Mezoterapi ve PRP ile güçlü saçlar

''Saçlarım sürekli dökülüyor ne yapacağım?'' diyenlerden misiniz? Bu haberimiz sizlere... Dökülmenin doktor müdahalesiyle durdurulabileceğini hatta uygulanan tekniklerle saç tellerinin daha kalın ve gür çıkmasının sağlanabileceğini dile getiren Uzm. Dr. Şafak Göktaş, Mezoterapi ve PRP tedavilerini öneriyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Saç dökülmesi hem kadınların hem de erkeklerin ortak sorunu. Stresten vitamin eksikliğine, mevsim geçişlerinden menopoza ya da daha ciddi tıbbi nedenlere kadar birçok sebepten dolayı dökülmeler yaşanabilir. Gün içinde yaşanan elli-yüz arası saç teli kaybı normal kabul ediliyor. Ancak daha fazla ve uzun süre devam eden dökülmelerde bir hekime başvurmakta fayda var. "Duygu durum bozuklukları, hormonal dengesizlikler, kansızlık, tiroid bezinin az çalışması, doğum, vejetaryen beslenme tarzı, yanlış ve fazla kozmetik ürün kullanımı gibi birçok neden dökülmelere sebep olabilir." diyen Uzm. Dr. Şafak Göktaş, dökülmeleri önlemenin yollarını anlatırken bu konuda uygulanabilecek tedaviler hakkında bilgi verdi.

DÖKÜLMELERİ DURDURMAK MÜMKÜN

Mevsimsel saç dökülmelerin de olabileceğini belirten Dr. Göktaş, "Mevsimsel dökülme her bireyde olabilir. Dökülme çok ani ve hızlı şekilde olmaz, tüm bir güne yayılır. Fakat bu dökülme, günlük yaklaşık iki yüz teli geçiyorsa, iki haftadan uzun sürüyorsa ve canlı saç çıkmıyorsa o zaman bir doktora görünme zamanı gelmiştir." diyor ve ekliyor: "Öncelikli olarak sorunun neden kaynaklandığını bularak doğru tedavi uygulanmalı. Saç dökülmesini doktor müdahalesiyle durdurmak mümkün. Hatta uygulanan tekniklerle saç tellerinin daha kalın ve gür çıkması da sağlanabilir. Dökülme, eğer son üç-dört senedir varsa, kıl folikülleri halen canlı demektir. Bu da yeni saç çıkması için halen umut olduğu anlamına gelir."

Saç dökülmesinde Mezoterapi ve PRP tedavilerini öneren Dr. Göktaş bu yöntemlerle ilgili şunları aktardı: "Cerrahi olmayan bir yöntem olan mezoterapide, ince iğneler ile saçlı derinin altındaki kısma inilir. Bu aralığa, saç kökünü besleyen vitaminler, mineraller ve peptitler enjekte edilir. Daha öncesinde güçsüz olan ve saçlı deriyi geçmekte zorlanan saçlar, kuvvet kazandıkça deriden dışarı çıkmaya başlar. Ortalama altı-sekiz hafta sonra yeni saçların çıktığı fark edilir. Bu kadar fazla içerikle beslenen ve güçlenen saçlar daha sert ve parlak olur, ayrıca kolayca dökülmediği gözlenir. Mezoterapinin, on beş gün arayla dört-sekiz seans yapılması önerilir. PRP tedavisinde ise hastadan alınan on cc kan, santrifüj adı verilen bir cihazda yüksek devirde çevrilir. Kan farklı fraksiyonlara ayrıştırılır. İstenmeyen, altta kalan kırmızı kan hücreleri ayrıldıktan sonra, üstte kalan besleyici trombositler bir enjektöre alınır ve saçlı derinin altına verilir. İçinde çok sayıda büyüme faktörü bulunan PRP ile bu yolla saç kökünün güçlenmesi de sağlanır. PRP; sağlıklı yaşayan, sigara alkol kullanmayan ve bol su içen kişilerde oldukça yüz güldürücü sonuçlar verir."

GÜN AŞIRI ILIK SU İLE YIKAYIN

Saç dökülmelerinin nasıl önleneceği konusunda da uyarılarda bulunan Dr. Göktaş sözlerine şöyle devam etti: "Saçları korurken hayat tarzımız da çok önemli. Hem hali hazırda olan saçlarımızı korumak hem de dökülmenin önüne geçmek için öncelikle stresten uzak durmak gerekiyor. Bunun yanı sıra B vitamini, çinko, demir gibi değerleri sıklıkla kontrol ettirmekte fayda var. Alkol ve sigaradan uzak durmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, ara ara saç kırıklarını aldırmak da önemli. Bunun dışında, saç diplerine dairesel masajlar yapmak, saçlı derinin kanlanmasını artırır ve saç diplerinin beslenmesini sağlar. Saçların her gün yerine gün aşırı ve sıcak su yerine ılık veya soğuk suyla yıkanması önerilir. Kurutma sırasında, mümkün olduğunca saç kurutma makinesi ve havlu kullanılmamalı. Mümkünse saçları havlu ile sarıp kendi kendine kuruması beklenmeli. Saçın hava ile temasını kesecek şapka ve bere kullanımından uzak durulmalı. Ayrıca tiroit ve bazı hormonal değerlere de düzenli aralıklarla baktırmak en önemli kriterlerden."