Moda haftasının renkli gündemi...

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Mercedes Benz Moda Haftası İstanbul’a katılan  marka ve tasarımcıların sonbahar/ kış 2018 koleksiyonları haftanın en çok konuşulan gündemi olmayı yine başardı.

Böylesi önemli bir moda projesinin Zorlu PSM’de yapılmasından çok memnun kaldım. Hem mekan olarak hem de lokasyon olarak avantajlı bir nokta. Başta İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, MBFWI Komite Başkanı Volkan Atik gibi isimleri ve diğer kurumları desteklerinden ötürü tebrik ederim. 

Sektörümüze bir çok branşta ciddi ekonomi, motivasyon ve kreatif tasarım hareketliliği getiren MB Moda Haftası’nda koleksiyonlarını sergileyen tasarımcılarımız; Cihan Nacar, Çiğdem Akın, Şiyar Akboğa, Raşit Bağzıbağlı, Lug Von Sıga, Mıın by Kadir Kılıç, DB Berdan, Özlem Kaya, ST. Nian, Belma Özdemir, Atelier Kikala, Brand Who, Mehtap Elaidi, Asli Filinta, Exquise, Niyazi Erdoğan, Sudi Etuz, Meltem Özbek, Tuvanam, Tuba Ergin, Bahar Korçan, Mert Erkan, Murat Aytulum, İpek Arnas, Özlem Erkan, Mehmet Korkmaz, Emre Erdemoğlu, Nihan Peker, Zeynep Erdoğan, Urun, Network Stories

CİHAN NACAR

Her sezon kadınlarımıza mayo ve plaj giyimine dair renkli ve aykırı modeller sunan tasarımcı, bu sezon daha şık ve el işçiliklerinin yoğun olduğu ikonik parçalarla hafızalara kazınan defilesi  Güçlü, şık ve feminen şehir kadınlarına vurgu yaptı , Nacar’ın defilesi sırasında hanımların, her bir tasarımın içine bir an önce girmek için nasıl sabırsızlandıklarını gözlerindeki heyecandan hissettim diyebilirim. Defilede başarılı top model Tülin Şahin, moda blog yazarı Duygu Genç Şenyürek ve sürpriz olarak şarkıcı Merve Özbey’i podyumda görmek büyük heyecan yarattı. Sanatçıların böylesi organizasyonlara gönüllü destek vermesini ayakta alkışlıyorum ve Merve’yi tebrik ediyorum.

RAŞİT BAĞZIBAĞLI

Başarılı moda tasarımcısı, Haute Couture’de ki ustalığını 10.yıl özel koleksiyonunda da  vurguladığını rahatlıkla söyleyebilirim. Modern kup’lar üzerine uyguladığı motifler ve  yoğun işlemler o kadar başarılı yorumlanmıştı ki her kadının rahatlıkla kullanabileceği modeller bulacağına eminim. Raşit Bağzıbağlı defilesinin kareografisini  sevgili  Yasin Soy gerçekleştirdi.

MEHTAP ELAİDİ

Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi’nin koleksiyon sunumu özel bir ekspozisyon eşliğinde gerçekleşti. Konforlu ve minimalist tasarımlarına desen ve aksesuar dokunuşları dikkat çeken tasarımcı, kuvetli bir kadın silueti çizerken kadının romantizme olan tukusundan pek uzaklaşmadını koleksiyon bütününde gördük.

ÇİĞDEM AKIN

Benim için moda haftasının en rütbeli isimlerinden biri olan Çiğdem Akın, her sezon olgunlaşan ve yeniliklere açık koleksiyonları ile sağlam adımlar atarak yükselmeye devam ediyor. Bu sezon farklı desen ve kumaşları bir arada kullanarak çizgisinden uzaklaşmayan bir hikaye sunması beni yine çok etkiledi. Sektörde, Çiğdem Akın kupları diye bir terim var. Konforlu ve akan kumaşlar, karmaşıkmış gibi görünse de şık durmayı başaran bir tavır ile herkesten yine tam not aldı. Barok kumaşlardan yaptığı gece kıyafetleri kırmızı halı’da bir çok star ismin tercihi olacak gibi. Trikolardan, etnik  kumaşlara, zebra deseninden, kırmızı iktidarına uzanan 45- 50 parçalık koleksiyon yurt dışı satın almacılarının en çok ilgileneceği adreslerden biri olacak diye düşünüyorum.

NEW GEN BY İMA 

İMA İstanbul Moda Akademisi mezunları genç tasarımcıları Şebnem Günay ile Neslihan Çömez’in tasarımlarını sundukları defile, Türk moda sektörü için umut vadederken; yeni mezun tasarımcılar için parlak geleceğe açılan ve aralanan en önemli kapıdan ilk adımı atmış oldular. Renkli ve konforlu koleksiyonlarda akseuar ve kalıplar oldukça başarılıydı.

MODA HAFTASININ İLK ÜÇ GÜNÜ İÇİN NOTLAR

- Moda haftasına Vogue ve Cantinery restoranı işbirliğiyle yapılan Fashion Week özel menüsünü deneyimleyerek başladık. Lezzetli, kalorisi düşük ve muhteşem sunumlarla yapılan yemekler özel moda terimleri ile isimlendirilerek başarılı bir şekilde taçlandırılmıştı.

- Blogger ve editörler yazdıkları mecralar için sokak stiline dair yapmak istedikleri çekimleri havanın kötü olmasına rağmen rahatlıkla yapabildiklerini gördüm. 

- Tasarımcı ve markalar organizasyon alanında kurulan Core’da standlarında koleksiyonlarını sergileyerek uluslararası satın almacılar ile buluştular. 

- Artık koleksiyonlarda birkaç ekstrem ve vizyoner tasarımlar görmek beni daha çok heyecanlandırır, hem show için hem de rol model olarak genç tasarımcılara ilham olmak gerektiğini düşünüyorum.

- Gökhan Yavaş, ilk defa sunduğu koleksiyonuyla Koza yarışmasından sonra ismi parlayan genç tasarımcılar arasında yer aldı.

- Şiyar Akboğa moda haftasının en dikkat çeken özgün ve fetiş tasarımları, styling gibi detaylarla kendimi yurt dışında bir defile izlediğimi hissetmeme sebep olan  favori isimlerimden.

- Bu sezonda genç ve çok başarılı Türk mankenleri podyumda görmekten mutluluk duydum. Akif Örük, bu hafta Niyazi Erdoğan, Gökhan Yavaş ve Özlem Erkan gibi tasarımcıların defilelerini büyük bir başarıyla tamamladı.

- Lug Von Sıga markasının kurucusu Gül Ağış, tasarımdaki ustalığını ve vizyonunu çok özel offsite bir defileyle taçlandırdı. Özellikle dikkatimi çeken romantik ve feminen formlardaki elbiseleri hem konforlu hem de yüksek moda algısı sergileyen bir biçimde yorumlanmıştı.