‘MB İstanbul Moda Haftası’ sektörün en önemli vitrini

ÜMİT TEMURÇİN
umittemurcin@gmail.com

Türkiye’nin en önemli ve en büyük uluslararası moda etkinliği olan ‘Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul’, 11 Ekim’de Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi (PSM)’nde başladı. 15 Ekim’e kadar sürecek etkinlikte tasarımcılar ‘2017 İlkbahar/Yaz Koleksiyonları’nı görücüye çıkarıyor. Biz de bu moda şölenini sizler için adım adım takip ediyoruz. İşte bu yıl sekizincisi düzenlenen ‘İstanbul Moda Haftası’ndan ilk izlenimler…

MB İstanbul Moda Haftası kapsamında marka ve tasarımcılar 2017 ilkbahar/yaz koleksiyonlarını görücüye çıkardı. Renkli, şık ve konforlu koleksiyonlar arasından hangi tasarımcılar ön plana çıkmayı başardı, ne tarz bir fark yarattı, öğrenmek ister misiniz? Bu yazı sadece ilk gün içerisinde başarılı bulduğum tasarımcılara ilişkin yorumlarım. Önümüzdeki haftaysa son üç gün içerisindekidefileleri ve moda haftasına dair genel kritiklerimi aktaracağım. İşte ilk gün, en favori koleksiyonlarım...

GÜL AĞIŞ

Agatha Christie’nin eşsiz kişiliği ve zekâsı, Lug Von Siga’nin güçlü ve olağanüstü kadınlara ithaf ettiği koleksiyon serisinin sonuncusu olan İlkbahar/Yaz 2017 Koleksiyonu’na ilham verdi.  Gül Ağış, Lug Von Siga İlkbahar/Yaz 2017 Koleksiyonu için Agatha Christie’yi bir kez daha İstanbul’a getirdi ve Pera Palas Hotel’in etkileyici atmosferinde ‘Agatha İstanbul’da’ koleksiyonunu sergiledi. Modern siluetler ve ince süslemelerle birlikte, sofistike baskılar, detaylı nakışlar, doğal kumaşlara dikilmiş akan derin V yaka siluetler koleksiyonda gözüme takılan parçalardı.

CİHAN NACAR

Cihan Nacar, 2017 İlkbahar/Yaz Self-Reliance Koleksiyonu’nda;  maskülen fakat özgür kadınların çizgisini koleksiyonunda barındırmayı tercih etmişti. Koleksiyonda cut-out kesimlerin ve sıra dışı kalıpların, neon renkler, geometrik desenler ve 3 boyutlu detaylarla bir araya geldiğini gözlemledim. Ünlü topmodel Tülin Şahin’in de yer aldığı defilede, 40 parçadan oluşan koleksiyon tanıtıldı.

SELMA STATE

Koleksiyon hikâyeleri ve özgün tasarımlarıyla favorilerim arasında olan Selma State, bu sefer doğanın ve hayvanların koruyucusu Ay Tanrıçası Selene ile yakışıklı ama ölümlü Endymion aşkını konu alıyor. Selma State’in, sulu boya çalışmasıyla başlayan koleksiyonu, kumaş üstüne lazer kesim, hayat ağacı ve su yolu gibi geleneksel Türk motifleriyle tamamlaması oldukça hoş. Bu arada ticari kaygından uzakkoleksiyonun kaymağını özellikle moda editörleri ve stil danışmanları yiyecek gibi görünüyor.

RAŞİD BAĞZIBAĞLI

Gold, siyah, sarı, lacivert gibi iddialı renklerin ve özel olarak hazırlanmış işlemelerin yer aldığı ‘Siyah Rüzgâr’ adlı koleksiyon, smokinlerle de kadının içindeki maskülenliği ortaya çıkarıyor. Ağırbaşlı bir havası olan krep kumaşın, uçuşan ipek şifonlar ve işlenmesi en zor kumaşlardan organzeyle kombinlendiği Raşit Bağzıbağlı Couture koleksiyonunu gayet başarılı buldum. Demet Şener Kutluay ve Tülin Şahin defilenin baş mankenliğini yaptı.

ARZU KAPROL

Arzu Kaprol,  MBFW istanbul’a dönüşünü çok başarılı bir sunumla gerçekleştirdi. Modellerin taşıdıkları 3D printed elbiseler ve mekana yapılan video mapping sayesinde büyülü bir show izledik. Arzu  Kaprol; sezonlar üstü, modanın ve yaşamın kodlarının incelendiği, yeni bir bakış açısını dijital bir performansla yansıttı bizlere. Kalp, nefes ve izle başlayan interaktif sunum, 3D printing teknolojisiyle üretilen teknolojik tasarımların ilham verici siluetiyle devam etti.

TUBA ERGİN

İlkbahar Yaz 2017 Koleksiyonu ‘Bio-Mimique’de, karpuz tohumlarından işlemeler kullandı. Koleksiyonda, Hatay yöresinde özel dokunmuş vualler ve saten gibi ince doğal kumaşlar, lazer kesimli ince derilerle kombinlenerek hazırlanan yaz akşamı elbiseleri dikkatimi çekti. Yosun işlemelerle hazırlanan ‘teknolojik elbise’lerden yosun top başlıklara kadar her detayı ayrı düşünülen şovda podyumda toplam 130 metrekare çim alan oluşturuldu. Studio Fiorito tarafından giydirilen alanda özel hazırlanan teknolojik elbise enstalasyonu hepimizden tam not aldı.

 

HAFTANIN MODA NOTU

Denizli’deki Çamlık Forum AVM, ‘Forum Fashion Week’ etkinlikleri kapsamında moda dünyasının ünlü isimlerini ağırlıyor. İvana Sert, 15 Ekim’de hayranlarıyla buluşup kombin yarışmasının finalistlerini seçecek. 16 Ekim Pazar günü saat 15.00’da Cengiz Abazoğlu ve Ebru Şallı keyifli bir söyleşide hayranlarıyla bir araya gelecek. Bendeniz Ümit Temurçin de 15-16 Ekim günleri moda ve sosyal medya deneyimlerimi paylaşacağım. Forum Fashion Week coşkusu 19.00-21.00 arasında DJ performansıyla devam edecek. 18.00-22.00 saatlerindeyse özel indirim, sürpriz hediyeler ve etkinliklerle dolu ‘Alışveriş Gecesi’ var. Tüm Denizlili dostlarımızı bu güzel etkinliğe bekliyoruz.

TGSD 9. MODA HAFTASI

İstanbul’daki bir diğer önemli moda etkinliği de TGSD 9. Moda Konferansı’ydı. Tüm dünyadan satın alma gruplarıyla yerel üreticileri İstanbul’da buluşturan 9. İstanbul Moda Konferansı, 12-13 Ekim 2016 tarihlerinde Four Seasons İstanbul Bosphorus Hotel’de gerçekleşti. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) ev sahipliğinde gerçekleşen konferansın açılışını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi yaptı. TGSD Başkanı Şeref Fayat kendisine desteklerinden dolayı bir ödül verdi. Konferansın ikinci günü yapılan ve Ekonomi Bakanlığı’nın desteklediği ‘İkili İş Görüşmeleri (B2B)’nde, 1000’e yakın görüşme yapıldıyeni işbirliklerine imza atıldı. Moda tasarımcıları Ezra+Tuba’nın Intel için yapıp ‘Intel’in Dünya Yüzü’ oldukları meşhur inovatif ‘Kelebek Elbise’ bu sefer gelinlik olarak tasarlandı ve ilk defa konferansta lanse edildi.