Lezzet diyarı Antep

Banu Tuğcu
banu.tugcu@hotmail.com

Tesadüf diye bir şey yoktur. İşte tam da öyle bir günde Sevil’le bambaşka konular konuşmak üzere buluşturdular bizi. Temsil ettiğim kurumun işleri için bir araya gelmiştik. Toplantı tatlı, keyifli hedefine vardı ama biz bir türlü susamadık, kopamadık. Meraklarımız, zevklerimiz, günlük konularımız derken birden kendimizi seyahat planı yaparken bulduk hatta yeme-içme ve gezme aşkıyla ertesi güne bilet alıp Gaziantep yolcusu olduk. Sevil Deniz dünya tatlısı bir gezgin.

Gitmediği yer neredeyse kalmamış bu dünyada. Ben de gündelik hayat içinde koşturan bir meraklı. Hani şu her şey için listeler yapan, çantasında not defteriyle dolaşan, iş güç koşturmasından kafasını kaldıramayan cinsten. Birden kendimi Gaziantep’te buluverdim hem de işin üstadıyla beraber. Nerede konaklayacağız, ne yiyeceğiz, nereden alışveriş yapacağız… Hepsi belli. 

TARİHİN İZLERİ

Gaziantep, coğrafyası, zengin mutfağı, doğal güzellikleri, kültürel zenginliği ile bölgenin en gelişmiş turizm destinasyonlarından biri. Belki de aradığın her şeyi bir arada bulabileceğiniz ender şehirlerden. Bu özel şehir, I. Dünya Savaşı’ndan sonra İngilizler ve Fransızlar tarafından işgal edilmiş ve akıllara durgunluk veren savunmasıyla bütün dünyada hayranlık uyandırmış. Mutlaka görülmesi gereken yerleri büyük bir keyifle gezmeye Zeugma Müzesiyle başladık. Zeugma Müzesi, gerek  yapısal kompleksi gerekse içinde yer alan eserleri açısından dünyanın en önemli müzeleri arasında yer almakta. Müzeden sonra Bakırcılar Çarşısı ve Gaziantep Kalesi kısa ziyaretimizin ilk durakları oldu. Dülük Mağarası, Halfeti, Yemek Sanatları Müzesi de ikinci gün programında yerini aldı.

Eşsiz antep mutfağı

Gaziantep denince akla ilk dillere destan Antep mutfağı gelir. Gaziantep'te çeşitli kültürlerin buluşması nedeniyle, kendine ait 300’e yakın çeşit yemek türü bulunmakta olup, özenle bir sonraki nesle aktarılmaktadır. Kebap çeşitleri, köfteler, çorbalar, tatlılar… Antep mutfağında sebzeli, ekşili, yoğurtlu, ayvalı  kuşbaşı kebabı, tike kebabı derken 32 çeşit kebap hazırlanıyor. 

15 çeşit dolma, 26 çeşit köfte, 22 çeşit helva derken bu liste uzayıp gidiyor. Yoğurt yoğun olarak Antep mutfağında kullanılmakta. Çağla aşı, öcce, mahlıta köfte, yuvarlama, çiğdem aşı, simit aşı, ekşili köfte, içli köfteler, çiğ köfteler, lahmacunlar ve daha neler neler… Yemek yemeği seviyorsanız gittiğiniz kiloyla da dönemeyeceğinizin garantisini verebilirim. Tıpkı bizim gibi.okkalı bir kahve...

Bayazhan, Sahan Şirehan, İmam Çağdaş, Çulcuoğlu, Üçler Kebap, Aşina, Halil Usta yemek için ideal restoranlardan. Baklavacılardan bahsetmek gerekirse, Zeki İnal Antep'e gidince benim ilk uğradığım yerlerden biri. Küçücük bir dükkan olmasına rağmen, ürünleriyle ününü dünyaya kanıtlamış. Hayatımda şöbiyet tatlısını yediğim tek yer; Zeki İnal. Kaymaklı ve fıstıklı olunca insanı gerçekten de büyülüyor.

Güllüoğlu, İmam Çağdaş, Yusuf Ziya fıstıklı baklavaları, kuşgözü, dolama ve kadayıfı ile sizlere sıra dışı Antep lezzetleri sunuyor. Sabah kahvaltısına katmerle başlamadan olmaz. Katmerci Zekeriya bu işin gerçekten de erbabı.

Tahmis kahvesinin keyifli ortamında okkalı bir kahve ise tadılmaya değer.

İki Yemek Arası

Yemeni adı verilen çok sağlıklı geleneksel ayakkabılar, bakır işlemeler, sedef kakmalı eşyalar, altın ve gümüş takılar, beyaz kumaş üzerine sarılarak ve çekilerek beyaz, sarı, krem rengi ipliklerle yapılan el işlemeleri Gaziantep’ten alınabilecek kıymetli el emeği göz nurlarıdır. Bakırcılar Çarşısında yan yana dizilmiş gerçek ustaların, 

birbirinden güzel işlerinden almadan dönmeyin diyebilirim.

Kalınacak Yerler

Biz konakları tercih ettik. Anadolu Evleri ve Şerihan  ruhu olan, özenli, sıcacık Gaziantep Konakları. Yol yapınca dünyevi her şey arkanda kalıyor sanki ve tekrar yuvaya dönerken dingin ve aklındaki soruların cevaplarını bularak dönüyorsun. Siz Gaziantep’e mutlaka gidin. Hatta hafta sonu günübirlik bile gidin. Gerçekten hem rutininizi değiştirdiğiniz hem mideniz bayram ettiği için başka bir enerjiyle döneceksiniz. Belki de aklınızdaki soruların cevaplarını da bulursunuz belli mi olur?