Milli sporcu Hakan Akkaya: Eskrim bana dünyanın kapılarını açtı

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda tarihi bir başarıya imza atarak bu alanda ülkesine ilk madalyayı getiren Hakan Akkaya ile Akşam Cumartesi için bir araya geldik. Yaklaşık on yıldır eskrim sporuyla uğraşan Akkaya, ''Eskrim benim için dünyaya açılan kapı ve hayattaki yolumu belirlememdeki ana etken oldu. Sayısız insan tanıdım. Eğitim hayatımın ilerlemesinde de eskrimin belirleyici olduğunu söylemeliyim. Bu sporla disiplinli, mücadeleci ve çok güçlü bir karaktere dönüştüm.''

Akşam Cumartesi

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Tekerlekli Sandalye Eskrim Epe A kategorisinde mücadele eden milli sporcu Hakan Akkaya tarihi bir başarıya imza attı. Bronz madalya ile turnuvayı tamamlayan Akkaya, bu başarısı ile hem olimpiyat hem de paralimpik oyunlar tarihinde Türkiye'nin eskrim branşındaki ilk madalyasını da kazanmış oldu. Çekişmeli geçen maçta madalyayı garantilediği anda sevinç çığlıklarını "Allâhu Ekber" diyerek atan Akkaya'ya o anda milyonlarca insan tekbir getirerek eşlik etti. Biz de bu sevince ortak olmak ve başarıya giden yolda yaşananları dinlemek için Akkaya'ya ulaştık.

Üç buçuk yaşında evinin terasında oyun oynarken geçirdiği kaza sonucu iki ayağını diz altından kaybeden 29 yaşındaki milli sporcu Akkaya, spora 16 yaşında amatör olarak başlıyor. Eskrim ile ise 2015 yılında tanışıyor. Bugüne kadar katıldığı turnuvalardan ödüllerle dönen Akkaya'nın başarılarından bazıları şunlar: U23 Dünya Şampiyonlarında 4 yıl üst üste 1 altın, 2 gümüş ve 3 bronz toplamda 6 madalya kazanarak bu kategoriyi dünya 1 numarası olarak tamamladı. Büyükler kategorisinde ilk madalyasını 2021 yılında İtalya Pisa Dünya Kupası'nda gümüş madalya ile kazandı. 2023 yılında ise birçok başarıya imza attı. Amerika Washington Dünya Kupası'nda altın, Güney Kore Busan Dünya Kupası'nda bronz, İtalya Terni Dünya Şampiyonası'nda bronz madalya kazandı. 2024 Temmuz ayında Paralimpik oyunları öncesinde ise Polonya Varşova Dünya Kupasında bronz madalya aldı.

"Paris Paralimpik oyunlarında kazandığım bronz madalya şu ana kadar elde ettiğim en büyük başarım." diyen Akkaya'nın hedefi ise gelecek Paralimpik Oyunları'nda altın madalyayı kazanmak...

ESKRİMDE İLK MADALYAYI ALMAK GURUR VERİCİ

Öncelikle sizi tebrik ediyorum. Duygularınızı öğrenmek istiyorum...

Sizden ve ülkemizin dört bir yanından gelen tüm tebrik mesajlarına sonsuz teşekkürler. Türk spor tarihinde olimpik ve paralimpik olmak üzere eskrim alanında böyle bir madalyayı ülkemiz ilk kez kazandı. Bu madalyanın benim aracılığımla kazanılması benim için tarifsiz bir gurur. Madalyayı kazandığım günden beri her sabah uyandığımda ben ne yaptım diye düşünmeden edemiyorum. Hâlâ içim içime sığmıyor...

Eskrim alanında ilk madalya çok kıymetli...

Ülkemizde 2024 Paris Paralimpik Oyunlarına kadar eskrim, Olimpiyat ve madalya dediğimizde bu üçünü insanlar kafasında birleştiremiyordu. Bu psikolojik tabunun benim kazandığım bronz madalya ile kırıldığına hep birlikte şahit olduk. Türk çocuklarının bunu yapabileceğini gördük. Gelecekte benim haricimde Türk eskrim sporcuların çok daha iyilerini yapacağını biliyorum.

Madalyayının geldiği o ana dönsek.... Son sayınızda ne hissettiniz? "Allahu Ekber" diye göğe bakmıştınız. Bunu daha önce planlamış mıydınız?

Son tuşu alıp maçı kazandığımda içim adeta başarmışlıkla doldu. Hâlâ daha duygu durumum çok değişmiş sayılmaz. Müsabaka içerisindeki reaksiyonum ülkemizde çok konuşuldu. Ben Müslüman bir Türk çocuğuyum. Spor hayatımın başından itibaren birçok zorlukla mücadele ettim. Yanımda hiç kimse yokken Yaratıcı'ya sığınıp yoluma devam ettim. Müsabaka içerisinde tekbir getirerek bağırmak planlayarak yaptığım bir şey değildi. O an ki duygu yoğunluğu içerisinde refleks olarak ağzımdan döküldü. Asla pişman değilim. Ben ülkemi tüm değerleriyle birlikte çok seviyorum.

ŞAMPİYONLUK İÇİN YOLA ÇIKMIŞTIK

Peki Paralimpik Oyunlar için yola çıkarken bir madalya kazanma düşüncesi var mıydı?

Paralimpik oyunları için yola çıkıp hazırlanmaya başladığımda madalya kazanabileceğimi düşünüyordum. Hatta 2-3 hafta kala galiba ben şampiyon olacağım diye düşünmeye başladım. Çünkü kamp dönemim çok iyi geçiyordu. Form olarak kendimi çok iyi hissediyordum. Bronz madalya kazanınca beraber kamp yaptığım diğer ülke sporcuları ve birçok kişi "Senin altın kazanacağını düşünüyorduk" dedi. Hayırlısı böyleymiş! İnşallah Los Angelas'ta altın madalya kazanarak İstiklal Marşımızı okutacağım. Los Angelas'ta bir tarih daha yazacağım.

Son maça çıkmadan önce ne hissettin? Nasıl bir heyecan vardı?

Maça çıkmadan evvel kimseyle konuşmak istemedim. Çünkü çevremdeki herkes çok heyecanlıydı. Bu yüzden antrenörüm ile birlikte antreman salonuna gidip düşük tempolu uzun bir ısınma yaptım. Sonrasında direk call roooma geçtim. İçimden bildiğimi göstermenin kazanmak için yeterli olacağını düşünüyordum. Çok stresli olduğumu söyleyemeyeceğim. Olaylara karşı soğukkanlı bir yapımın olduğunu düşünüyorum.

BİR ŞEYİ HAK EDİYORSANIZ O MUHAKKAK SİZE GELİR

Maça çıkmadan önce bir totemin, ritüelin var mıdır?

Eskrim branşında madalya kazanmak için totemlerin yeterli olacağını zannetmiyorum. Kazanmak için yapılması gereken antrenman periyodundan geçmişseniz ve malzemeleriniz ekipmanlarınız hazırsa kazanırsınız. Haricinde hayatta her şeyin bir yeri ve zamanı olduğuna inanıyorum. Bir şeyi hak ediyorsanız o muhakkak size gelecektir!

Daha önceden de kazandığınız madalyalar var. Bu başarının ardındaki sır nedir? Maçlarına nasıl hazırlanırsın?

Eskrim, zor bir spor. Ayrıca ülkemizde yeni yeni başarılarla gün yüzüne çıktığını baz alırsak antrenman sisteminde yaşanılabilecek sorunları anlamak zor olmayacaktır. Benim antrenman sistemim yurtdışı ve yurtiçi olmak üzere iki bölüme ayrılıyor. Türkiye'de olduğum dönemde gün içinde planlı üç antrenman yapıyorum. Fizik kondisyon şeklinde 6 gün antrenman 1 gün dinlenme şeklinde ilerliyor. Müsabaka öncesi son birkaç hafta yurtdışı kamplarına gidiyorum. Bu periyotta sabah ve akşam olmak üzere sadece eskrim antrenmanı yapıyorum. Şu an çalışmalarım bu şekilde ilerliyor.

YOLUMU BU SPOR SAYESİNDE ÇİZDİM

Eskrim branşı ile ne zamandır ilgileniyorsunuz?

Spor yapmaya, 16 yaşında amatör olarak sağlık amaçlı başladım. Eskrim branşı ile de 2013 yılında Nilüfer Belediyesi'nde çalışan şoför bir ağabeyimin tavsiyesi ile başladım. Eski milli takım baş antrenörü Orhan Sütbakan ve kızı İlknur Sütbakan aralarında konuşuyorlar. Türkiye'de eskrim branşı var ama Tekerlekli Sandalye Eskrim mevcut değil. Biz bunu yapabiliriz diyerek Nilüfer Belediyesi'ne bir proje veriyorlar. Proje kabul ediliyor. Şoför ağabeyim Şağban Sözer benim bu sporu yapabileceğimi ve uygun olduğumu düşünerek tavsiye ediyor. Sonra antrenör ile görüşüp deneme amaçlı antrenman yaptım. İlk antrenörüm Kader Yıldırım bana çok yetenekli olduğumu ve eskrime başlarsam çok başarılı olabileceğimi söyledi. Ben de olumlu bakarak hayattaki yolumu çizdim ve eskrim sporuna böylelikle başlamış oldum.

Eskrimden sonra hayatında neler değişti? Bu spor senin için ne anlam ifade ediyor?

Eskrim benim için dünyaya açılan kapı ve hayattaki yolumu belirlememdeki ana etken oldu. Sayısız insan tanıdım. Eskrim sayesinde Türkiye'den ve dünyadan birçok dost edindim. Eğitim hayatımın ilerlemesinde de eskrimin çok etkili olduğunu söylemeliyim. Hepsinden öte eskrim ile birlikte disiplinli, mücadeleci ve çok güçlü bir karaktere dönüştüğümü düşünüyorum.

Ülkemizde ne zamandır tekerlekli sandayle eskrim sporu yapılıyor?

2011 yılından 2015 yılında kadar gayrı resmi şekilde Nilüfer Belediyesi Spor Kulubü çatısı altında ve destekleriyle yapılıyordu. Daha sonrasında 15 Ağustos 2015 tarihinde Bedensel Engelliler Spor Federasyonu çatısı altında resmi bir branş olarak aktif hale geldi. 2022 yılının aralık ayında Türkiye Eskrim Federasyonu'na devredildi.

HEDEF BU KEZ ALTIN MADALYA

Bundan sonraki hedefler arasında neler var?

Şu an en büyük hedefim Los Angales Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazanmak. Onun haricinde önümüzdeki yıl dünya şampiyonasını kazanmak istiyorum. 2026 yılında ise Avrupa şampiyonasını kazanmak. Özetleyecek olursak bundan sonra katılacağım Dünya, Avrupa ve Paralimpik oyunlarının tamamına en iyi şekilde hazırlanıp en iyisini yapmak istiyorum. Bunu yapacak kapasitemin ve gücümün olduğunu biliyorum. Ülkemiz her şeyin en iyisini hak ediyor. Ben de en iyisi için elimden geleni yapacağım.

HERKES ELİNDEN GELENİ YAPTI

Son olarak Paralimpik Oyunları'nda yer alan sporcularımızdan çok güzel başarılar geldi. Turnuvayı 28 madalya ile kapattık. Paris 2024 Olimpiyatlar'ında sadece 8 madalya aldık sanırım. Sizin başarılarınız orayı gölgede bıraktı. Para sporcularımız için neler söylemek istersin?

Genel olarak ben de 2024 Paris Paralimpik Oyunları'nın çok başarılı geçtiğini düşünüyorum. Tokyo Paralimpik Oyunları'na da katılmış bir sporcu olarak aradaki farkı en iyi hissedenlerden biri sayılırım. Tokyo Paralimpik Oyunlarına göre tüm Team Türkiye ekibi çok daha tecrübeli ve profesyonel bir kadroydu. Bende dahil herkes çok tecrübeliydi. Artık ülkece bu işin mantığını ve kültürünü kazandığımızı düşünüyorum. Olimpiyat sporcularıyla Paralimpik sporcuları mukayese etmenin çok doğru olmadığını düşünüyorum. Ülkemiz, bayrağımız için hepimiz elimizden geleni yaptık.