Müzik dünyasında deprem yaratan ikili ‘Weval’

UYGAR TAYLAN

uygartaylan@gmail.com

Bugüne kadar yayınladıkları kayıtlarla elektronik müzik dünyasında deprem etkisi yaratan Weval, ilk albümleriyle müzik eleştirmenleri tarafından 2016’nın en iyi çıkış yapan albümü olarak gösteriliyor. Hollandalı ikili, bugün Zorlu PSM’in Studio sahnesinde hayranlarıyla buluşacak.

İlk albümleriyle Michael Mayer, Gui Boratto ve Gusgus gibi techno âleminin başarılı isimlerinin plak şirketi Kompakt ailesinde yer bulan Weval, Hollandalı iki arkadaştan oluşuyor. Harm Coolen ve Merjin Stooje, 2010 yılında film endüstrisi için müzik yapmak üzere Amsterdam’da tanışmış ve Weval ortaya çıkmış. İkili ilk olarak 2013 yılında çıkardıkları 7 parçadan oluşan ‘Half Age’ isimli EP albümleriyle Beatport’tan tutun Pitchfork’e kadar birçok müzik eleştirmeni tarafından alkış aldı. ‘Detain’, ‘Something’, ‘The Most’ gibi parçalarla yakaladıkları başarının yerini 2014’te ikinci EP ‘Easier’ aldı. İkinci EP’den çıkan ‘Gimme Some’ ile zirveye ulaşan Weval, kendine has atmosferik müzik yapısıyla günümüz elektronik müzik sahnesinin en çekici isimlerinden. Grubun kendine has karakteristik tarzının daha 

belirginleştiği albümde aksak ritimler, loop vokaller ve derinin de derini baslar oluşturuyor. Weval dans ettirmek için hızlandırılmış parçalar kaydetmek yerine belli ki daha çok yaratıcılığı esas almış bir elektronik müzik grubu. 100 BPM civarında Down Tempo parçalar yapan ikili dramatik ve duygusal melodileri kuvvetli ritimlerle birleştirerek dans edilebilir hale getirmiş.

İLK UZUNÇALAR ALBÜM

Bugüne kadar internette yayınladıkları EP’lerle elektronik müzik dünyasında deprem yaratan ikili, bu yıl kendi isimlerini taşıyan 12 parçalık ilk uzunçalar albümünü çıkardı. ‘Square People’, ‘I Don’t Need It’ ve ‘You’re Mine’ gibi birçok çarpıcı parçaya sahip albüm, grubun imzası olan (remixler dâhil) tüm kayıtları gibi kendine has bir janrıya sahip. Bu gece yaratıcı performansıyla Weval, Zorlu PSM Studio sahnesini sallayacak.