MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr
O bir rekortmen. 14 yaşında Türkiye rekoru kıran, 16 yaşında ise gençlik olimpiyatlarında çift madalya kazanan milli sporcu Demirhan Demir, "125 kez milli oldum. 67 Türkiye rekoru kırdım. 35'i uluslararası alanda olmak üzere 400 madalya sahibiyim." diyor. 18 yıldır sudan çıkmadığını anlatan Demir, üç yaşında doktorunun tavsiyesi ile başlamış yüzmeye. "Erken doğmuşum. Ciğerlerimin gelişmesi amacıyla doktor tavsiyesiyle yüzmeye başladım. 18 yıldır da sudan çıkmadım. 8 yaşındayken Galatasaray Kulübü beni kadrosuna aldı. Dokuz yıl Galatasaray'da yüzdüm. Kurbağalama, serbest ve karışık stilde yüzüyorum. İlk rekorum, ilk milliliğim ve ilk uluslararası başarılarımı Galatasaray'da edindim. 2018 yılında Fenerbahçe'ye geçtim. 2017 EYOF'da bir gümüş bir bronz, 2019 Avrupa Gençler'de üç bronz ve 2019 Dünya Gençler Şampiyonası'nda 200 kurbağalamada dünya dördüncüsü oldum. Olimpiyat B barajlarım var. Türkiye Olimpik sporcu kadrosuna dâhilim." şeklinde konuşan Demir aynı zamanda başarılı bir öğrenci. Eğitim hayatına Columbia Üniversitesi'nde devam eden milli sporcu burayı kazanmasında yüzmedeki başarısının etkili olduğunu anlatıyor.
Bugüne kadar eğitim hayatını spor ile birlikte yürüten ve bunun kendine çok büyük bir katkısı sağladığını anlatan Demir şöyle devam etti: "Spor disiplini öğretir. Sporun okul yaşamımda çok büyük etkisi oldu. Ama önemli olan okulum Modafen'in spora destek vermesiydi. Özellikle lisede yoğun kamplarım ve yarışlarım döneminde aylarca okula gidemediğim oldu. Yarışlar ve kamplar dönüşünde beni sıkı bir etüde alarak birebir ders verdiler. Yüzmenin ve okuldaki öğretmenlerimin yardımları olmasa şu anda dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde olamazdım. Columbia Üniversitesi ABD'nin en iyi üniversitelerinden biri. Dünya çapında bir yüzücü olduğum için okul beni tercih etti ancak akademik olarak da üst düzey notlarla kabul veren bir üniversite olduğu için çok yoğun çalıştım."
YÜZME BRANŞININ REKORTMENİ
Lise döneminde birçok başarı elden eden Demir spor kariyerini şöyle özetliyor: "16 yaşında gençlik olimpiyatlarında çift madalya kazandım. 2017 ve 2019'da Dünya Liseler Arası Yüzme yarışlarında dünya şampiyonu oldum. Okulum Modafen 2019'da Dünya Liseler Arası Yüzme yarışlarında Türkiye tarihinde ilk olarak dünya şampiyonu oldu. Bu süreçte takımın kaptanlığını yapıyordum. Başarımı ise öncelikle kendi kararlılığım ve çok çalışmama borçluyum. Ancak ailem, antrenörüm ve okulumun desteği olmasa bu noktaya gelemezdim."
Üniversitede politika bölümünde okuyan Demir aynı zamanda okulun yüzme takımında. Haftada 10 antrenman yaptığını belirten milli sporcu: "Bazı günler iki bazı günler bir antrenman oluyor. Her hafta sonu yarışlarımız oluyor üniversiteler arasında. Önümüzdeki günlerde Columbia, Harvard, Princeton, Yale, Brown, Cornell, Dartmuth ve Penn'den oluşan IVY Leauge yarışları var ona katılacağım. Sonrasında muhtemelen Amerikan Ligi olan NCAA'da yüzeceğim. Mayıs ayı sonrası milli takımla yarışlara gitmeye devam edeceğim." diyor.
Çocukların okul eğitimleri yanı sıra sporla da ilgilenmeleri gerektiğinin altını çizen Demir, "Spor bir yaşam biçimi. Her çocuğun spor yapması lazım. Profesyonel olduktan sonra zaten hayatınız sporla şekilleniyor. Spor sayesinde dünyanın dört bir yanına gittim, çok iyi bir okulda yüzde yüz bursla eğitim alma şansını yakaladım. Ama sadece sporla kapılar açılmıyor. Eğitim hayatınızın da büyük önemi var." diyor.
ÇOCUKLAR ÇOK YÖNLÜ EĞİTİM ALMALI
"A-tipi eğitimin amacı sadece sınavlarda başarı elde eden öğrenciler yetiştirmek olmamalı. Kariyerlerini doğru yöneten, sosyal hayatlarında sevilen, aile hayatlarını dengeli yaşayan, iletişim yeteneklerini geliştirmiş, kendileriyle mutlu ve barışık bireyler yetiştirmek olmalı. Bunun için de anaokulu çağında başlayıp devam ettirebilecekleri onlara iç disiplini kazandıracak sanat ve sporla iç içe çok yönlü bir eğitim hayatı sunulmalı." düşüncesinden yola çıkan ve bu doğrultu ilerlediklerini anlatan Fatih Kanberoğlu, "Modafen'de akademik başarı ilk günden beri ön planda tutuldu. Ancak ben akademik başarıyı tek başına yeterli görmedim; nitekim dünyanın başarılı eğitim kurumları da öyle. Dünya çapında ismi bilinen eğitim kurumlarının göze çarpan ilk ortak özelliği güçlü eğitim programlarına sahip olmaları. Ancak bu kurumlar biraz daha dikkatli incelendiğinde bir başka ortak özellik daha fark ediliyor: belirli branşlarda kendilerini ön plana taşıyan kulüplere sahip. Bir eğitim kurumunun çok yönlü, dengeli, iletişimi güçlü ve zengin bakış açısına sahip öğrenciler yetiştirmesi için onlara akademik başarının yanı sıra sosyal ve kültürel fırsatlar da sunması gerekir. Bu sebeple son yıllarda yoğun şekilde spor ve sanat etkinliklerine konsantre olduk. Kısa zamanda 11 dalda federe olduk ve Modafen Spor Kulübünü kurduk. Şu an itibariyle 800 civarında lisanslı sporcumuz var. Hâlihazırda, milli takımlarda görev alan 50 öğrencimiz ise spor hayatlarını başarılı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor." şeklinde konuşuyor.