Mardin Kahiye tatlısı

BEYZA AY FİDANCI
tadindaturkiye@gmail.com

"Gecesi gerdanlık, gündüzü seyranlık, gezmesi diyarlık" derler, Doğu’nun masal şehri Mardin için…Uçsuz bucaksız Mezopotamya ovasına tepeden bakan, onlarca din ve kültüre tanıklık etmiş, pek çok inancın kesişme noktası Mardin, Arami, Süryani, Sümer, Akad, Babil, Asur, Pers, Bizans, Arap, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine kucak açmıştır. 7 bin yıllık tarih ve kültürün yattığı bu topraklarda hoşgörü ve sevgi her yerde hissediliyor ve bu yönüyle insanlığa örnek bir kent olarak gösteriliyor. Eski taş yapı evleri, tarihi binaları, çarşılarıyla kadim bir kenttir. Bunca tarih ve medeniyete ev sahipliği yapması ve kervan yollarının kesişmesi elbette Mardin’in kent mutfağına da etkili bir şekilde yansımış. Güney ve Doğu Anadolu’nun bol baharatlı, yağlı beslenme özelliği Mardin’de sık görülüyor. Tarçın, kişniş, mahlep, zencefil, yeni bahar, sumak, pul biber ve badem Mardin Mutfağı’na zenginlik katan malzemeler. Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğuysa, Mardinli hanımların marifetli elleriyle açtığı hamuru ve nefis şerbetinin buluşmasıyla sundukları harika bir Mardin tatlısı olan Kahiye...Birçok tatlımıza lezzet veren peynir bu kez pratik yapılışı olan kahiye tatlımıza ayrı lezzet katıyor.Üzerine atılan fıstığın lezzetiyle arasındaki peynirin damaktaki uyumu ise bambaşka…

Malzemeler:

Hamuru için
l 2 bardak su
l Aldığı kadar un
l 1 çay kaşığı tuz
l 1 yemek kaşığı sıvı yağ
l 3 su bardağı şeker 
(şerbeti için)
l 2 su bardak su
(şerbeti için)
İçi İçin:
l 1 kğ künefelik peynir
l 4 yemek kaşığı sade yağ
l 5 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
Un, sıvıyağ, su ve tuzdan hamur tutularak 1 saat dinlendirilmeye bırakılır.Hamur dinlendikten sonra sayısı isteğe bağlı küçük bezelerden hamur açılırAçılan her bir hamurun içine kare şeklinde ufalanmış künefe peyniri ve eritilmiş 
sade yağ konularak bohça şeklinde kapatıldıktan sonra sıvıyağda kızartılır.Önceden yapılıp soğutulan şerbetle birleştirilir.Sunuma aldıktan sonra isteğe bağlı olarak fıstıkla süsleyebilirsiniz.