Mevsim geçişlerinde hangi besinlerden destek almalıyız?

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Mevsimler değişirken vücudumuz da bu yeni duruma adapte olmaya çalışır. Sağlıklı beslenmeyle mevsim değişimlerini enerjik geçirebilirsiniz. 

METABOLİZMAYI KORUYAN BESİNLER 

Su vücudumuzun çalışmasında ve dengesinde başroldedir. Ne kadar çok ve sürekli su içerseniz o kadar sağlıklı ve canlı olursunuz. Yumurta içerdiği yüksek kalitede demir ve proteinle ödem ve dolaşım problemlerinin oluşmasını önler. Her sabah kahvaltıda 1 adet yumurta tüketebilirsiniz. Sabah yumurta yemediğiniz günlerde akşam yemeğinde bol sebzeli menemen sağlıklı ve hafif bir akşam mönüsü oluşturabilir. Susamdan üretilen tahin; omega- 3 ve mineraller yönünden zengin, pekmez ise demirin en önemli kaynaklarından biridir. Tahin pekmez karışımı besin elementleri dengesini sağlayarak beslenmenin gücünü artırır. Havuçtaki A vitamini ön maddesi olan Beta-karoten ve yoğun antioksidan içeriği bütün sağlığımız üzerinde direkt etkilidir. Limon yoğun C vitamini ve folik asit içeriğiyle limon metabolizmamızı canlandıran en önemli yiyeceklerden biridir. Hem bağışıklık sisteminizi güçlendirmiş, hem de ödem problemini çözmüş olursunuz. Öğlen ve akşam öğünlerinin en az birinde salata olsun.   

YOĞURT TOKLUK HİSSİ VERİR

İçerdiği yoğun kalsiyum ve fosfor mineralleriyle vücudumuzda su ve elektrolit dengesi sağlayan süt yoğurt grubunu; her gün ortalama 2 su bardağı tüketmelisiniz. Ayrıca yoğurt içerdiği laktik asitle mikroplara karşı koruma sağlar, yoğurt düzenli tüketildiğinde soğuk algınlığına yakalanma riskini de azaltır.  Öğleden sonra 1 su bardağı süt veya yoğurt tüketmek günün en yoğun ve yorgunluğun en çok hissedildiği bu zaman diliminin rotasını değiştirir. Haftada 2-3 gün balık; gözlerinizi bakışlarınızdan başlayarak, bütün bedeninizi canlandırır. Yulafın içinde bulunan beta-glukan isimli diyet lifinin hastalıklara karşı direnci arttırdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel çalışmalarca kanıtlanmıştır. Kahvaltılarınızda haftada 1-2 defa yulaf ezmesi ve öğünlerinizde 1-2 dilim yulaf ekmeği tercih ederek hem ödem problemini azaltarak, metabolizmanızı canlandırabilir, hem hastalıklardan korunabilir, hem de kan kolesterolünüzü dengede tutarak kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. Kuruyemişler İçerdikleri yoğun magnezyum, çinko, omega-3 yağ asitleri ve E vitamini vücudunuzun su ve mineral dengesini sağlayan çok işlevsel ve eğlenceli bir yiyecek grubudur. Turpgillerden olan sebzeler yani Brüksel lahanası, lahana, karnabahar ve brokoli gibi sebzeler içerdikleri kükürt, enzimler ve antioksidanlar sayesinde metabolizmamızdaki toksin ve zehirli maddeleri hapsedip, vücuttan atımını hızlandırırlar. Sinir sistemi üzerinde yoğun etkileri olan B vitaminlerinden, sindirim sistemi sağlığını koruyan posadan ve kompleks karbonhidratlardan zengin olan tam tahıl ürünleri tokluk süresini uzatır ve kan şekerinin dengeli yükselmesini sağlar. Dengeli olan vücutta ödem problemi olmaz. Sabah öğlen akşam ana öğünlerde mutlaka tam tahıl ekmeği tüketin.