Niyazi Erdoğan ile tasarım serüveni

FW 2021'de Türk Tayyareci Başı Vecihi Hürkuş'tan ilham alan koleksiyonu ile dikkat çeken moda tasarımcısı Niyazi Erdoğan'a moda yolculuğunu sorduk.

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

Başarılı moda tasarımcısı Niyazi Erdoğan, ülkemizde erkek koleksiyonları ile ilk akla gelen isimler arasında. Her sezon koleksiyon hikâyeleri ile de fark yaratıyor. Dingin kişiliği ve kreatif ruhu ile uzun yıllardır sağlam adımlar atan tasarımcı dostum ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Niyazi Erdoğan markasının misyonunu sizden dinlemek isteriz?

Markamı kurduğum ilk günden beri amacım lokal değerlerden ilham alarak global vizyonda koleksiyonlar hazırlamak. Bir Türk modası ekolü oluşurken buna destekte bulunmak.

Fashion Week İstanbul'da sunduğunuz 2021 F/W koleksiyonunuzun hikâyesini bizimle paylaşır mısınız?

FW 2021 koleksiyonumuz, Türk Tayyareci Başı Vecihi Hürkuş'tan ilham alıyor. Onun hayata karşı duruşu, mesleğine duyduğu aşkı ve mücadeleci ruhu bize büyük ilham kaynağı oldu. Hepimizin sınırlanarak yaşadığı bu günlerde umut olması için böyle bir çıkış noktası seçtim.

2021 yaz erkek trendleri hakkında okuyucularımıza neler önerirsiniz?

Kapanmalarla geçen bir kışın ardından çok renkli bir yaz sezonu bizleri bekliyor. Çok renkli geometrik desenlerle oluşturulmuş şort ve gömlek takımlar, pastel tonlardaki t-shirt ve sweatshirtler hepimizin gardırobunu süsleyecek. Bir de beyaz denim ve batik efektli parçalar en önemli trendlerden.

Tasarımcı kimliğinizin yanı sıra genç yetenekleri desteklemek adına eğitmenlik de yapmaktasınız. Bu hassasiyetinizin nedeni nedir?

Sürdürülebilirlik konusunda hassasiyetimizin arttığı bir dönemdeyiz. Elde ettiğimiz bilginin bir sonraki nesle aktarılması en hassas olduğum konu. Ben de bu konuda elimden geleni yapmanın görevim olduğunu düşünüyorum ve beş senedir Bayrampaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gönüllü eğitmenlik yapmaktayım. Bunun haricinde atölyemizde her yaz genç arkadaşlara staj imkânı sağlayarak sektör içi eğitimlerine destekte bulunuyoruz.

Hedef ve projelerinizi nasıl şekillendiriyorsunuz?

Dijitalleştiğimiz bu dönemde en büyük önceliğimiz onlineda satış kanallarımızı arttırmak ve insanların daha kolay ulaşabilecekleri koleksiyonlar hazırlamak. Bir yandan da doğaya daha saygılı süreçler ve materyallerle sürdürülebilir modaya destekte bulunuyoruz.

Ürünlerinize hangi satış kanalları üzerinden ulaşılıyor?

Kendi web sitemiz ( www.niyazi-erdogan.com ) haricinde, Trendyol, Designers Iconic, Hipicon, Inventivo gibi birçok online satış kanalından ürünlerimize ulaşabilirler. Bu yazdan itibaren Harvey Nichols Bodrum'da satışta olacağız. Bir de Bomonti'de bulunan showroomumuzdan ürünlerimize ulaşabilirler.

Moda tasarımcısı olarak gerçekleştirmek istediğiniz en büyük hayaliniz nedir?

Bildiğin gibi ben aslında mimarlık eğitimi aldım. Birçok disiplinin bir arada olduğu, genç arkadaşları eğittiğimiz bir akademiyi de barındıran büyük bir stüdyo hayal ediyorum. Senin anlayacağın üretmek, daha çok üretmek.

Son koleksiyonda TAYPA ile nasıl bir işbirliği yaptınız?

FW 2021 koleksiyonumuzun en önemli problemlerinden biri de daha sürdürülebilir yöntemlerle üretilmiş ürünler tasarlamak oldu. Bu noktada Türkiye'nin en önemli denim üreticilerinden birisi olan TAYPA ile işbirliği yaptık. Konusunda uzman bir ekiple birlikte daha az su kullanarak, kenevir elyafından üretilmiş, doğaya daha saygılı denimler ortaya çıkardık.

Bu yaz damat adaylarına ne tarz damatlıklar öneriyorsunuz ve dikkat etmeleri gereken noktalar neler?

Biz birlikte çalıştığımız damatlarla düğünün ve gelinliğin konseptine göre, tamamen kişiye ve duruma özel parçalar hazırlıyoruz. Böylece son dakikada alınmış sıradan işler yerine, düğünle bütünleşmiş ve vücuda cuk diye oturan damatlıklar ortaya çıkıyor. En çok dikkat edilmesi gereken doğru fitte bir damatlık seçilmesi. Düğünün genel konseptiyle renk uyumu da çok önemli.