Mutsuz aileler çocuğa zarar!

Aile içinde sık sık yaşanan çatışmalar ve anlaşmazlıklar çocuklarda duygusal çalkantılara neden olabilir. Böyle bir ortamda bulunmak çocuklarda kaygı, öfke kontrolü, depresyon ve özgüven eksikliği gibi psikolojik sorunlara yol açabilir.

LEYLA ÖZTÜRK / cumartesi@aksam.com.tr

Mutsuz ve evlerinde sürekli tartışma olan ailelerde büyüyen çocukların duygusal sorunlar yaşama olasılığı daha yüksektir. Aile içinde sık sık yaşanan çatışmalar ve anlaşmazlıklar çocuklarda duygusal çalkantılara neden olabilir. Böyle bir ortamda bulunmak çocuklarda kaygı, öfke kontrolü, depresyon ve özgüven eksikliği gibi psikolojik sorunlara yol açabilir.

Ayrıca mutsuz ailelerden gelen çocukların sosyal davranışları da bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Aile bağlamları çocukların gelecekteki sosyal etkileşimlerini etkileyebilir. Birbiri ile ilgili bireylerden oluşmayan ailelerde büyüyen çocuklar sağlıklı iletişim ve çözüm bulmakta zorluk yaşayabilirler.

Anne, çocuğunun gelişimi üzerinde çok önemlidir. Çocuk ve anne arasındaki ilişki çocukların duygusal ve entelektüel gelişiminde önemli bir rol oynar. Mutsuz bir anne çocuğunun hayatını oldukça olumsuz etkiler. Çocuğun psikolojik olarak yara almasına yol açmakla kalmaz aynı zamanda çocuğun öğrenme yeteneğini de etkileyebilir. Aile içindeki stres ve çatışmanın çocukların bilişsel düzeyini düşürerek öğrenme yeteneğine doğrudan etki ettiği birçok araştırma ile kanıtlanmıştır. Ayrıca çocukların strese bağlı sağlık sorunları yaşama olasılığı daha yüksektir. Stres bağışıklık sistemini etkiler ve çocuklar sıklıkla hastalanır. Zamanla sorundan kaçmak için veya stres etkilerine bağlı yeme bozuklukları veya alkol bağımlılığı gibi bazı davranışlar gelişir. Bu nedenle aile bireyleri kendi davranışlarının çocuk üzerinde nasıl bir etki bırakacağını değerlendirmeli ve ortaya çıkabilecek sonuçları düşünerek hareket etmelidir. Çocuklarına sağlıklı bir ortam yaratmak, aile içi sorunları çözmeniz için gerektiğinde profesyonel yardım almanız önemlidir. Sıcak ve besleyici bir aile ortamı çocuğun olumlu gelişiminin önemli bir parçasıdır.