Yazın en sağlıklı seçeneği: Zeytinyağlılar

Uzun yaşamın sırrınız aradı insanoğlu. Oysa yanı başında duruyordu. Özellikle yaz aylarında sofralarımızın vazgeçilmezi olan Zeytinyağının mucizeleri ve faydaları saymakla bitmez.

HALUK KESİM / cumartesi@aksam.com.tr

Eğer bahçeli bir eviniz varsa ne kadar şanslı olduğunuzu bilemezsiniz. Hele benim çocukluğumda olduğu gibi bahçenizde çeşit çeşit ağaç varsa mutlu olmak için başka sebebe ihtiyacınız olmaz. Tam kapımızın önünde büyük bir çam ağacı vardı. Mevsimi geldiğinde kozalakları yere düşer, annem o kozalakları alır içinden çıkan çam fıstıklarını kırmamız için bize verirdi. Siyah siyah kalın kabuklarını çekiç yardımı ile kırar içinden çıkan küçücük fıstıkları tek tek ayıklardık. O fıstıklar sonra annemin yaptığı harika zeytinyağlı biber dolmasının içine katılırdı. Biraz kuş üzümü, tarçın, pirinç derken annem dolmaların içini doldurup tencereyi pişmesi için ocağa koyar ama en zoru piştikten sonra onun soğumasını beklemek olurdu. Annem zeytinyağlı birçok yemek yapardı. Ama benim her zaman favorim karpuzla birlikte yediğim zeytinyağlı biber dolması ve üzerine bol limon sıkılmış yaprak sarma.

SAĞLIĞA FAYDASI SAYMAKLA BİTMEZ

Zeytinyağı yemekleri bilhassa yazın soğuk yeme şansımızın olması bu sıcak havalar için bulunmaz nimet. Zeytinyağı demişken, ülkemizde bolca bulunan bu yaşam iksirinin yararlarını saymakla bitmez. Zengin aroması, lezzeti, sağlık yararları bakımından binlerce yıldır sofralarda yer bulan bitkisel bir yağdır. Kalp sağlığınız açısından ve bilhassa hazır gıdaların son yıllarda artması nedeniyle kolesterolün dengelenmesi için çok faydalıdır.

Belki benim yaşımdakiler için en önemli özelliği antioksidan olması. Zeytinyağı yaşlanma sürecini yavaşlatır. Ayrıca kanser hücrelerinin büyümesini engeller. İltihap önleyici olması, sindirim sistemini desteklemesi bir diğer faydası. Zeytinyağı tüketimi, hafıza, odaklanma ve düşünme becerilerini yükseltir. Düşünsenize bu kadar yararlı bir ürün elimizin altında ve zeytinyağını kullandığımız sürece sağlığımıza katkı sağlayacağız.

Gelin isterseniz zeytinyağı ile neler yapabiliriz? Hangi kolay yemekler bu yaz sıcağında veya kış geldiğinde sofralarımızı renklendirir görelim. Benim evimin karşısında Pazar kurulduğu için mevsimine göre taze sebzeleri kolaylıkla alıyorum. Bilhassa yazın taze fasulye, patlıcan, kışın pırasa, kereviz benim zeytinyağlı yemeklerimin vazgeçilmezi. Taze Fasulye, Patlıcan, Enginar, Barbunya, Pırasa, Kereviz ve Taze Bakla zeytinyağlı tariflerde inanılmaz lezzete kavuşan sebzelerden sadece bir kaçı...

Artık elimizin altında internet olduğu için yemek yapmayı hiç bilmeyen biri dahi kolaylıkla yenebilir kıvamda bir şeyler yapabilir. Zeytinyağlı yemekler için de işin püf noktası içine atılacak şeker. Bilhassa taze fasulye için olmazsa olmaz. Gerçi ben ayşe kadın fasulyeyi kıymalı yaptığımda da şeker ekliyorum. Lezzetine lezzet katıyor.

Yapacağınız zeytinyağlı yemekler, buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığında biraz durduktan sonra işten yorgun argın geldiğinizde size zaman kazandırırken sağlığınızı da koruyacak en güzel seçenek.