Sonbahar ve kış aylarında cilt sağlığınızı korumak istiyorsanız bakım uygulamaları kadar beslenme düzeninize de dikkat etmeniz gerekiyor. Formül basit; yapmanız gereken mevsimine uygun meyve ve sebze tüketmek. Beslenme Danışmanı Yonca Sevim, doğadan gelen güzelleşmenin formüllerini verdi.
Yumurta yaşlanmayı geciktiriyor
Yağı düşük, protein kalitesi yüksek bir gıda olduğu için cilt sağlığının vazgeçilmezidir. Cilt yapısını ve kolajen sentezini destekler. Diyetteki her 17 gramlık ihtiyaç fazlası yağ artışı kırışıklıkların yüzde 28 oranında artmasını sağlar. Aynı zamanda yumurta biotin içeriği sayesinde de ciltteki yaşlanmayı geciktirir. Besin öğesi kayıplarını önlemek için haşlama veya çılbır yöntemiyle pişirmeyi tercih edin. Yumurtayı çok fazla haşlamayın çünkü sarısı yeşile dönerse
Portakalın ve limonun kabuğunu atmayın
Portakal kabuğundan elde edilen yağların UV koruyucu özelliği vardır. Portakal kabuğu tüketen kişilerde yüzde 33 oranda daha az skuahücreli cilt kanseri gözlenmiştir. Aynı etki meyveyi yiyenlerde veya suyunu içenlerde de ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda portakal, limon veya turunçgiller, C vitaminini yüksek oranda içerir. C vitamini antioksidan özellikleri yanında kollajen üretimini destekleyerek cilt sağlığını birçok yönden destekler. Her gün en az bir adet limon, portakal, turunç gibi limonoid grubu meyve tüketilmelidir. Meyveler çok iyi yıkanıp kabuklarının da bir kısmı yenmeye çalışılmalıdır.
Bal kabağı çorbası dostunuzdur
Betakarotenin en iyi kaynağı pişmiş bal kabağıdır. 100 gram pişmiş kabak, günlük A vitamini ihtiyacını yüzde 400 oranında karşılar. A vitamini cilt hücrelerinin yenilenmesi için elzemdir. Cildi yumuşatır, pürüzsüzleştirir ve kırışıklıkların azalmasını sağlar. Çorbalarda ve sebze yemeklerinde kullanılabilir. İçeriğindeki A vitamininden ve diğer öğelerden yararlanabilmek için muhakkak yağa ihtiyaç vardır. Zeytinyağı kullanımı daha faydalı olacaktır.
Sivilceye çekirdek
Araştırmalar aknesi olan kişilerin E vitaminlerinin çok düşük olduğunu gösteriyor. Ay çekirdeği E vitamininin en zengin kaynağıdır. E vitamini akneye sebep olan inflamasyonla savaşır. Tuzsuz ve çiğ taneler tercih edilmelidir. Ayıklanmış 1 yemek kaşığı veya 2 yemek kaşığı tüketilebilir. Çekirdeğin de yağ demek olduğu unutulmamalıdır. Gün içindeki diğer yağ kaynaklarını dikkatli tüketmek gerekmektedir.
Pancar duru bir cilt sağlar
Pancarın toksin atıcı ve dolaşımı düzenleyici etkisi vardır. Kanın oksijen taşıma kapasitesini artırdığı için cilde ışıltı ve canlılık verir. 400 ml çiğ pancar suyu, cildin 12 saat boyunca daha pürüzsüz ve güzel gözükmesini sağlayabilir. Suyunu içemeyenler için diri haşlanmış pancar salatalara eklenebilir veya rendelenip yoğurtla birlikte tüketilebilir.
Kırışıklıklara çözüm kırmızı et
Doğal ortamda beslenmiş besi hayvanlarının etlerinin Omega 3 ve omega 6 oranı daha yüksektir. Yağ oranı daha dengeli olan bu etler, aynı zamanda yüksek kalitede protein içerirler. Bu protein ise kolajen ve elastin üretiminde kullanılarak cildin daha gergin ve daha az kırışık olmasını sağlar. Haftada 3 gün, günlük bir el büyüklüğünde yağsız dana eti, kızartma işlemi uygulanmadan, sebzelerle birlikte pişirilebilir. Fırında, tencerede, yağsız tava veya doğru ızgara yöntemi uygulanabilir.
Kışın her gün 1 kivi yiyin
C vitamini deposu olan kivi, ince çizgileri düzelten ve cildin kalitesini artıran kollajen sentezinde önemli rol oynar. Her gün bir adet kivi, özellikle yürüyüşte veya egzersizden 30 dk. önce alınırsa daha da etkili olacaktır.
Havuç parlaklık verir
Karotenoid ve A vitaminlerini yüksek içeren havuç gibi turuncu sebze ve meyveleri yüksek oranda tüketen kişilerin cilt