Nebahat Öğretmen'in 'Servis'i Fransa yolcusu

merve.oruc@aksam.com.tr

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

2019 yapımı kurmaca filmler arasında ülkemizde yılın en fazla ödül alan ikinci filmi Servis, 9193 film arasından seçilerek bu yıl Fransa’da 42’ncisi düzenlenecek olan Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali’nin Uluslarası Yarışma Bölümü’nde yer alacak 80 film arasına girdi. 

Festivalde yarışacak tek Türk filmi olarak ülkesini temsil edecek olan Ramazan Kılıç oldukça heyecanlı. Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek festival, 31 Ocak – 8 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Ağrı’da yeşeren hayalleri ile bugün Fransa yolcusu olan Kılıç, hikâye yazmaya ve onları en iyi şekilde çekmeye devam edeceğini belirtiyor. 

HAYATIMDAN ESİNLENDİM

Senaristliğini ve yönetmenliğini Ramazan Kılıç’ın üstlendiği, çekimleri Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinde beş günde tamamlanan Servis filmi, Anadolu’daki bir köy okuluna yeni atanmış olan Nebahat Öğretmen’in hiç araç kullanmayı bilmediği halde öğrencilerinin okula daha rahat gidebilmeleri için servis şoförlüğü yapmaya karar vermesini konu alıyor. Etkileyici hikâyesiyle beğeni kazanan filmin nasıl ortaya çıktığını Kılıç şöyle anlatıyor: “Twitter’da bir haber videosuna denk geldim. Bir kadın öğretmen öğrencileri için servis şoförlüğü yapıyor ve direksiyona geçtiğinde erkeksi bir tavır takınıyordu. Bu video beni etkiledi ve üzerinde düşünmeye başladım. Ben de buna benzer şeyler yaşamıştım çünkü. Ablam da doğuda öğretmenlik yapıyor. Onun öğrencileri ile olan iletişimini gözlemleme şansı da buldum. Film üzerine kafa yorarken aklıma Metin Erksan filmi Şoför Nebahat geldi. Bu filmi birkaç kere izledim. Şoför Nebahat, erkeksi bir tavır takınıyordu. Ama ben filmimde öğretmenimizin kadın olarak mücadele etmesini istedim. Bunun üzerinden filmi tasarladım.”

MİZAHÎ DİL FİLMİ SEVDİRDİ

Servis filmi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteğiyle çekildi. Festivallerde çok beğenilen filmin bu kadar ilgi görmesinde gerçek bir hikâyeden esinlenilmesinin de büyük etkisi vardı. “Bu başarıyı beklemiyordum açıkçası. Yönetmen olarak yapmam gereken tek şey iyi bir film çıkarmaktı. Gerisi izleyicilerin ve sektörün önde gelenlerinin kararıydı. Festival yolculuğu devam ediyor. Şimdiye kadar yaklaşık kırk festival gezdi ödüller aldı. Bu durum beni çok mutlu etti ve gururlandırdı. Ve şunu farkettim ciddi bir meseleyi mizahî bir dille ele aldığınızda daha çok dikkat çekiyor. Benim filmim de böyleydi. Bazı yerleri mizahi bir dille anlatmıştım. Hatta festivallerde bu mizahî dille çekilden kısımlar daha uzun olsaydı şeklinde yorumlar yapıldı.” diyen Kılıç, Servis filminin uzun metraj halini de çekmek istiyor.  

Filminin Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali’nde gösterilecek olmasının kendisine büyük bir katkı sağlayacağını düşünen Kılıç, “Türkiye’deki sinema sektörünü biraz anlamaya başladım. Yurtdışını çok bilmiyordum. Bu festival ile öğreneceğim. Festivalde hem Servis filmini dağıtımcılara satmaya çalışacağız hem de bir sonraki projelerimiz için yapımcılar ile görüşeceğiz.” şeklinde konuşuyor.  

ÖDÜLLERE DOYMUYOR

Ramazan Kılıç, 1993 yılında Ağrı’da doğdu. İlk ve ortaokulu orada okudu. Liseyi Bolu’da bitirdi. Halen Radyo ve Televizyon Bölümü son sınıf öğrencisi. Servis dışında 3 kısa film daha çekmiş. İlk filmi Suriye’deki iç savaşta eşini kaybeden bir annenin hikayesini anlattığı “Penaber/Mülteci” ile 20 ödül almış. Çanakkale Savaşı’nı anlattığı Kültür Bakanlığı destekli Miğfer de birçok ödül almış. Kendi imkanlarıyla çektiği Depo İşçileri ise 3 festivale gitmiş ve üçündende ödül ile dönmüş.