Montessori bebeği yetiştirmek

Bebekler için Montessori uygulaması, basit ve amaca yönelik olmalıdır. Duyusal gelişim için özellikle el-göz kordinasyonunu sağlamak, kaba motor becerilerini geliştirmek, dil gelişimi için yapabileceğiniz çok basit etkinliklerle desteklenmelidir.

LEYLA ÖZTÜRK / cumartesi@aksam.com.tr

Montessori eğitim sistemi, günümüzde geçmişte yetiştirdiği başarılı bireyleri gördükçe her geçen gün daha çok hayran olunan bir eğitim sistemidir. Anne ve babalar çocuk yetiştirirken Montessori eğitiminin yalnızca büyük çocuklar için uygun olduğunu düşünmektedirler. Oysa ki montessori bebeği yetiştirmek; doğumdan itibaren başlanıldığı zaman çok daha etkili olduğunu bilmek bebeklere montessori eğitimi vermenin önemini arttırıyor. Bebeklerin hareket özgürlüğünü sağlamak, onları kendi kararlarını almaya teşvik etmek, hem kendi gelişim hızlarını belirlemeye hem de kişilikleri oluşturdukları bu kritik dönemde birey olmalarına saygı göstermek hem de ayına uygun etkinlikler ile gelişimini desteklemek bebeğin sanat ile erken tanışması, Montessori yöntemini doğumdan itibaren uygulamak için oldukça güzel adımlardır.

Bebekler için Montessori uygulaması, basit ve amaca yönelik olmalıdır. Yaşamın ilk yılında bebek gelişimi mucize gibidir. Tıpkı tırtılın kelebeğe dönüştüğü evreye benzer. Duyusal gelişim için özellikle el-göz kordinasyonunu sağlamak, kaba motor becerilerini geliştirmek, dil gelişimi için yapabileceğiniz çok basit etkinliklerle desteklenmelidir. Örneğin bebeğinizin duyusal gelişimi için en güzel etkinliklerden biri yüzünüzü görmesi, sesinizi duymasıdır. Hiçbir oyuncak bu mutluluğu ve keşfi ona veremez. Bebeğiniz ile bol bol konuşun; karşınızda yetişkin bir birey var gibi her şeyi anlatın. Ayna karşısında kendini keşfetmesi de oldukça faydalı olacaktır. Sizin bebeğinizin ağzına, burnuna dokunarak isimlerini söylemeniz onları inanılmaz mutlu ederken keşif mutluluğu ile öğrenme isteklerini desteklemektedir. Bebekler kendi yansımalarını görmeyi ve yüz ifadeleri yapmayı çok severler. Ayna; bebeklerde bilişsel, fiziksel ve sosyal gelişimi teşvik etmek için mükemmel bir araçtır. Yeni doğan bebeğinizin duyusal becerilerini teşvik etmek için ek Montessori bez kitabı oluşturmak harika etkinlik olacaktır. Yenidoğanların renk algısı sınırlıdır. kumaşların farklı dokusu ve farklı şekillere dokunmak gelişimini büyük oranda destekler. Dünyayı ve kendini keşfeden bebekler her şeyi çiğnemeyi severler. Bunun için diş kaşıyıcıları rahatlıkla ellerine verebilirsiniz. Düzenli bir uyku saatinin olması için bol bol bol dışarıda temiz havada yürüyüş onlara çok iyi gelecek ve yeni nesneler gördükçe kelimeler duydukça zihni daha hızlı gelişecektir.