Niğde’nin bayram tatlısı ‘Burma’

BEYZA AY FİDANCI

tadindaturkiye@gmail.com

Neredeyse tüm dönemlerin ve kültürlerin izlerine rastlayabileceğiniz, 10 bin yıllık kesintisiz bir yerleşim merkezi olan Niğde’deyiz. Doğal güzellikleri, termal kaynakları ve ören yerleriyle tarih ve turizm kenti olan Niğde’nin bir önemli özelliği de, Cumhuriyet’in ilan edildiği günü top atışlarıyla ilk kutlayan şehir olmasıdır. Medeniyetlerin yaşatıldığı şehrin eski ismi kitabelerde Nakita ya da Nahita olarak geçer. 14. yüzyılda Nikde, Cumhuriyet’ten sonra da Niğde’ye dönüşmüştür. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden günümüze birçok önemli tarihi eser ulaşmıştır. Bunlardan en önemlisi de Türk şairi Faruk Nafiz Çamlıbel’in ‘Han Duvarları’ şiirinin esin kaynağı olan Ulukışla Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’dır. 

ELMASI DÜNYACA ÜNLÜ

Niğde mutfağında elma ve patates önemli yer tutar. Ülkemizde en büyük elma bahçeleri bu şehirdedir. Niğde elmasının aroması ve tadı dünyanın da beğenisini kazanmıştır. Ayrıca, Niğde bölgesindeki bağlarda yetişen üzümlerden hazırlanan pekmez şifa kaynağıdır. Kışlık ekmek yapımı gelenek haline gelmiştir. Ayrıca kış için kabak ve biber gibi sebzeler kurutulur. Rumeli göçmenlerinin getirdiği tepsi ekmeği ve kapama yemekleri de yaygındır. Özel bir damak tadı olan ‘Arabaşı Çorbası’ özellikle kış mevsimi yaşanan Niğde’de insan direncini artıran bir çorbadır. Pekmez, su nişasta ve un karışımıyla yapılan ‘Köfter’ Niğde’nin lokumudur. Paluza ve kuru zerdali kavurması da yörenin önemli tatlılarındandır. Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğu ise, Niğde mutfağında özel bir yeri olan burma tatlısı. Bayram tatlısı olarak da bilinir ama artık bu lezzeti tatmak için bayramları beklemeye gerek yok. Yörede bu lezzete sarığı burma, oklava tatlısı, dolangel gibi isimler de verilmiştir. Yapımı pratik ve kolaydır. Ceviz ve kaymak ayrı bir lezzet katar. 

Malzemeler:

Hamuru için

- 1 su bardağı süt

- 1 su bardağı sıvı yağ

- Yarım su bardağı su

-6 su bardağı un

- 2 çay kaşığı kabartma tozu

- 1 yemek kaşığı sirke

- 1 çay kaşığı tuz

- 2 yumurta

Şerbet için

- 4,5 su bardağı su

- 3,5 su bardağı şeker

- Yarım limon suyu.

İçi için:

- 2 su bardağı ceviz (çok ince çekilmemiş)

- Açmak için nişasta

- Üzeri için bir su bardağı eritilmiş tereyağı

Yapılışı:

Hamur için unu yoğurma kabına alıp bütün malzemeleri tam ortasına katıyoruz. Ortadan başlayarak bütün malzemeleri una yediriyoruz. Yoğurduktan sonra üzerini kapatarak yarım saat dinlendiriyoruz. Ardından eşit parçalara ayırıyoruz. Nişastayı açmak için alıyoruz. Her bir bezeyi mümkün olduğu kadar ince açıyoruz. Cevizi içine bolca serptikten sonra oklavaya sıkı sarıp rulo yapıyoruz. İki taraftan ortaya doğru yitip büzgüler yapıyoruz ve oklavadan çıkarıyoruz. Büyük boy dikdörtgen fırın tepsisini yağlayıp diziyoruz. Her yaptığımız burmaları üç eşit parçaya kesiyoruz. Sonra eritilmiş bir su bardağı tereyağını sadece eriterek yemek kaşığıyla gezdiriyoruz. 180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz. İyice kızarınca fırından çıkartıp ilk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbeti her yerine eşit şekilde döküyoruz. İki saat dinlendikten sonra servis edebiliriz. Tatlıyı hazırlamadan önce, limon suyu hariç su ve şekeri tencereye katıp ocakta kaynatmaya başlamalıyız. Yaklaşık 20-25 dakika sonra limon suyunu sıkıp 5-6 dakika sonra soğutmaya bırakabiliriz.