Müzik tutkunlarının vazgeçilmez rotaları...

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Ekonomist Türkiye’ye göre Türkiye’de yılda irili ufaklı 6 ila 7 bin arasında konser organizasyonu gerçekleşiyor. Konserlere giden kişi sayısı 10 ila 12 milyon arasında… Hal böyle olunca İstanbul’daki irili ufaklı mekânların varlığı da bir o kadar önemli hale geliyor. Her sene yüzlerce konserin verildiği, gidenlerin delice eğlendiği bazı mekânları sizin için derledik. 

Yıldızların uğrak noktası: Zorlu Studio 

Zorlu PSM’nin alternatif atmosferi ve etkileyici ses sistemiyle birçok unutulmaz etkinliğe ev sahipliği yapan Studio, farklı müzik türlerinden birçok çarpıcı sanatçıyı konuk eden ve sezon boyunca çok sayıda etkileyici performansa ev sahipliği yapıyor. Studio’nun, yeni eklenen balkon bölümüyle kapasitesi 750 kişi. Avrupa ve Türkiye’nin en iyi ses, ışık ve led sistemine sahip olan Studio, değişen sahne dekorasyonu ile müzikseverlere farklı konser deneyimleri yaşatıyor. Mekân bugüne kadar Asaf Avidan’dan tutun da birçok dünya yıldızına ev sahipliği yaptı, yapmaya da devam ediyor.

Ataşehir’in can damarı: DasDas

Didem Balçın, Mert Fırat, Harun Tekin, Koray Candemir ve Muzaffer Yıldırım İstanbul Anadolu yakasına yepyeni bir sanat, eğlence ve lezzet noktası kazandırdı. Yemek, tiyatro ve müziği bir araya getiren DasDas, ziyaretçilerine sanatla iç içe, keyifli bir vakit geçirme imkânı sunuyor. İçerisinde bir performans sahnesi, bir tiyatro salonu, bir atölye sahnesi ve dünya mutfağından seçkiler sunan restoranı ile mekân, geçen mart ayında kapılarını müzikseverlere açtı. DasDas, 350 kişilik kapasitesiyle haftanın altı günü rock, caz ve bağımsız müzik performanslarını ağırlıyor. 400 kişilik oturma kapasitesi ve meydan veya çerçeve sahne formuna geçebilen DasDas Sahne, kendi çatısı altında üretilen prodüksiyonlara ve konuk tiyatro ekiplerine ve birçok gösteriye sahne oluyor. Mekânda koltuklar kaldırıldığında izleyicisi sayısı 1.200 kişiye kadar çıkıyor. 

Kadıköy efsanesi: Dorock XL 

2 bin metrekare kullanım alanına, yani İstanbul’un en büyük kapalı canlı müzik sahnelerinden birine sahip. Dorock Stage, Dorock Cafe & Bistro ve Dorock Baze olarak ayrılan mekânda herkes kendine göre bir şeyler bulabiliyor. İstanbul’un en köklü alternatif müzik mekânlarından Taksim Dorock, 2015 yazında yeni içeriği ve genişletilmiş konsepti ile “Dorock XL” ismiyle Kadıköy’de hayata geçti. İstanbul’un en büyük, ses ve ışık sistemi ile en çok tercih edilen kapalı canlı müzik sahnelerinden birine sahip olan Dorock XL, müzikseverlerin zevklerine göre mutlaka bir alternatif bulabildikleri, konforlu alanı ve iyi müziği ile de oldukça ilgi çekiyor. 

Yılların vazgeçilmez mekânı: Babylon 

19 yıllık konser mekânı 1999’dan bu yana İstanbul’un sanat hayatında öncü bir yere sahip olan Babylon; mimarisi, akustik tasarımı ve teknik donanımıyla Türkiye’nin en iyi canlı müzik mekânlarından biri olarak değerlendiriliyor. 2015 yılında yeni bir kültürel dönüşüm başlatmak ve kitlesini teknolojik altyapısı güçlü, çok amaçlı canlı performans merkezinde ağırlamak için bomontiada’ya taşınan mekân yurtdışı müzik endüstrisi tarafından da İstanbul’da görülmesi gereken ilk 10 mekan arasında kabul ediliyor. Katılımcılarını farklı sesler, yeni fikirler ve keşiflerle buluşturan Babylon’un programı her zaman olduğu gibi her türden müziğin en iyi yerli ve yabancı temsilcilerini ağırlıyor. 

Popüler buluşma noktası: SALON İKSV

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) bünyesine çok amaçlı performans mekânı olarak katılan Salon İKSV, kuruluşundan bu yana konser, tiyatro, dans gösterisi ve kültür sanat dünyasında ilgiyle takip edilen seminerler, atölye çalışmalarıyla birlikte yaklaşık 1.500 etkinliğe ev sahipliği yaptı. Bugüne kadar 180’den fazla sanatçı, Türkiyeli izleyiciyle ilk kez Salon sahnesinde buluştu. Programında dünya güncel müzik tarihinde iz bırakmaya aday nitelikli sanatçılara yer veren Salon İKSV, bu sayede İstanbullu müzikseverler için yeni ve popüler bir buluşma noktası oldu. Aynı zamanda mekân, kısa sürede sanatsal etkinlikleri yaşamlarının ayrılmaz bir parçası olarak gören ve Salon’un tavsiyelerine kulak veren bir izleyici kitlesine sahip oldu.