdan."

Tanıtım programının ardından "Okuma Kültürü Mekanlarının Edebi Özellikleri" ve "Çocuklarda Okuma Kültürünün Gelişmesinde Mekanların Önemi" başlıklı paneller düzenlendi, yayın ekibi serinin hazırlık sürecini katılımcılarla paylaştı.

AMACIMIZ ÇOCUKLARI KİTAP OKUMAYA ALIŞTIRMAK

FATMA TÜRKKOL (EDİTÖR)

Projemiz Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü'ne özel olarak yapıldı. Okuma Kültürü Mekanları setinde 7 kitap bulunuyor. Amacımız kitapların bulunduğu, üretildiği mekanlar tanıtarak çocukları kitap okumaya alıştırmak. Her türlü mekânı araştırdık ve 7 tanesini seçtik. Kütüphane, yazarın evi, sahaf, kitapçı, yayınevi bunlardan bir kaçı. Çocuk edebiyatının en iyi isimlerinden olan yazarımız Figen Yaman Coşar'dan da bu mekânları farklı türlerde yazmasını istedik. Örneğin sahafı şiir türünde yazdı, bir tanesini betimleyici anlatımla kaleme aldı, bir diğerini ilahi bakış açısı ile yazdı. Çocuk kitapları editörüyüm ama bunda biraz farklı oldu işleyiş. Çünkü aynı anda yedi farklı çizerle çalışıyordum, yedi mekan anlatılıyordu ve bir tane yazar vardı. Dolayısıyla hem her birinin tarzını kitaplara yansıtıp hem de bir ortaklık kurmak gerekiyordu. Bu açıdan daha dikkatli çalışmayı gerektiren bir proje oldu. Büyük bir araştırma sürecinin ardından yedi kitap basıldı. İçine eğitimciler için bir de etkinlik broşürü ekledik. Hedef kitlesi okul öncesi 6 yaşı da dahil ederek 1,2 ve 3. sınıflar. Çünkü daha önceki yaş grubu sevimli bir hikâye gibi okuyabilir seriyi ama Türkçe'nin ana dil olarak türlerini ayırt etmeye başlayanlar türlere dikkat ederek okuyabilir. Kütüphanelere de dağıtılması planlanıyor bu serinin. İlk lansmanı Bologna'daki İtalya'daki çocuk kitapları fuarında yapıldı. Bu aynı zamanda Türkiye ve Bakanlığımız için de oldukça prestijli bir organizasyondu. Çünkü Bakanlıkların bu düzeyde bir çocuk kitabını finanse etmeleri her zaman görülen bir şey değil. Bu açıdan kütüphanelere de çok yakışacak Okuma Kültürü Mekanları serisi.

ÇOCUKLA İLGİLİ HASSASİYETİMİZ VAR

FİGEN YAMAN COŞAR (YAZAR)

Seriye başlarken tek bir kahramanın yedi farklı mekânını anlatmayı düşünmüştüm. Ama bir noktada yapamayacağım galiba diye düşünürken editörümüz Fatma Türkkol'un formüle ettiği

şu an basılan hâli beni çok rahatlattı. Yedi ayrı çizerle çalışmanın da çok keyifli bir tarafı oldu. Elbette işe emek veren yazar ve çizer arkadaşlarımız gibi görünen yüzleri dışında da büyük bir ekip var. Çocukla ilgili üretim yapanlarda kendi çocuk halini korumakla ilgili bir düşünce ya da kendi çocuğu varsa ona sunacağı şey ile ilgili hassasiyetleri olma durumu hep olmalı. Bizim ekibimizde bunun olması çok keyifli bir şey. Çünkü maalesef çocuk için üretirken şöyle bir bakış açısı olabiliyor; çocuk alanı genel bakışta atlanması gereken bir basamak, daha ilerideki hedeflere götüren bir yol gibi görülüyor. Çocuk için üretim iki şaklabanlık, palyaço, biraz fazla resim, renk, karmakarışık imajlar kullanmak zannediliyor. Gerçekten çocuk için bir şey üretmek isteyen kişi sadece bu alanda çalışmayı düşünür. Bugün de bu hassasiyeti taşıyan bir ekiple bir iş yaptığımız için bunun güzel bir iş olarak ortaya çıktığını düşünüyorum. 23 Nisan'da da Türkiye lansmanını yapmamız da çok anlamlı oldu.