Modanın kalbi: Paris Fashion Week

Moda dünyasının geçen hafta odaklandığı Paris Moda Haftası S/S 2023, heyecan veren koleksiyonlar, etkileyici mekanlar, show içerikleri ve dekor sunumları ile her zaman ki gibi enerjik ve dikkat çekiciydi.

ÜMİT TEMURÇİN / umittemurcin@gmail.com

Paris Moda Haftası İlkbahar/Yaz 2023, Fransa'nın tarihi modaevlerinden Louis Vuitton, Balmain, Dior, Chanel, Saint Laurent ve Hermes gibi markaların sunduğu muhteşem gösterilerden, dünyanın dört bir yanında yükselen tasarımcı dalgasıyla ekstra renklendi. Dokuz günlük programa yeni eklenenler arasında, Paris FW'de ilk defa yer alan Victoria Beckham, Off-White'ın sanat ve görüntü yönetmeni olarak vizyonunu ortaya koyan Ib Kamara, Comme des Garcons, Junya Watanabe ve Yohji Yamamato gibi dikkat çeken markalar vardı. Issey Miyake, aynı zamanda bu yılın başlarında kendi adını taşıyan kurucusunun ölümünden bu yana ilk koleksiyonunu sundu. Genel Paris Moda Haftası S/S 2023 raporumda farklı içerikleri ile ön plana çıkan markaları da ayrıca paylaşmak isterim.

BALENCIAGA

Demna Gvasalia'nın Paris'in eteklerinde Balenciaga için düzenlediği son sunumunun başlığı çamur şovuydu. Gürcü tasarımcı, bunun "gerçeği araştırmak ve dünyaya inmek" için bir metafor olduğunu belirtti. Demna "Kutulardan nefret ediyorum ve etiketlerden nefret ediyorum ve etiketlenmekten nefret ediyorum" diye yazdı. Moda sayfaları etiketleri sever. Modadaki bireysellik, bazı ünlülerin hikâyelerindeki bir gönderide dikte edilen sahte trendlere indirgeniyor. Artık koleksiyonlarımı açıklamaya ve tasarımlarımı sözlü olarak ifade etmeye değil, bir zihin durumunu ifade etmeye karar verdim. İster beğenirsin ister beğenmezsin. Defileyi izlerken karanlık bir çekicilik hissettim doğrusu. Vücuda düğümlenen kıvrımlı elbiseler, payetli elbiselerin ışıltısı, çamurda sürüklenen etekler hafızalarda güçlü bir imaj bıraktı diyebilirim.

COPERNİ

Bir Instagram hesabınız varsa, muhtemelen Coperni'nin heyecan verici kapanış eylemine tanık olmuşsunuzdur. Neredeyse çıplak bir Bella Hadid'e kimyasal bir madde püskürtüldüğünde, sertleştiğinde giyilebilir bir tekstil oluşturan bir sıvı ile muhteşem bir show yapıldı. Bu dönüşümün hızı, Hadid tamamlanmasından birkaç dakika sonra minimal slip elbiseyle podyumda yürüyebildi. Tasarımcılar Sebastien Meyer ve Arnaud Vaillant tasarımlarıyla "Kadın bedenini en saf ve en yenilikçi şekilde yücelten, onu ölümsüzleştirmeye cezbedici bir deneyim" diye tanımladı.

VICTORIA BECKHAM

Val-de-Grâce kilisesinin manastırları, Victoria Beckham'ın Paris Moda Haftasında ilk kez sahneye çıkmasına ortam sağladı. Daha önce New York ve Londra'da defile gerçekleştiren Beckham, yeni koleksiyonunda dantel süslemeli, iç çamaşırlarından ilham alan şeffaf elbiseler vardı. Kıvrımlı, şekillendirici örgüler; eteklerin altından veya bel bandının üstünden görünen lateks tozluklar ve bodyler ön plandaydı. İpek jarseden yapılan kalp motifli elbise ikilisi şehrin romantik havasını selamladı.

BALMAIN

Paris Moda Haftası'nın en parlayan showlarından bir diğeri de hiç şüphesiz Balmain'in Afrika esintili ilkbahar/yaz 2023 koleksiyonuydu. Dev bir müzik stadyumunda Cher'in "Strong Enough" şarkısını söylemesiyle ve Nijeryalı yıldız Ckay'ın şarkılarıyla ayrı bir noktaya taşındı. Kylie Jenner ve Stromae'in özel konuklar arasında yer aldığı defile tam festival havasında gerçekleşti.