Mutluluk artıran sağlık reçetesi

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Sağlıklı Beslenme mutluluk kat sayımızı artırıyor. Çünkü; doğru zamanda, doğru yiyecekleri doğru miktarlarda yediğimizde; mental ve fiziksel performansımız artıyor, vücut formumuz gelişiyor. Mutlu ve rahatlık yüzümüze yansıyor, daha güzel ve enerjik görünüyoruz. Genç ve dinç kalabiliyoruz. 

Sofranızda yapacağınız değişikliklerle daha formda, daha sağlıklı ve daha aktif, daha mutlu bir hayata merhaba diyebilirsiniz...

Karbonhidratları azaltın

Beyaz şeker, basit karbonhidrat türüdür, boş enerji kaynağıdır, çok kolay emilip hemen yağa dönüşür. Oysa Günlük enerji ihtiyacının komplex karbonhidrat içeren kaliteli besin kaynaklarından karşılarsanız, metabolizmanız, sürekli ve dengeli çalışır. Glisemik indeks, bir besinin ne kadar hızlı sindirilip ne kadar çabuk enerjiye dönüşüp, ne kadar kısa sürede yağ olarak depolanması ile ilgili bir tanımlamadır. Glisemik indeksi yüksek olan besinler şeker, tatlı, reçel, beyaz un gibi rafine karbonhidrat oranı yüksek yiyeceklerdir. Öğünlerde; proteinli yiyecekler, tam tahıl ürünleri, kabuklu taze meyveler, salata, yağlı kuru yemişleri ölçülü ve dengeli bir şekilde yemek beslenmenizin glisemik yükünü düşürür ve hızlı acıkmanızı, tatlı isteklerini yaşamanızı önler. Bisküvi, gofret, cips gibi paketli yiyecekler ve bitkisel katı margarinlerin çoğu, üretim işlemleri nedeni ile trans yağ asitlerinden zengindir. Trans yağ asitleri; vücudumuza büyük yük getirir, dolaşımı zorlar, ödem yapar ve kalp sağlığını olumsuz etkiler. Bu tür yiyeceklerden ne kadar uzak durursak o kadar sağlıklı oluruz. 

Proteini doğru kullanın

Et, balık, tavuk, yumurta, peynir, süt, yoğurt, kefir, ayran, hayvansal protein kaynaklarıdır. Sebze yemekleri, tahıl ürünleri ve kuru baklagiller ise bitkisel protein kaynaklarıdır. Günlük protein ihtiyacının yarısından fazlası hayvansal kaynaklı proteinden yarısından biraz azını ise bitkisel kaynaklı proteinden sağlamak en sağlıklı protein dengesidir. Bu dengeyi sağlamak için, öğünlerde hayvansal ve bitkisel kaynaklı proteinleri bir arada tüketin. Lifli besinlerin yapısında bulunan posa, lif sindirim ve emilim hızını kontrollü bir şekilde yavaşlatır ve böylece; midede dolgunluk ve  tokluk hissinin uzamasına ve kan şekeri kontrollüne yardımcı olur. Vücudumuzun yaklaşık % 60’ı sudan oluşmaktadır. Su, vücudumuzun işlevlerini doğru sürdürmesi için gereklidir. Normal sağlıklı bir insanın günde yaklaşık 8-10 su bardağı su tüketmesi gerekir.