Müziğe “Pandami” etkisi

Pandami Music nam-ı diyar pandalı müzik grubu, mash-up tarzı yaptıkları müzik ve eğlenceli videoları ile sosyal medyanın dilinden düşmüyor. Aç kapıyı Gir İçeri-Billie Jean, Her Şeyi Yak-Lose Yourself, Bring Me To Life-Ölürüm Sana-Ya El Yelil, Seviyorum Sevmiyorum-Believer yorumlarıyla günümüz müzik tarzına alternatif getiren grubun hikayesini sizler için kaleme aldık.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Çektikleri videolar ile eğlenirken eğlendiren ve aynı zamanda kulakların pasını da silen Pandami Music, pandemi sürecinin müzik sektörünü olumsuz etkilemesi ile birlikte sosyal medyadan insanlara ulaşmaya başlamış. Mash-up tarzı yaptıkları müzikle dikkatleri çeken ve hatırı sayılır bir kitleye ulaşan grubun üyeleri; Alâra Canay, Ege Çakır, Eren Halıcı, Doruk Petekkaya ve Alaa Wardi. Hepsinin ortak noktası ise müzik...

ÖNCE İÇİMİZE SİNMELİ

Pandami Music üyeleri müzikle lise yıllarından beri uğraşıyor. Alaa hariç hiç birinin müzik eğitimi yok. Hepsinin farklı alanlarda eğitimleri var; Alara İngilizce öğretmenliği, Ege Bilişim Sistemleri, Doruk Maden Mühendisliği, Eren Elektrik Elektronik bölümü mezunu. Ancak müzik hepsi için bir tutku ve uzun yıllardır geçimlerini de bu işi yaparak sağlıyorlar. Pandami Music'in kurulması aslında Alaa'nın kendi hesapları için çektiği videolara arkadaşlarını da davet etmesi ile olmuş. Sırayla eklenerek şu anki kadroyu oluşturmuşlar. "Öncesinde farklı kombinasyonlarla farklı gruplarda sahnelerde çalıyorduk, ama bu şekilde hiç çalmadık. Bizim için hep iyi müzik yapma kaygısı vardı. Videolar çekip kendimizi tanıtmaya yatırım yapmamıştık hiç. Alaa bizi bu işe bulaştırmış oldu." diyen Pandami Music üyeleri, "Pandemi, psikolojik ve fiziksel açıdan hepimiz için çok zordu. Motivasyonumuzu kaybettiğimiz, geçim sıkıntısı yaşadığımız zamanlar oldu. Sosyal medya için içerik üretmeye bizi uzun zamandır sahne yapamamak itti. Alaa bizi harekete geçirdi." şeklinde konuşuyor.

Grup çektikleri eğlenceli ve dikkat çeken videoların yanı sıra mash-up tarzda seslendirdikleri müzik anlayışları ve yaratıcılıkları ile epey sevildi. Önceden kaydedilmiş iki veya daha fazla şarkıyı bir araya getirerek, bir şarkının vokalini diğerinin müziğinin üzerine ekleyerek seslendiren ve bunu çok da iyi yapan Pandami Music kendilerini şöyle tanımlıyor: "'Üretirken çaldığımız şey içimize sinsin, sonrasında eğlenmemize bakalım' anlayışıyla yola çıkan, eğlencesine düşkün bir arkadaş grubu."

VİDEOLAR TAMAMEN SPONTANE

Mash-up kültürü müzik dünyasında son zamanlarda oldukça popüler. Pandami'yi bu anlamda; Pentatonix, Walk Off The Earth, Pomplamoose gibi gruplara benzetiyorlar. Yakın dönemde bu müzik kültürünün yerli örneklerine de denk gelir olduk ancak Pandami Music yaratıcılık bakımından bu alanda alkışı hak ediyor. Pandami Music'ten önce de kendi gruplarında yıllardır mash-up yaptıklarını aktaran grup üyeleri şöyle devam ediyor: "Armonik olarak birbiriyle uyumlu parçaları birleştirmeyi seviyoruz. Bu fikirleri çoğunlukla Doruk buluyor diyebiliriz. Video kısmında ise fikirler çoğunlukla spontane gelişiyor. Bütün süreci kendi imkânlarımızla halletmeye çalışıyoruz ve bu yolda çok şey öğreniyoruz. Konsept ise şarkıyla şekilleniyor. Videoları kendi evlerimizde çekiyoruz. Kayıt ve video aynı odada gerçekleşiyor. Koltuk kaldırma, halı dürme, tripod kurma işlemlerinden sonra kameranın karşısında geçiyoruz ve gerisi gördüğünüz gibi. Videoları çoğunlukla sosyal medya odaklı çektiğimiz için, artık her şeyi çabuk tüketme hevesimizi de hesaba katınca kısa ve öz olmasının daha iyi olduğu kanısındayız. Canlı performanslarda ise düzenlemelerin uzun halini çalıyoruz."

Zaman zaman konuklarda alıyor Pandami... Erkan Petekkaya ve Emre Karayel ile sevilen çalışmalar ortaya koyan Pandami Music yeni konuklar da almaya devam edecek. Bu zamana kadar birçok videoyu müzikseveler ile buluşan grupta Eren'in en keyif aldığı çalışma "Bring Me To Life", Alara ve Doruk'un "Sexy Back", Ege'nin ise "Satisfaction" mash-upları olmuş. Arkadaş olarak da müzikal anlamda çok iyi anlaşan grup bu sinerjisini ve samimiyetini de dinleyicilere fazlasıyla yansıtıyor.

GRUBU SOSYAL MEDYA KURDU

Grubun ismi ise tamamen tesadüfen ortaya çıkıyor. Alaa, Alâra ve Ege ilk videolarını çekerken odadaki peluş pandayı da aralarına alıyor. Akabinde çekilen her video da panda görünmeye başlıyor. Tabii dinleyicilerin gözünden bu detay kaçmıyor ve insanlar onlara pandalı grup olarak tanımlamaya başlıyor. Daha sonra gruba bir isim koyalım diye düşünürlerken panda ile anılmaları ve pandemi sürecinde içerik üretmeye başladıkları için "Pandami" ismini koyuyorlar. Zamanla geniş bir kitle tarafından takip edilmeye başlayan grup bu kadar güzel geri dönüşler alacağını tahmin etmemiş. "İlk etapta sadece eğlence amaçlı ve sahne enerjisini atabilmek amacıyla yapıyorduk. Tepkiler beklediğimizden o kadar yüksekti ki grubu proje haline getiren biz değil sosyal medyadaki insanlar oldu. Daha sonra ise gruba isim koymaya başladılar. Şimdiye kadar iyi, kötü yorumlar aldık, hepsi bizim için değerli. Bize destek olan onlarca isim oldu. Özellikle eser sahiplerinin ve hayranlık duyduğumuz insanların mesajları bizi inanılmaz mutlu ve motive etti."

KONSERLER BAŞLIYOR

Yakın bir zamanda albüm planı olmadığını belirten Pandami Music, "Zamanı geldiğinde kendi parçalarımızı da yapmak istiyoruz. Tarz olarak kesin bir şey diyemeyiz, çünkü kendimizde her tarzdan besleniyoruz. İleride hep beraber göreceğiz." diyor. Dinleyicileri için sevindirici bir haberi bizlerle paylaşan grup üyeleri yakın bir zamanda konser çalışmalarına başlayacaklarını aktararak sözlerine şöyle devam etti: "Müzik yapmaya bireysel ve grup olarak devam edeceğiz. Hayatımızı bu şekilde kazanmak ve tutkumuzu icra etmek istiyoruz. İmkânlar sağlanabildiği takdirde her şehri gezmeyi ve insanlarla buluşmayı istiyoruz."