Narenciyenin başkenti Mersin

Narenciye şehri Mersin ayrıca bir çok ürünle Türkiye'nin meyve sebze deposu ünvanını elinde bulunduruyor.

ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Mersin’de bu yıl 7. düzenlenen Uluslararası Narenciye Festivali’ne katılım oldukça yoğundu. Türkiye’nin dışında 30 ülkenin gösteri gruplarının katıldığı festivalde yaklaşık 100 ton narenciye ile kent süslendi. Aslan, gitar, ahtapot, fil, helikopter, motosiklet, portakal, balina, ejderha, maymun ve denizaltı, uçak gibi bir çok figür narenciyeyle oluşturuldu. Mersin sahili tam bir karnaval havasında Narenciye Festivalini yaşadı. 

1 MİLYON KİŞİ KATILDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı 7. Narenciye Festivali’ne yaklaşık 1 milyon kişi katıldı. Mersin Valisi Ali İhsan Su ve Mersin Ticaret Borsası ve Festival İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin’in dünyada narenciyeyle tanınırlılığını artırmak istediklerini belirterek,  festivalle dikkatleri narenciyeye çekmeyi amaçladıklarını söyledi. Narenciye temalı bir çok etkinliğin yer aldığı festival iki gün sürdü.  

700 SANATÇILI FESTİVAL

Mersin’e festival süresince uluslararası katılımlar oldu. Çeşitli ülkelerden gelen gösteri grupları iki gün boyunca Mersin sahilini şenlendirdi. Katılımcılara neşeli saatler yaşattı. Yaklaşık 700 sanatçının katıldığı festivalde özellikle festival yürüyüşü dikkat çekti. Mersin’de yetişen tarım ürünleri gün geçtikçe artarak çeşitleniyor. En çok tahıl ekimi yapılıyor. Buğday, arpa, çavdar, pirinç, nohut, mercimek üretiminde lider durumda olan Mersin’de en çok pamuk yetiştiriyor. Ayrıca yerfıstığı, susam, domates, biber, patlıcan, fasulye, kabak, bakla, bamya, salatalık, ıspanak, lahana, marul, soğan ve karnabahar da yetiştirilen başlıca sebzelerdir. Seracılık oldukça ilerde olup, Antalya’dan sonra en çok sera alanı Mersin’de bulunur. Üzüm, keçiboynuzu, zeytin, nar, muz, incir, erik, bâdem, kayısı, kavun, karpuz da Mersin’de oldukça fazla ekilir. Mersin Türkiye’nin tahıl, meyve ve sebze ambarı unvanını boşu boşuna almadığı yetiştirdiğ ürünlerden belli oluyor. 

TANTUNİ-CEZERYE- KÜNEFE

Yukarıda saydığımız dörtlü Mersin’de oldukça revaçta. Oldukça da güzel yapılmakta olan bu tatlılar Türkiye’nin her tarafına Mersin’den gönderiliyor. Uçakta birçok kişinin elinde cezerye kutuları görmüş biri olarak bunları söylüyorum. Künefe belki başka illerimizin de yaptığı bir tatlı çeşidi ama Mersin de bu konuda iddialı olduğunu söylüyor. Tantuni, Mersin’in özel yemeği gibi tüm dünyaya nam salmış durumda. Tantuniyi Mersin’de yemek daha bir başka lezzet gibi geliyor. Oldukça güzel bir tadı olan Kerebiç tatlısı ileride Mersin ile beraber daha fazla anılır olacağı kesin gibi. Cezerye ise Mersin’in alameti farikası olmuş durumda anlatılmaz yaşanır denir ya işte öyle Mersin cezeryesini Mersin’de yemek lazım.

Mersin’e ulaşım karayoluyla yapıldığı gibi havayoluyla da Adana üzerinden yapılabiliyor. Mersin ile Adana Havalimanı arası 75 kilometre. Tarsus civarına bir havalimanı yapımı işi gündemdeymiş ama ne zaman hizmete gireceği konusunda kimsenin net bir bilgisi yok. 

Daha önceki narenciye festivallerine göre çok daha güzel, görkemli ve düzenli olarak organize edilmiş festivalin gelecek yıl dahi iyi olması için Mersin Valisi Ali İhsan Su ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ile ekibi festival bitimi ile çalışmalara başlayacaklarını belirttiler.