Moda Haftası’nda yıldızlar geçidi

ÜMİT TEMURÇİN

umittemurcin@gmail.com

Mercedes Benz Fashion Week İstanbul’un 12. sezonu bu hafta moda dünyamızın en önemli gündemi oldu. Moda tasarımcılarının koleksiyonları kadar defilelere hangi ünlüler katıldı, editörlerin ilk tepkileri nasıldı, sosyal medya fenomeni blog yazarlarının stilleri gibi magazin gündemine düşen haberlerle ilgili pek çok ilgi çekici notları sizin için yazdım.

MODA HAFTASI’NA  DAİR GENEL BİLGİLER

11-14 Eylül tarihlerinde Zorlu Performans Sanatları Merkezinde gerçekleşen ve toplamda 39 marka ve tasarımcı İlkbahar/Yaz 2019 koleksiyonlarını sundular. Defile gerçekleştirmeyen marka ve tasarımcılar The Core adı verilen özel alanda standlar açarak hem satın almacılar hemde moda severler ile buluşarak koleksiyonlarını sundular. Bu yıl pek fazla hareketli bulmadığım bu alan için daha fazla uluslararası satın alma yapan profesyonellerin davet edilmesi için ekstra çalışma yapılması gerektiği gibi genel bir dönüş aldım stant açan birçok kişiden. Bunun yanı pozitif olan bir durum ise bu yıl hiç olmadığı kadar fazla yabancı basın mensubu organizasyona katıldı. Genel anlamda markalaşmak isteyen veya gelişen her marka ve moda tasarımcısının muhakkak yer alması gerektiği en önemli platformun MB Fashion Week İstanbul olduğunu düşünmekteyim.

EN DİKKAT ÇEKEN TASARIMCILAR

Her yıl kimlerin takvimde yer alacağı hep bir soru işaretidir. Güçlü moda tasarımcılarının yanı sıra genç yeteneklerin heyecan veren koleksiyonlarını görmek için sabırsızlanırız. Bu yıl birçok defileyi izledim ve aklımda kalan koleksiyonları ve merceğime takılan genç yetenekleri aşağıda bulabilirsiniz.

RAŞİT BAĞZIBAĞLI

Haute Couture yani kişiye özel elbiseleriyle kadınların en çok beğendiği son yılların en parlayan ismi Raşit Bağzıbağlı’nın hazır giyim markası Rashid ile karşımızdaydı. Defile açılışını yeni nesil kraliçelerim dediği taçlı güzeller ile yaptı. Parıltılı küçük payetli kumaşlar ve satenin feminen büyüsü ile buluşan tasarımlar haute couture tasarımlarını aratmayacak kadar dikkat çekiciydi. Fırfırlı elbiseler ve tulumlar en çok dikkatimi çeken parçalardı. Modanın bedeni olmaz diyen tasarımcı koleksiyonunda büyük beden kadınları heyecanlandıracak çok başarılı parçalar sundu. Koreograf Yasin Soy her zaman ki gibi çok özel bir sunumla yine ustalığını konuşturdu. Ünlü oyuncu Dilan Deniz ve uluslararası moda tasarımcısı Kenzo Takada Avon söyleşilerinin sonunda defilede yer alan önemli isimlerdendi.

MEHTAP ELAİDİ

Tasarımcılar Derneği Başkanlığını uzun yıllar yürüten moda tasarımcısı, Şehrazat Hikâyeleri adını verdiği koleksiyonuyla herkesi büyüledi. 1001 Gece Masalları’nın kahramanı Şehrazat’tan yola çıkan tasarımcı hacimli ve sert kumaşlarla cesur ve iddialı kadınlara vurgu yaptı. Volanlar ve drapeler oldukça etkin kullanılmıştı. Defileyi izlerken romantik ve iddiasız şıklığıyla önümden geçen kadınlar izledim diyebilirim. Müzik seçimleriyle de her sezon fark yaratan usta tasarımcıyı gönülden tebrik ederim. 

NEW GEN BY IMA 

İstanbul Moda Akademisi by New Gen defilesi beni en çok heyecanlandıran ve içinde birçok genç yeteneğin olduğu bir defile. Ortalama dört beş parçayla katılan gençlerin işi hiç o kadar kolay değil ama onlar her seferinde gerek hikayelerini gerek tasarım bütünlüklerini gerekse kreatif yanlarını ortaya çıkarmak için ciddi bir sınav veriyorlar. Tabii onlara destek olan yön veren IMA eğitmenleri bu süreçte hep onlarla birlikte. Defile yedi kişi tasarımlarını sundu her birini çok başarılı buldum tabi aradan sıyrılan bir kaç isim var. Naz Karahan, Begüm Kıran, Berk Gümüşterazili ve en favorim olan Mertcan Öztekin ile tüm genç arkadaşları gönülden tebrik ederim.

MODA HAFTASI’NDAN KISA NOTLAR

- İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe ve proje sorumlusu Cem Altan dört gün boyunca organizasyona tam destek verdiler.

- Her sezon olduğu gibi bu sene biraz durgun mu gibi dedikodular olsa da bence bu ekonomik şartlarda oldukça başarılı bir organizasyon gerçekleşti.

- Vogue Türkiye ve Cantinery bu sezonda moda dünyasına özel bir menü hazırladı ve hafta boyunca keyifli buluşmalara ev sahipliği yaptılar.

- Sektörle ilgili olan olmayan birçok kişi defilede en ön sırada oturma savaşlarını yine yaşadı ve bunu bir türlü organize edemeyen PR şirketlerine bunun için daha iyi hazırlanmaları gerektiğini bizzat ilettim.

- Stilleriyle dikkat çeken farklı konukların yanı sıra oldukça komik kombinlerle katılan konuklar da yine sohbetlere konu oldu. 

NOT: Gelecek hafta farklı marka ve tasarımcılar ile yine özel bir sayfa hazırlayacağım ve haftanın moda notlarında dikkatinizi çekecek içerikler olacak.