Nazmi Özdil: Zıtlıktan doğan uyumlar hepimize heyecan veriyor

Tasarladığı klip ve müzik çalışmalarıyla; yerli ve yabancı sanatçıları bir araya getiren ve ortaya eğlenceli işler çıkaran müzik, video tasarımcısı ve editörü Nazmi Özdil: ''Videolarda seçtiğim şarkıların ve sanatçıların olabildiğince birbirine zıt kutuplarda olmalarına dikkat ediyorum. Çünkü zıtlıktan doğan uyumlar insanda daha büyük heyecan yaratıyor diye gözlemliyorum. En azından bende hep öyle olmuştur.''

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Müzik/video tasarımcısı ve editörü diyebiliriz Nazmi Özdil için. Alışık olduğumuz veya bildiğimiz şarkıları ve sanatçıları farklı buluşturmalarla yeniden yorumluyor ve ortaya keyifli ve alışık olmadığımız 'iş birlikleri' diğer bir deyişle düetler çıkarıyor. Örneğin Seda Sayan ile dünyaca ünlü sanatçı Billie Eilish'i buluşturduğu da oldu, 50 Cent ile Mahsun Kırmızıgül'e düet yaptırdığı da. Üstelik sadece müzikleriyle değil onlara yaptığı kliplerle de çalışmalarını daha da eğlenceli bir hale getiren Özdil ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Sohbetimize geçmeden önce onu daha yakından tanıyalım: "1985 yılında Esslingen Almanya'da doğdum. 3 yaşımdan 18 yaşıma kadar İzmir'de yaşadım. Hacettepe'de istatistik bölümü kazandığımdan beri de Ankara'da yaşıyorum. Üniversite yıllarımda müzikle çok ilgilendim. Hacettepe'nin rock topluluğunda yönetim kurulundaydım ve Hürock (Hacettepe Üniversitesi Rock Topluluğu) bünyesinde birçok festival ve organizasyon yaptık. 2015 yılından itibaren de Onedio'da yönetmenlik yapmaktayım. Yer yer hobi olarak kendi projelerimle ve müzisyen arkadaşlarımın klip işleriyle de ilgileniyorum."

MOTİVASYONUM İNSANLARI DA HEYECANIMA ORTAK EDEBİLMEK

Video/kurgu/yönetmenlik vb. işlerine nasıl dahil oldunuz, ilginiz nasıl başladı?

Video işlerine başlamaya, 2008 yılında katıldığım Mtv Türkiye'nin video/kısa film yarışmasında 1.lik ödülü almamla karar verdim. O dönem Youtube Türkiye'de daha yeni aktifleşmeye başlamış bir platformdu. Eğlencesine yaptığım bir videoyu arkadaşıma gösterdim, sonrasında arkadaşım ben daha Youtube ne bilmezken o videoyu kendi hesabından Youtube'a yükledi. Video o dönemin şartlarında baya ilgi görünce aynı videoyu Mtv Türkiye'nin o dönemki video yarışmasına yolladım ve videom ummadığım şekilde 1. oldu. Eğlenerek yaptığınız bir işin insanlar tarafından da ilgi görmesinin verdiği mutluluğun zehrini aldıktan sonra bu işi profesyonel olarak da yapmak istediğime karar verdim.

Özellikle Mahsun Kırmızıgül x 50 Cent ve Seda Sayan x Billie Eilish editleriniz epey ses getirdi. Şarkıları/şarkıcıları neye göre belirlediniz?

Bu tarz videolarda seçtiğim şarkıların ve sanatçıların olabildiğince birbirine zıt kutuplarda olmalarına dikkat ediyorum. Çünkü zıtlıktan doğan uyumlar insanda daha büyük heyecan yaratıyor diye gözlemliyorum. En azından bende hep öyle olmuştur.

Bu editleri yaparken motivasyonunuz nedir, neden yapıyorsunuz?

Yaparken eğlenebilmem ve yaptığım videolara erişen insanları da bu heyecanıma ortak edebilmem en öncelikli motivasyonum. Bir de gelecekte geriye dönüp baktığımda hatırlanabileceğim güzel birkaç işimin olması diyebilirim.

SANATÇILARDAN GERİ DÖNÜŞLER ALIYORUM

Bu kadar ses getireceğini tahmin etmiş miydiniz çalışmalarınızın? Şarkıcıların kendilerinden de dönüşler aldınız mı?

2022'nin başından beri sosyal medyada içerik üretici olarak biraz daha aktif olmaya karar verdim. Yaptığım ilk 2-3 video güzel tepkiler almıştı. Fakat Seda Sayan feat. Billie Eilish videosu hem müzikal hem görsel olarak alışılmışın dışında bir konsept olduğu için beni yaparken de çok heyecanlandırdı. Hatta o gün videoyu bitirip internete yükledikten sonra arkadaşlarımın yanına gittiğimde "Ben bir video yaptım ama bu sefer biraz farklı oldu..." demiştim. Video o gün viral oldu ve videonun öncekilere kıyasla bir miktar daha fazla ilgi görebileceğini tahmin etmeme rağmen beklediğimin çok çok üstünde bir ilgiyle karşılaştım. Şimdiye kadar yaptığım neredeyse bütün çalışmalarda çok değerli yerli sanatçılarımızdan; Seda Sayan, Tarık Mengüç, Ceylan, Murat Boz, Ebru Gündeş, Mahsun Kırmızıgül gibi beni çok mutlu eden pozitif geri dönüşler aldım. Yabancı sanatçılardan henüz bir geri dönüş yok, keşke olsa.

Edit yaptığınız şarkılar adeta yeni bir kimlik kazanıyor gibi. Yani belki de bir kısmın açıp normalde dinlemeyeceği şarkılara farklı bir bakış getiriyor ve ilgi topluyorsunuz. Bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?

Daha önce de dediğim gibi, zıtlıklardan doğan uyum hep hoşuma gitmiştir. Videolarımda kullandığım yerli ve yabancı şarkıların hepsi kulağımızda bir şekilde yer etmiş olan şarkılar. Günümüzde türü arabesk ya da fantezi müzik olduğu için belki ön yargılı bakılarak çok ilgi görmeyen bir şarkı, bu şarkının kötü olduğu anlamına gelmiyor aslında. Çok güçlü vokalleri ya da müzikal alt yapıları olabiliyor. Ben bu şarkılara kendi kafamda harmanladığım ve birlikte iyi duyulabileceğini hayal ettiğim halleriyle çalışmaya başlıyorum ve sonucunda içinde arabesk, pop, rock, rap öğelerinin bazen hepsini birden barındıran apayrı bir müzik türü ortaya çıkıyor. Bu benim çok hoşuma gidiyor. Hele bir de videoyu izleyen kişilerin de hoşuna gittiğinde ekstra mutlu oluyorum.

Aklınızda olan yapmak istediğiniz ya da şu an üzerinde çalıştığınız şarkı/şarkıcı editleriniz var mı?

Şu an hali hazırda üzerinde çalıştığım ve bilgisayarımda klasör açarak sıraya aldığım birkaç proje var. Fakat kimler üzerinde çalıştığımı söylersem bunun çalıştığım projenin büyüsünü bozacağına inanıyorum o yüzden olabildiğince gizli tutuyorum. Videoları hiç beklenmeyen bir şekilde insanlara sürpriz yapar gibi yayınlamayı çok seviyorum.

HER ENSTRÜMANLA İLGİLİ BİLGİM VAR

Sanırım siz de müzikle (yapım, sanatçı) ilgileniyorsunuz, doğru mu? Bu yönünüz editlerinizi yaparken kolaylık sağlıyor mu?

Müzikle 12-13 yaşlarımdan beri hep iç içe oldum. Fakat hiçbir zaman profesyonel olarak ilgilenmedim. Üniversite dönemimden beri de hobi olarak müzik yapmaktayım. Her enstrümanla ilgili kendi yağımda kavrulabilecek kadar bilgim var diyebilirim. Bilgisayarda da müzik prodüksiyonu ile ilgili yaptığım video işlerinde yeterli olacak düzeyde bilgi sahibiyim. Zaten söylediğim gibi, video işlerine müzik videolarıyla başlamıştım. Görsel ve işitsel doneler benim için hep bir bütün olmuştur. Her dinlediğim şarkı aklımda sahneler canlandırır, izlediğim çoğu şeyde de "Bu sahnede altta şöyle bir müzik olsa ne güzel olur" diye düşünürüm. Yani yaptığım her videonun akışını aslında o videodaki müzik belirler. Bu yüzden bu yönüm kolaylık sağlamaktan öte video editlerimin belirleyici unsuru aslında.

Şarkı/şarkıcı editleri dışında farklı içeriklerde yapmak istediğiniz işler var mı? Yeni proje/çalışmalarınızdan ve bu alanda nasıl ilerlemek istediğinizden biraz bahseder misiniz?

Şu an bu videolarla kendime "paralel evren" dediğim yeni bir alan yaratmaya çalışıyorum. Belirlediğim konsept, daha önceden bildiğimiz film, şarkı, video gibi doneleri farklı bir evrende hiç görmediğimiz şekillerde geri dönüştürmek diye özetleyebilirim. Daha önce filmlerle ilgili de aynı şekilde çalışmalarım olmuştu. Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter, Avengers, Game of Thrones gibi yapıtlarda Türkler oynasaydı nasıl olurdu gibi. Kısaca özetlemem gerekirse ileriye dönük amacım, zaten bildiğimiz ve sevdiğimiz şeyleri apayrı bir yorumla gösterebileceğim işler yapabilmek.