Madame Marie Tussauds'un sanatı devam ediyor

Balmumu figürlerin öncüsü Merlin Entertainments Türkiye Grup'un Genel Müdürü Tankut Tonger: ''Madame Tussauds'nun tarihine baktığınızda, kurucusu Madame Marie Tussauds'nun çok kıymetli bir heykel sanatçısı olduğunu biliyoruz. Ölümünün ardından aile üyeleri Madame Tussauds markasının sanatla iç içeliğini korumak için çok özenli davranmış, balmumu figürlerinin yapımında Marie Tussauds'nun geleneksel teknikleri ve işçiliği her figüre yansıtılmış...''

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Balmumu heykelleri ya da diğer adıyla figürleri yediden yetmişe herkesin odağında. İnsanlar dünyaca ünlü isimlerin balmumu görüntülerine ilgi gösteriyor ve onlarla fotoğraf çekinmek istiyor. İstiklal Caddesi üzerindeki Grand Pera binasında yer alan Madame Tussauds İstanbul'da da tarih, kültür-sanat, bilim, spor ve eğlence dünyasından 70'in üzerinde ünlü ismin balmumu figürü bulunuyor. Bu figürler arasında Mustafa Kemal Atatürk, Mevlâna Celaleddin-i Rumi, Fatih Sultan Mehmet, Barış Manço, Adile Naşit, Yaşar Kemal, Beren Saat, Murat Boz, Edis Görgülü, Tuba Büyüküstün, Messi, Ronaldo, Brad Pitt, Leonardo Di Caprio, Victoria Beckham, Marilyn Monroe, Einstein, Mozart, Muhammed Ali, Spiderman ve Shrek gibi isimler yer alıyor. Nisan ayı itibari ile de Arnavut asıllı dünyaca ünlü yıldız Dua Lipa'nın balmumu figürü İstanbul'da ağırlanacak. Bunun yanı sıra ilerleyen süreçte Elon Musk da bu isimler arasına dahil edilecek. Tüm bunları Merlin Entertainments Türkiye Grup Genel Müdürü Tankut Tonger ile Akşam Cumartesi için konuştuk.

Sizi kısaca daha yakından tanıyabilir miyiz?

2001 yılı Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilgiler ve Uluslararası İlişkiler mezunuyum. 20 yılı aşkın bir süre reklam sektöründe üst düzey yöneticilik görevini yürüttüm. Şu anda Merlin Entertainments Türkiye Grup Genel Müdürü olarak görev yapmaktayım. Merlin Entertainments bünyesinde bulunan Madame Tussauds İstanbul, SEA LIFE İstanbul ve Legoland® Discovery Centre İstanbul markalarının Türkiye'deki operasyon projeleri ve yatırımlarından sorumluyum.

ÜNLÜ İSİMLERİN FİGÜRLERLE ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLMESİ HEYECAN VERİCİ

Balmumu heykelleri hakkında düşünceleriniz nedir?

Balmumu figürlerini etkileyici buluyorum. Dünyanın farklı coğrafyalarında, farklı tarih dilimlerinde yaşamış dünyaca ünlü, başarılı isimlerin figürlerle ölümsüzleştirilmesi heyecan verici. Madame Tussauds gibi prestijli bir markanın sektörüne girdikten sonra bu işe ilgim daha da yükseldi. Her bir balmumu figürün ince işçilikle hazırlandığına, her biri için harcanan emeğe şahit olmak ve figürlerin inanılmayacak kadar gerçekçi benzerliğini yakından görmek bu işe olan merakımı ve saygımı daha da artırdı.

Heykeli yapılacak yerli ve yabancı isimler nasıl belirleniyor? Ve sizce insanlar balmumu heykellerine neden bu kadar ilgi gösteriyor?

Ziyaretçi talepleri, güncel olaylar, popülerlik ve merkezin kültürüne uygun rol model olan ünlüler olması figürlerin belirlenmesindeki öncelikler arasında. İnsanların ilgisinin ise birçok nedeni var. En önemli ikisinden bahsetmek gerekirse, ilki figürlerin birebir gerçeğini yansıtıyor olması ve ziyaretçilerin kendilerini sevdikleri ünlü isimlerle yan yana, birlikte eğleniyor gibi hissetmeleri. Diğer yandan sadece yaşayan değil hayatını kaybetmiş isimlerin de figürlerinin bulunması ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Geçmişte yaşamış önemli isimlerin figürleri onların anılarını, değerlerini yaşatmak için önemli bir fırsat sunuyor.

HER BİRİNİ RESİM VE HEYKEL SANATÇILARI HAZIRLIYOR

Balmumu heykellerini bir sanat olarak görüyor musunuz?

Madame Tussauds'nun tarihine baktığınızda, kurucusu Madame Marie Tussauds'nun çok kıymetli bir heykel sanatçısı olduğunu biliyoruz. Ölümünün ardından aile üyeleri Madame Tussauds markasının sanatla iç içeliğini korumak için çok özenli davranmış, balmumu figürlerinin yapımında Marie Tussauds'nun geleneksel teknikleri ve işçiliği her figüre yansıtılmış. Marka, Merlin Entertainments bünyesine katıldıktan sonra da sergilenen her figürün üzerindeki emeği ve ince işçiliği gördüğünüzde, aslında her birinin ne kadar değerli birer sanat eseri olduğunun farkına varıyorsunuz. Figürlerin tamamı Londra'daki Merlin Magic Stüdyosu'nda güzel sanatlar mezunu resim ve heykel sanatçıları tarafından hazırlanıyor. Aynı şekilde her merkezde ve İstanbul'da da her bir figürün bakımı ve korunmasından sorumlu sanatçı arkadaşlarımız görevli. Ünlü isimlerin hayatlarını ve başarılarını sonsuza kadar koruma ve gelecek nesillere aktarma gücü de ayrıca başlı başına bir sanat olarak değerlendirilebilir.