MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr
21. yüzyılın eğitim ve öğrenci yetiştirme konusunda en dikkat çeken temel kavramlarından biri girişimcilik oldu. Yeni nesil için bazı becerileri kazanmak onları akranlarından bir adım öne taşıyor. Bu anlamda formel eğitim yanında farklı programlara dahil olmak çok kıymetli. İlkokuldan liseye kadar öğrencileri girişimci zihin yapısıyla yetiştirmeyi hedef alan Genç Başarı Eğitim Vakfı GençBizz Lise Girişimcilik Programı ile Türkiye'nin 81 ilinde genç girişimcileri arıyor. GençBizz Lise Girişimcilik Programı ile son 5 yıl içerisinde 4 bin beş yüzden fazla liseli girişim kuruldu. Eğitimde fırsat eşitliğine önem verdiklerini bu nedenle de Türkiye'nin her noktasında okuyan çocuklara ulaşmak istediklerini belirten Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdürü Seçil Yıldırım Çelebi, programın detaylarını anlattı. GençBizz Lise Girişimcilik Programı'na dahil olarak bugün kendi şirketlerini kuran Yılmaz GençBizz Şirketi ile Manivela GençBizz Şirketi de yolculuklarından bahsetti.
Kariyer yolculuklarına yön veriyoruz
"GençBizz Lise Girişimcilik Programı, vakfımızın 25 yıldır ülkemizde uygulamakta olduğu bir program. 14-18 yaş grubu lise öğrencilerinin rehber öğretmenleri ve iş dünyası gönüllü mentorları eşliğinde bir eğitim yılı boyunca girişimcilik becerilerini yaşayarak öğrendiği bir girişimcilik deneyimi programı. Öğretmenlere, öğrencilere ve mentorlara özel olarak tasarlanmış olan www.gencbizz.com portalı üzerinden, online eğitimler sunuluyor. Gençler portalda eğitimlere erişmenin yanı sıra girişimlerini rol aldıkları pozisyonun görev tanımına göre tasarlanmış alanlarda yönetiyor. Program, gençlerin daha lise çağında girişimci zihin yapısına sahip birer birey olarak yetişmeleri, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu beceriler ile erken yaşta tanışmaları ve bu becerileri kazanmaları amacıyla hayata geçirildi. Lise öğrencileri program kapsamında kendi girişimlerini hayata geçiriyor." diyen Çelebi, nihai amaçlarının gençlerin girişimci olmaları değil girişimci zihin yapısını desteklemek olduğunu söylüyor. Bir sorun gördüğünde bunu detaylı analiz edebilen, çözüm üreten ve yeni yüzyılın gerektirdiği beceri ve bilgi donanımına sahip bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini aktaran Çelebi, "Bu sebeple programın çıktısı olarak kurulan girişimleri değil öğrencilerin gelecek kariyer yolculuklarına olan etkiyi ölçüyoruz. Bu ölçümlerimiz ile ulaştığımız önemli verilerden bir tanesi, programa katılan gençlerin yüzde 88'inin bu programın ardından kariyer yollarını şekillendirdikleri. Sivil toplum alanından, inşaat sektörüne, bilişimden sosyal girişimciliğe kadar birçok mezunumuz bulunuyor. Bu isimlerin en büyük özelliği erken yaşta girişimcilik deneyimini yaşayıp girişimci zihin yapısı ile yetiştikten sonra alanları farklı olsa da işlerini en iyi yapan insanlar arasında anılmaları." şeklinde konuşuyor.
Fırsat eşitliğini gözetiyoruz
Program Türkiye'nin bütün illerine yayılmış durumda. Öğrenciler arasında bir değerlendirme ya da eleme yapılmadığının altını çizen Çelebi, "Eğitimde fırsat eşitliği ilkesini gözeterek her gencin girişimci zihin yapısında yetişmesine ve kendine güvenilir bir gelecek kurmasına katkı sağlamak istiyoruz. Ulaştığımız öğrencilerin yüzde 95'i dezavantajlı gençler ve çocuklar. Ülkemizde sadece büyük şehirlerde değil diğer bölgelerimizdeki gençlere erişebilmek ve onları iş yaşamının önemli rol modelleri ile tanıştırabilmek için 'GençBizz Girişimcilik Zirveleri' düzenliyoruz. Zirvelerin gerçekleşmediği illerdeki gençlerimizi de rol modellerle tanıştırmak için çevrimiçi 'ETalks' buluşmaları yapıyoruz. Bu programlar ile doğu bölgelerimizde yer alan üniversitelerimiz, deprem bölgesindeki okullarımız, dezavantajlı bölgelerdeki meslek liselerimiz, ülkemiz genelindeki fen liselerimiz ile özel olarak tasarlanmış birçok farklı deneyim odaklı projeyi partnerlerimiz ile hayata geçirdik ve devam ediyoruz." diyor.
ÖĞRENCİLERDEN ÇEVRE DOSTU UYGULAMALAR
GençBizz Lise Girişimcilik Programı'na katılan şirketler:
Manivela GençBizz Şirketi
Samsun/İlkadım-İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi'ndeki öğrenciler tarafından kurulan Manivela, Aralık 2022 yılında hayata geçti. Çevre ve insanlık yararına iyi bir gelecek ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak üzerine odaklanan şirket, Eco Plus Glass adını verdikleri güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren yenilenebilir ve çevre dostu bir malzeme üretti. Eco Plus Glass adlı ürün, inşaat ve otomotiv sektörlerinde kullanılan cam malzemenin yenilenebilir ve çevre dostu bir versiyonu. Malzeme enerji kaynaklarının yetersizliğine çözüm olarak ve iklim sorunlarını önlemek amacıyla geliştirildi. Bu ürün, ısı-elektrik dönüşümü yoluyla enerji üretimini mümkün kılıyor. EPG, aynı zamanda zararlı emisyonları azaltan, insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunan bir cam olma özelliği taşıyor.
GençBizz ile okullarındaki eski GençBizz şirketlerinin deneyimlerini görerek tanıştıklarından bahseden Manivela şirketi kurucuları, "GençBizz eğitim hayatımızda birçok yeni yol keşfetmemizi sağladı. Yönetim, ekonomi vb. bölümler hakkında detaylı bilgiler öğrendik ve hedeflerimizin bu yönlere daha uygun olup olmadığını fark ettik. Ayrıca GençBizz sayesinde kaybetmek, başarısızlık gibi olumsuz durumlarla nasıl başa çıkılabileceğini ve pes etmemenin önemini öğrendik. Bugün Eco Plus Glass tasarımımız gündelik hayatta birkaç alanda kullanılıyor. Çevreye olan faydalarından daha çok yararlanılması gerektiğini düşündüğümüz için uzun vadede kullanımını yaygınlaştıracak çalışmalar yapıyoruz." şekline konuşuyor.
Yılmaz GençBizz Şirketi
Bursa / Nilüfer – Tofaş Fen Lisesi öğrencileri tarafından kurulan Yılmaz GençBizz Şirketi, 9 kişiden oluşan bir ekip. Tasarladıkları ürün A4 kağıdı. Bu A4 kağıdını piyasadaki diğer kağıtlardan ayıran en temel unsur hammadde ihtiyacının hayvan gübresinden karşılanması. Hammaddesi ağaç yerine gübreden alınan selülozdan elde ediliyor. Bu selülozu saflaştırma işlemlerine tabi tutarak hamur haline getirip A4 kağıt üretiliyor. Bu ürün; geri dönüştürülerek hammadde ihtiyacı karşılandığı için üretim maliyetini, orman tahribatını, enerji ve hammadde ihtiyacını hammadde veriminde tasarrufa gitmeye gerek kalmadan azaltıyor.
GençBizz ile danışman öğretmenleri Yasemin Yavnık aracılığı ile tanıştıklarından bahseden Yılmaz şirketi, "GençBizz inovatif bakış açımızı geliştirerek her konuda yenilikçi ve pratik çözümler üretmemizi sağlayacak bakış açısına erişmemizde çok büyük deneyimler kattı. Üniversite tercihlerimizde de büyük katkısı olacak. Girişimimizde ürettiğimiz A4 kağıdının üretim ve hammadde maliyetini daha da düşürecek yöntemler bulduk. Bu yöntemleri uygulamaya koyulduk ve test süreçlerini tamamladık. Daha fazla miktarda üretim sağladık ve araştırmalarımıza devam ediyoruz."