Moda tutkunlarının adresi: Vakko Esmod

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Moda tutkunusunuz, yaratıcılığınıza güveniyorsunuz ve parlak fikirlerinizi tasarımlarınıza yansıtmak istiyorsunuz. Öyleyse Vakko Esmod Moda Akademisi tam size göre. Akademinin eğitim direktörü Çiğdem Mete’ye eğitimi, burs olanaklarını, kabul edilme şartlarını sorduk.

Vakko Esmod hakkında bilgi alabilir miyiz? 

ESMOD 1841 yılında Paris’te kuruldu, dünyanın ilk moda okulu. ESMOD’un 176 yıl boyunca oluşturduğu köklü bir eğitim programı ve metodu var. Vakko ise Türkiye’yi lüks ve modern mağazacılıkla tanıştıran, birçok ilkin öncülüğünü yapan bir marka. Modaya, moda eğitimine bakış açımızın ve vizyonumuzun birbirine paralel olması, bu iki önemli kurumu bir araya getirdi. 2010 yılında ESMOD İstanbul, 2013 yılından bu yana ise Vakko ESMOD Moda Akademisi olarak faaliyet gösteriyoruz. 

Öğrencilere nasıl olanaklar sunuluyor? 

Vakko Esmod Moda Akademisi dünya çapında moda ve tekstil sektörünün gelişimine öncülük eden, yaratıcılığı teşvik ederken satış faktörünü unutmayan bir eğitim anlayışına sahip. Akademinde moda tasarımı, modelizm, stil danışmanlığı, styling, moda fotoğrafçılığı, çanta tasarımı, ayakkabı tasarımı, moda ve marka yönetimi, ürün ve satın alma yönetimi, dijital pazarlama ve daha pek çok program yer alıyor. Ayrıca öğrencilerimiz 2. yıllarından itibaren uluslararası ESMOD öğrenci değişim programıyla diğer Esmod okullarında da eğitimlerini sürdürme imkânına sahip oluyorlar. Bu ayrıcalık öğrencilerimize ayrı bir tecrübe ve bakış açısı kazandırıyor.

Farkınız nedir? 

Vakko Esmod Moda Akademisi olarak modanın tüm alanlarını kapsayan uluslararası seviyedeki eğitim programlarımızla kapsamlı bir moda tasarımı ve yaratımı eğitimi veriyoruz. Hem Vakko’nun hem de Esmod’un sektörde köklü bir geçmişi var, arkamızdaki bu güç ve tecrübeyle hareket ediyoruz. Endüstri ile yakın çalışmalar gerçekleştirerek, öğrencilerimizin ilk günden iş dünyası ile tanıştırırken; onları sektördeki gelişmeleri yakından takip eden, müşteri taleplerini doğru değerlendirebilen ve markalarına doğru yön çizebilen başarılı profesyoneller olarak moda kariyerlerine hazırlıyoruz. Aynı zamanda her bir öğrencimizi uluslararası alanda çalışacakmış gibi yetiştiriyoruz ki bu da sektörde başarı olmanın anahtarı.

Akademi öğrenci adayları için burs olanakları sunuyor mu?

Yılın ilk çeyreğinde tüm iletişim kanalları aracılığıyla burs imkânlarımızı duyuruyoruz. Portfolyolarıyla başvuran öğrenciler, eğitmenlerimizin ve yönetimimizin katıldığı jüriyle değerlendiriliyor. Değerlendirme sonucunda öğrencilerimize burs veriyoruz. Bursumuz yıllık başarı durumuna bağlı olarak devam ediyor.

Kaç öğrenci kabul ediliyor?

Moda tasarımı ve yaratımı diploma programımız için yurt içi ve yurt dışından her yıl yaklaşık 250 başvuru değerlendiriyoruz. Bu başvuruların arasından yüzde 30-35’i kabul ediliyor.

Vakko Esmod’dan mezun olmanın ayrıcalıkları var mı? 

Uluslarası ESMOD diploması Fransız hükümeti onaylı “Moda Tasarımı ve Yaratımı Meslek Yüksek Okulu Diploması”dır. Mezun öğrencimiz uluslararası diplomasının yanında MEB onaylı sertifikasını da alıyor. Vakko Esmod Diploması’nın dünya çapındaki prestiji, saygınlığı ve gördüğü kabul mezunlarımıza çok önemli kapılar açıyor. Esmod mezunlarının çoğu ise sektörün önde gelen, başarılı moda markalarında ve yayınlarında çalışma fırsatı buluyor. Vakko olarak, Vakko Esmod Moda Akademisi’ni başarıyla bitiren öğrencilere Vakko Üretim Merkezi başta olmak üzere çeşitli markalarda iş imkânı sunuyoruz. Ayrıca ESMOD mezunu öğrencilerin istedikleri işe girebilme oranı dünyada yüzde 90’ın üzerinde.

ÖĞRENCİ ADAYLARINDAN PROFESYONEL ÇİZİM YAPMALARINI BEKLEMİYORUZ

Başvuru sürecini ve portfolyoda nelere dikkat ettiğinizi anlatır mısınız?

Tanıtım günleri düzenliyoruz ve aday öğrencileri randevu sistemiyle değerlendirmeye alıyoruz. Değerlendirmede en kritik detay uzun soluklu ve zor olan eğitime öğrencinin ne kadar hazır olduğunu görmek. Aday öğrencimizin çizim yeteneğinin olması harika olur ama şart değil. Tutku, heves ve gerçekten istiyor mu, en kritik değerlendirmelerimiz buralarda gizli. Adaylarımıza “Modaya olan tutkunuz bizim için en büyük ölçü” diyoruz. Eğitimimize sıfırdan başladığımız için adaydan profesyonel çizim yapmasını beklemiyoruz, modayla ilgili biriktirdiği görseller, dergilerden yarattığı kolajar, kumaşlarla yaptığı tüm çalışmalar bizim için değerlendirmeye açık.