Mutfak mobilyalarında “doğaya ve özü dönüş”

Doğa bize kendini kanıtladı. Ondan almaya çalıştığımız şifa, hem mutfaklarımıza hem ruhumuza yansıyor. Doğanın ana materyalleri taş, toprak ve ahşap, doğaya ve doğala dönüş yapılan bu dönemde mobilya tasarımlarında kendini gösteriyor. Bununla birlikte öze de dönüş var. Mobilyalarda gelenekselliği yaşatan detaylar ön planda.”

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Türk kültüründe mutfağın yeri ayrıdır. Mutfak, sadece yemek hazırlanan ve karın doyurulan yer değil, hayatın paylaşıldığı ve birlikte vakit geçirilen buluşma noktalarından biri. Özellikle pandemiyle birlikte güven ortamı ilan edilerek, kaçış noktası haline geldi. Durum böyle olunca mutfakta daha fazla konfor, rahatlık hatta değişim aranır oldu. Evde geçirilen vakit arttıkça insanlar ufak dokunuşlarla yeni bir hayat kurmaya başladı. Değişime mutfağından başlamak isteyenler için Akşam Cumartesi olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Mobilya tercihinde neye dikkat edilmeli, bu senenin trend modelleri ve renkleri hangileri, mutfağı küçük olanlar ne tür dokunuşlarla kendilerine daha rahat bir ortam hazırlayabilir? Tüm bu soruları Bodrum Mutfak Mobilya Kurucusu Mustafa Güneri ile konuştuk.

ÖZ KORUNUYOR, KONFOR ARTIRILIYOR

Tüm dünyanın etkilendiği bu süreçte doğanın, doğalın değeri daha da anlaşıldı ve bu durum trendleri etkiledi. Son yıllarda mobilyalarda geleneksel yapının görüntüsü de hâkim. Doğaya dönüş başladığı gibi insanın özüne de dönüşün başladığına dikkat çeken Güneri bu değişimler ilgili şunları söylüyor: “Doğa bize kendini kanıtladı. Ondan almaya çalıştığımız şifa, hem mutfaklarımıza hem ruhumuza yansıyor. Doğanın ana materyalleri taş, toprak ve ahşap, doğaya ve doğala dönüş yapılan bu dönemde mobilya tasarımlarında kendini gösteriyor. Mobilyalarda gelenekselliği yaşatan detaylar ön planda. Biz de Topaz modelimizde doğal malzemelerin sıcaklığını modern dokunuşlarla buluşturduk. Örnek olarak eskiden ekmek tahtasında genellikle salonda açılan hamur, Topaz modelde modernize edilerek Hamur Açma Ünitesine dönüşüyor. Öz korunuyor, konfor artırılıyor. Modern yaşam insan hayatına kolaylaştırıcı çok şey katıyor. Depolamadan, yemek hazırlamaya ve pişirmeye kadar mutfakta ne kadar kolaylık eski alışkanlıklar ile buluşursa o kadar huzur veriyor. Cabriole bacaklar, eskitme oksit renkli ferforje kulplar, patine ahşap yüzeyler, taş duvarlar, bakır aksesuarlar, kurutulmuş sebzeler, kendine doğayı ilham alan her şey bu modelde bulunuyor.”

2021 mutfak mobilyası trendleri hakkında da bilgi veren Güneri, “Trendler sadece tasarıma yön çizer, sanata dönüştüren ise zamansız kurgulardır. Dekorasyonda sadelik ve naif dokunuşlar artık modernliği temsil ediyor. Natüralist yaklaşım ile birleşince tasarımın ömrü uzuyor. Keyif odaklı kurguları başrole taşıyan samimi, rahat ve doğal ambiyanslar içerisinde ahşap dokular, büyük resmi tamamlayan önemli detaylar ile birleşiyor. Mermer, ahşap, pirinç ve bronz genelde ve detayda kendini sergiliyor. Pastel tonlar bu sefer kontrası yüksek keskin renklerle birleşiyor. Modası geçmeyen, gözümüzde eskimeyen mutfakların yılı, 2021.” şeklinde konuşuyor.

UZUN ÖMÜRLÜ MALZEMELER TERCİH EDİLMELİ

Mutfak mobilyası seçerken ilk olarak kullanılan malzemelere bakılması gerektiğini hatırlatan Güneri, “Dolabın, rafların veya çekmecelerin kalitesini belirleyen unsur malzemenin dayanıklılığıdır. Kolay temizlenebilir, neme karşı dayanıklı ve uzun ömürlü malzemeler tercih edilmeli. Aynı zamanda mutfakta size kalan alana göre seçimler yapmalısınız. Fonksiyonel ve ihtiyaca uygun tasarımlarla keyifli bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz.” diyor ve ekliyor: “Alanınız dar ise daha ferah ve geniş görünüm kazanması açısından açık gri, krem veya beyaz gibi açık renk seçimler yapmalısınız. Mutfak dolaplarını verimli kullanabilmek adına çok dar veya çok geniş seçimler yapmamalısınız. İhtiyacınıza uygun depolama alanları ile kullanışlı ve uzun ömürlü bir mutfak mobilyası tercih edilmeli.”

HAREKETLİ ADA ÜNİTESİ KURTACI OLUR

Son yıllarda yapılan evlerin mutfağı alan olarak küçük ve dolaplar yetersiz. Hal böyle olunca hanımlar hem eşyalarını sığdırmakta hem de hareket alanı konusunda zorlanıyor. Bu noktada mutfakta esneklik sağlayan ve mekânı istediğiniz şekilde kullanmanıza olanak tanıyan hareketli ada ünitesi kullanılabileceğini tavsiye eden Güneri sözlerine şöyle devam ediyor; “Modern tasarım anlayışını ve işlevselliği bir araya getirmek bu tarz küçük alanlar için temel nokta. Zaman ve yer kazandıran raf sistemleri ile zenginlik kazanan dolaplar kullanılabilir.”

PANDEMİ MUTFAK TASARIMINI DA ETKİLEDİ

Evlerde her zamankinden daha çok vakit geçirdiğimiz pandemi süreci, mutfak ve diğer mobilyaların tasarımlarını da etkiledi. Bu dönem mekân tasarımlarında keyif ve paylaşım temalarını öne çıkardı. Tüm dünyada yaşam alışkanlıklarını değiştiren pandemi döneminde mutfakların; ailelerin buluşma noktası, yaşama tutunduğu alan, şifayı paylaştığı, hayatı kucakladığı ve evlerimizin merkez noktası haline geldiğini dile getiren Güneri, “Biz de yeni normal düzenden ilham alarak değişen hayatlar, yenilenen mutfaklar sloganı ile Bodrum Marine Mutfak modelimizi hazırladık. Bahçe, havuz başı, balkon ya da teraslar için tasarlanan açık mekân kullanımına uygun taşınabilir bir mutfak. Değişen mutfak anlayışını modüler hareketli ünitelerle hayat akışının içine istediğiniz yere götürebileceğiniz samimi, rahat ve doğal.” şeklinde konuşuyor.