Müzisyen Esra Üçcan: Bir şeylere ya da birilerine benzemeye çalışmıyorum

Müzisyen Esra Üçcan, çalıp söylediği ve bazılarını coverladığı Türkçe ve Fransızca şarkılarıyla adından söz ettiren başarılı bir isim. Akşam Cumartesi'ye konuşan genç müzisyen, ''Çevremde herkes yaptığım müziğe Esra müziği der. Hayalimdeki melodilerle, duygularımı ve sahip olduğum bilgiyi (teknik/kültürel) bir araya getiriyorum. Bir şeylere ya da birilerine benzemeye çalışmıyorum.'' diyor.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Son zamanların dikkat çeken başarılı müzisyeni Esra Üçcan ile tanıştırmak istiyorum sizi bu hafta. YouTube'da yayınladığı Türkçe ve Fransızca şarkılarını hem çalıp hem de söyleyerek dinleyici karşısına çıkarıyor, canlı performanslarını aboneleriyle paylaşıyor. Üçcan aynı zamanda Türkiye ve Fransa'da konservatuarda piyano bölümünde eğitimini tamamlamış. Peki, bunlar dışında, Esra Üçcan kimdir, bunu internetten ya da sosyal medyasından az çok biliyoruz. Bilmediklerimizle ilgili ise şu bilgileri veriyor: "Müzisyen ve mimarım. Bunun dışında özel hayattaki Esra var. Sosyal medyadaki Esra gerçeği ile aynı. Beni takip eden herhangi biri beni tanıyor sayılır. Yapmacık olmak bana göre hep gereksiz olmuştur. Doğal halimden oldukça memnunum. Eğlenceli ve sosyal bir insanım. Etrafa pozitif enerji yayarım. Hayvanları çok seviyorum, dört kedim var. Biri İstanbul'da diğerleri Bodrum'da. Çok yazı yazarım. Bir kitap yazdım daha basılmadı ama ben ikincisine geçtim. Babam emekli olunca roman yazarı oldu. Onun kitap kapaklarını çiziyorum. Kendi albüm kapaklarımı tasarlıyorum. Bunun dışında seyahat etmeyi çok severim. Yeni yerler, yeni kültürler tanımak bana yaşam coşkusu ve ilham veriyor. Spor yapmayı çok severim. Beni hafta sonu alışverişe veya bara gitmeye ikna edemezsiniz ama kayak, rüzgâr sörfü hatta sahilde koşalım bile deseniz hemen gelirim. Pandemide kış yüzmelerim Instagram'da 200 bin izlenmeyi gördü. Bütün kış Bodrum'da yüzdüm. 800 metrelik parkurum vardı. Sporsuz, müziksiz, kalemsiz ve kedisiz kalırsam depresyona girerim."

BEYNİM MÜZİKLE DOLU

Müzik sizin için ne ifade ediyor?

Müzisyen olmayı ilk başta ben seçmedim. Annem temel müzik eğitimi almamız için bana ve ağabeyime ders aldırıyordu. Piyano öğretmenim Nuran Barut benim profesyonel anlamda müziğe yönlendirilmem için ailemi ikna etmiş. Çok şanslıymışım ki müzikal yeteneğimi bir öğretmen keşfetmiş ve bu konuda eğitim almam için ısrarcı olmuş. Ben yaratıcı bir insanım. Küçük yaşlarda besteler yapmaya başladım. Şiirler, hikâyeler yazıyordum. Şarkılar besteliyordum. Müzik kendimi ifade etmemi sağlıyor. Beynim müzikle dolu.

Kendi müzik tarzınızı nasıl yorumlarsınız?

Kendime özgü bir müzik tarzım var. Bu nedenle çevremde herkes yaptığım müziğe Esra müziği der. Hayalimdeki melodilerle, duygularımı ve sahip olduğum bilgiyi (teknik/kültürel) bir araya getiriyorum. Bir şeylere ya da birilerine benzemeye çalışmıyorum. Kullandığım tekniklerden dolayı, listelere yerleştirebilmek adına müzik tarzıma elektro-indie pop diyorum.

EN BAŞARILI OLDUĞUM YER SAHNE

Hem çalıp hem de söylemek nasıl bir duygu? Bu işin eğitimini de aldınız aynı zamanda değil mi?

Ben piyanistlik eğitimi aldım. Normalde piyano çalıp şarkı söyleyemiyordum. Bestelerimi bilgisayarda düzenleyip üzerine söylüyordum. Piyanoya konsantre olduğumda şarkıları belki doğru ama dümdüz duygusuz söylüyordum. İki sene pratikle hem iyi şarkı söylemeyi çözdüm hem de güzel çalıp söylemeyi öğrendim. Artık sahneye tek başıma çıkıyorum. Ve tek başıma kendi düzenlemelerimi, kendi bestelerimi hem çalıp hem de söylüyorum. Bu benim için muhteşem bir duygu. Bedenimin farklı yerlerini koordineli bir şekilde kullanarak dinleyicilerime dolu dolu müzikle ulaşıyorum. En güzel kısmı ise onlara bir şeyler hissettirebilmek. Nitekim en başarılı olduğum yerin sahne olduğuna inanıyorum.

DAHA FAZLA FRANSIZCA COVER YAYINLAYACAĞIM

Yabancı şarkılar da söylüyorsunuz. Cover yapmayı seviyor musunuz? Albüm çıkarmak gibi bir planınız var mı?

Ben cover müzisyeni değilim. O işi müzik üretmeyen ama iyi şarkıcı olan veya çok iyi enstrüman çalanlara bırakıyorum. Bunlar kendi başına çok çalışma gerektiren meslekler. Şarkı söylemek benim müzik üretim sürecindeki işlerimden sadece biri. Dijitalde yayınlanmış 12 şarkım var. Bunların içinde beş şarkılık bir Fransızca cover albümüm var. Orada da Türk bestecilerinin çok bilinen müziklerine Fransızca adapte söz yazıp baştan düzenlediğim cover'lar var. Bütün düzenlemeleri bana ait. Daha fazla Fransızca cover yayınlayacağım. Kendi şarkılarımı single olarak yayınlayacağım. Albüm çıkarmak yeni tüketim toplumunda tavsiye edilmiyor. Şimdilik iki, üç ayda bir single yapma yolunda gidiyoruz.

SAHNEYE BİR MÜZİKAL KOYMAK İSTİYORUM

Müziğe dair hayalinizden de bahseder misiniz?

Bir müzikal sahneye koymak istiyorum. Aslında hikâyeyi yazdım. Hatta müziklerin bir kısmını besteledim. Bundan sonrasında bir ekiple çalışmam gerekiyor. Bir de Fransızca, İngilizce sözü müziği bana ait şarkılarım var. Onları yabancı bir label'dan çıkarıp dinleyicisi olan ülkelerde pazarlamak istiyorum. Türkiye Fransızca şarkılar için iyi bir pazar değil. Bir de son olarak yeni müzik grubumla sahneye çıkacağız. Onun hazırlıkları var. Çok yakında YouTube kanalımda (www.youtube.com/esrauccan) canlı konser videolarımızı paylaşacağım. Röportajımı okuduktan sonra eğer bu müzikal yolculuğa katılmak isterseniz kanalıma abone olun ve beni sosyal medyadan takip edin.