yagiz.izgul@me.com
“Bir yılbaşı sofrasında her şeyden önce bol kahkaha ve eğlence olmalı” diyenlerdenseniz gelin kristal bardakları, gümüş takımları, ipek örtüleri, sedef kakmalı şamdanları bir kenara bırakalım, keyifli ve samimi bir yılbaşı sofrası hazırlayalım. Ve tabii ki bir de hindi tarifi verelim…
ÇİÇEKLERLE SÜSLEYEBİLİRSİNİZ
Janjanlı ya da sade ama masanızda süs olması şart. Bunun için pahalı şeyler almanıza gerek yok. Masa örtünüz yoksa Amerikan servisi kullanabilirsiniz. Önemli olan masa düzeni. Çatalınız bıçağınız gümüş olmayabilir ancak çatalı, bıçağı, tabağı doğru yerleştirmek gerekir. Yemek sayısına göre çatalların boyu tabağa doğru büyür, bıçaklar da tabaktan sonra küçülerek yerleştirilir. Bıçakların en sonunda da çorba kaşığı yerini alır.
PEÇETELERİ UNUTMAYIN
Mönünüzde tatlı varsa tabağın önüne de tatlı için kullanacağınız servisler konur. Tabağın üst tarafına sola ekmek tabağını, sağ tarafına da bardakları yerleştirebilirsiniz. Bu düzenlemeyi yaptıktan sonra sofranızı şık peçetelerle tamamlayın. Eğer peçeteleriniz ve bunları tutacak şık takımlarınız yoksa tek kullanımlık peçete iyi bir seçenek. Kullanacağınız yemek takımı tercihi size kalmış.
ATIŞTIRMALIKLAR
- Soframızı kurduk şimdi masamızı donatalım. Önce mısır patlatalım ve ufak kaplara koyalım. Üzerine zeytinyağı gezdirip fesleğen dilimlerseniz sonuç mükemmel olacaktır.
- Bir fırın tepsisine küp küp doğranmış 1/2 balkabağı, 100 gr patates, 1 havuç, 1 bardak arpacık soğanı, 1 bardak çeri domates koyun. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve biberiye ilave edin. 220 derecede 20-25 dakika közleyin. Sonra bir tencerede 3-4 dakika tereyağıyla kavurun. 1,5 litre tavuk suyu ilave edin ve 15 dakika kaynatmadan ama yüksek ateşte pişirin. Sonra robottan geçirin. Karıştırarak krema ekleyin ve servis edin.
ERİK SOSLU HİNDİ
Bunlar işin eğlenceli kısımları şimdi bir de kolay hindi tarifi verelim ve yazıyı noktalayalım.
İşte size erik soslu hindi but tarifi:
ERİK SOSU:
- 1 paket çekirdeksiz kuru erik
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çubuk tarçın
- 2-3 yaprak fesleğen
- 2-3 yaprak nane
- 1 adet karanfil
- 1 bardak nar suyu
- 1 bardak yedek nar suyu
- 2-3 adet çiğ badem
Yapılışı:
Sos tenceresinde tereyağı kızdırılır, kuru erikler eklenir ve kavrulur. Tarçın çubuğu, karanfil, badem, fesleğen ve nane eklenir. Erikler yumuşamadan yanarsa nar suyu az miktarda ilave edilir, erikler yumuşayıncaya kadar gerekirse nar suyu ilave etmek suretiyle kavrulur. Nar suyunun kalanı ilave edilir ve yarı yarıya çektirilir. Karışım robottan geçirilip sos kıvamına getirilir.
HİNDİ BUT
- 1 adet hindi but
- 1 adet patates
- ½ bardak zeytinyağı
- tuz, karabiber
- ½ bardak soda
- 1 diş sarmısak
- 2 bardak tavuk suyu
- 1 büyük soğan
- 1/2 yemek biber salçası
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Hindi tuz ve karabiberle lezzetlendirilir. Derinin üzerine kesikler atılır. Döküm tencerenin içine 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı ve hindi konur ve kademeli olarak ateş en yükseğe getirilir. Sonra hindinin her tarafı renk alıncaya kadar yağda çevrilir. Ateşin altı kapanır. Döküm tencere kendi ısısıyla pişmeye devam eder. Hindi tezgâha alınır. Hindinin kalıntılarını içine çekmiş olan zeytinyağına tereyağı ve sarımsak ilave edilir. Biber salçası bu yağda açılır. Piyaz