Lemi Filozof: Çocuklar içimdeki çocuğu görüyor

Çocukların Lemi Abisi sözleri kendisine ait yedi şarkıdan oluşan Lemi Abi ve Zuzi Çocuk Şarkıları albümünü geçtiğimiz günlerde dinleyicilerle buluşturdu. Hazırladığı çocuk içerikleri ile onların kalbinde yer edinen Lemi Filozof, aralarındaki bağı şöyle anlatıyor: ''Benim hâlâ içimde yaşayan çocuğu görüyorlar. Çocuklarla aramızda temeli, güvene ve sevgiye dayalı güçlü bir bağ var.''

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Çocuklara yönelik hazırladığı çeşitli içerikler ile onların kalplerini kazanan Lemi Filozof şimdi de çocuk şarkılarından oluşan albümü ile dinleyicisini selamlıyor. Sözleri kendisine ait yedi parçadan oluşan Lemi Abi ve Zuzi Çocuk Şarkıları albümünü geçtiğimiz günlerde çıkaran Filozof ile Akşam Cumartesi için bir araya geldik. Uzun zamandır çocuklarla ilgili TV ve Youtube programları yapan, kitap yazan ve çeşitli etkinlerde onlarla buluşan Filozof, aynı zamanda dizi, sinema ve tiyatro sahnelerinden de tanıdığımız bir isim...

ZİHİNLERİNE FAYDALI TOHUMLAR BIRAKABİLMEK ÇOK GÜZEL

Ne zamandır çocuklar için içerikler yapıyorsun?

2018'de çocuk izleyicilerimle ve ebeveynlerle tanışmamı sağlayan, bana çok şey katan TRT Çocuk kanalında uzun yıllardır yayınlanan "Sürpriz Kutusu" programı oldu. Tertemiz ve çok faydalı bir içerikti. Programın formatı çok başarılıydı ve enerjimizin de uyumuyla fenomen bir programa dönüştü. Yıllar içinde çocuklar büyüdüler; şimdilerde kardeşleri ve onlardan da küçükler beni izleyerek büyüyor. Onlarla aramızda temeli güvene ve sevgiye dayalı çok güçlü bağlar var. Özellikle etkinliklerimde ve şovlarımda ya da kitap imza organizasyonlarımda buna şahit oluyorum ve ne kadar doğru bir yolda olduğumu anlıyorum. Bu çok özel bir his. Çocuklara neşeli içerikler içinde bir şeyler öğretmeyi ve anlatmayı çok seviyorum. Onların zihinlerine iyi ve faydalı tohumlar bırakabilmek çok güzel. Programlar, yazdığım kitap, yeni albümüm ve devam eden etkinliklerimle doğamıza, hayal kurmaya, gezegenimize, sağlıklı beslenmeye, çevre farkındalığına ve sanata dair yönlendirmeler yapmanın eğlenceli yollarını buluyorum.

"Çocuklar hayal etme makineleridir" diyorsunuz. Bunu biraz açabilir misiniz?

Evet, çocukken ben de çokça hayal kurardım. Her çocuk kurar. Hayaller kuran bu makinenin içine iyilik, fayda, sevgi, empati, sorumluluk ve özeleştiri gibi güçlü malzemeleri yerleştirdiğimizde o çocuklar ruhen, şahsen hem vatana hem de gezegenimize değer katacak yetişkinler olur. Ve yeni nesiller ancak böyle ilerleyebilir. Teknolojide ve bilimde ilerlemek demek insanlığın ilerlemesi demek değildir; bu ancak ahlâklı ve sorumluluk sahibi toplumların çoğalmasıyla gerçekleşebilir.

Çocukların da sizi çok sahiplendiğini görüyorum. Sizi sevmelerinizdeki etken nedir sence?

Benim hâlâ içimde yaşayan çocuğu görüyorlar. Çocuklarımız onlara saygı duyduğumu, onları ciddiye aldığımı ve tabii ki onları çok sevdiğimi algılayabiliyor. Bu sadece kalpten kalbe bağ meselesi.

ZUZİ BENİM UZAYLI ARKADAŞIM

Yeni albümünüzü konuşmak istiyorum ama öncesinde Zuzi karakterinin hikâyesini merak ettim. Kitapta, şarkıda, videolarınızda var. Zuzi karakteri nasıl ortaya çıktı?

Hep bir uzaylı arkadaşım olsun isterdim. Evrende ve galaksimizde yalnız olmadığımızı düşünüyorum. Ayrıca uzaylıların bizi sürekli yok edeceği klişesi de bana göre yanlış. Bu düşüncem bir uzaylı arkadaşım olsa ne güzel olurdu hayalini kurmama sebep olmuştu. Ben ona dünyayı, insanları, yaşamları anlatsam, o bana başka galaksileri anlatsa. Zuzi bu düşlerin içinden geldi.

BANGIR BANGIR DİNLENECEK BİR ALBÜM OLSUN İSTEDİM

Lemi Abi ve Zuzi Çocuk Şarkıları albümünüz geçtiğimiz haftalarda çıktı. Albümü yapmaya nasıl karar verdiniz?

Öncelikle teşekkür ederim. Daha önce hem Sürpriz Kutusu'nda hem de Lemi Abi Çocuk Kulübü bölümlerinde çeşitli şarkılar söylemiştim ve beni heyecanlandırmıştı. Çocuk şarkıları söylemekten çokça keyif almıştım. Bir gün çocuk şarkıları yapsam keşke diye hayal kurmuştum. Çocuk şarkılarında genelde altyapı ve aranjeler zayıftır, basittir. Ben biraz daha "rock" altyapılar hayal ediyordum ve kendim de bangır bangır dinleyebileceğim bir albüm istiyordum. Her şeyin bir zamanı vardır. Kısmet bu zamanmış.

Sözlerin hepsi size ait ve 7 parça var. Bu sözler ne zaman yazıldı?

Zaman içinde küçük kağıtlara aldığım notlardan belli bir uyum yakaladım. Değinmek istediğim bazı noktalar sanki kendiliğinden zihnime yağmur gibi yağdı ve sözler son hallerini alabildi. Bu küçük notları iki aylık bir çalışmayla harmanladım ve 7 şarkının sözlerini tamamladım.

Şarkı sözleri hazırlarken nelere dikkat ettiniz? Çocuk içeriği üretmek çok büyük sorumluluk olsa gerek...

Yazdığım sözler, çocuklarımızın duygusal dünyalarına ve bilişsel gelişimlerine pozitif yönde etki edecektir. Öyle olmasını temenni ediyorum. İnsanın duygusal zekâsının gelişimine, gelecekteki genel kültür seviyesine en çok etki eden olgu kesinlikle "Sanat"tır. Müzik ise onun en önde gelen renklerinden biri. Müzik besler, geliştirir, düşündürür, ruhu büyütür bir anlamda.

HER ŞARKIDA BİR KONUYA DEĞİNİYORUM

Uçarım Uçarım, Mutluluk Mavi Dünyada, Ponçika, Lemi Abi ve Zuzi, Bol Vitaminli, Lemi Abi Çocuk Kulübü, Geri Dönüştür Geleceği parçaların adı. Her birinin içinde bir mesaj var... Neler söylemek istediniz bu şarkılarla çocuklara?

Parçaların hemen hepsinde mesaj var. Çok didaktik olmamasına da dikkat ettim. "Uçarım Uçarım" hayal kurmanın güzelliğini, heyecanını ve özgürlüğünü anlatıyor. "Mutluluk Mavi Dünyada" ise gezegenimizi çok beğenen bir uzaylının hikâyesini anlatırken bir yandan da dünyamızın doğasının eşsizliğini öne çıkarıyor. Tüylü dostlarımızı ve tüm hayvanları çok seviyorum. Çocuklarımız da eminim çok seviyorlar. Bu yüzden "Ponçika"yı kediler için ve kedi severler için yazdım. "Lemi Abi ve Zuzi" ve "Lemi Abi Çocuk Kulübü" şarkıları ise Zuzi'yle değindiğimiz eğitici, öğretici bazı kazanımlardan oluşuyor. Okumak, yazmak, resim yapmak, sporun önemi, doğanın güzellikleri, yaşamanın kıymetini bilmek gibi... "Bol Vitaminli" sebzeler ve meyvelerle dolu çok komik bir sağlıklı beslenme parçası. "Geri Dönüştür Geleceği" ise adından da anlaşılacağı gibi tamamen küresel iklim ve çevre problemlerine dikkat çeken, geri dönüşümün önemini vurgulayan albümün en sakin parçası fakat bence altyapısıyla çok etkili bir parça oldu diyebilirim.

Müzikler de eğlenceli... Nasıl bir ekiple çalıştınız?

Türkay Nişancı tek başına dev bir kadro gibi çalıştı. Sözlerimi toplayıp ona teslim ettim ve onun sanatına bıraktım. Müthiş besteler çıkardı, aylarca aranjeleriyle uğraştı ve stüdyo kayıtlarında bana çok emek verdi, şarkıları doğru okuyabilmem için çok şey öğretti. Albüm kapak fotoğrafımı sevgili Ali İhsan Elmas çekti, Özlem Çetin ise çok eğlenceli bir grafik tasarımıyla bize renk kattı. Hepsine teşekkür ederim.

BEL ALTI ŞAKALARIN OLDUĞU PROJELERİ GERİ ÇEVİRİYORUM

Oyunculuk kariyeriniz de devam ediyor bir yandan. Sinema filmlerinize baktığımda hem çocuklar hem de yetişkinler için filmlerde yer aldığınızı görüyorum. İkisini kıyaslamanızı istesem?

Sinemada yer almayı çok seviyorum. Çocuk filmleri ve yetişkin işleri diye ayırmıyorum ama artık çok sayıda senaryoyu geri çevirdiğim bir dönemdeyim. Kötü komedilerde ya da baştan aşağı bel altı şakalarla bezenmiş ve güldürmeyi hedeflemiş hiçbir projenin içinde olmuyorum. Bir anlatısı, bir cümlesi olan, bir derdi olan işlerin içinde olmak istiyorum.

Bu aralar yeni çıkan albüm dışında neler yapıyorsunuz?

Albüm dışında çocuklarla buluştuğum etkinlikler, kitap imza organizasyonları, seslendirme çalışmalarım ve tiyatro çalışmalarım sürüyor. Pembe Pırlantalar oyunun ikinci sezonunu oynayacağız. Ekranı da gerçekten çok özledim; gönlüme göre bir proje gelirse ne de güzel olur tabii ki...

ONLARA BİR VİZYON KATMAYI HEDEFLİYORUM

Lemi Abi Çocuk Kulübü Youtube sayfanızda çocuklar için çok eğitici ve eğlendirici videolar var. Orası nasıl gidiyor?

Lemi Abi Çocuk Kulübü kanalımdaki eğitici ve eğlenceli içeriklerime devam ediyorum. Bir uzaylı arkadaşıma dünyayı ve insanları anlatmak, öğretmek ve bunları yaparken de çocuklara bir vizyon katmayı hedeflemiştim. Üretmeye ve yazmaya devam ediyorum. Gerçek yaşamdan kopmayan, fakat bir yanıyla ütopik ve fantastik kurgular yazmaya başladım. "Lemi Abi ve Zuzi Uzay macerası" kitabım bunun ilk örneği olsa da sonuçta bu hikâyenin temeli Youtube'da Zuzi'yle çektiğimiz bölümlerdeki senaryo çalışmalarıma dayanıyor.

Evet kitabınızı da konuşalım. Geçen sene Lemi Abi ve Zuzi Uzay Macerası adlı kitabınız çıkmış. Devamı gelecek mi? Nasıl dönüşler aldınız?

Devamını şu sıralar yazıyorum. Lemi Abi ve Zuzi Uzay Macerası eğlenceli ve hızlı bir maceraydı, 166 sayfa. Çocuklarımız çok sevdiler, onlara bir kez daha teşekkür ederim. Serinin ikinci kitabı, ilk kitabımdaki hikâyeyle bağlantılı fakat yepyeni bir macera. Bu sefer biraz daha fantastik... Zuzi ve Felix karakterleri yine varlar. Okurlarımla buluştuğumda genel olarak çok hoş geri dönüşler alıyorum. Duygu dolu ve enerjik bir kurgu diyor çocuklar. Hepsinin gözlerinde oluşan parıltılara şahit olduğum zamanlarda yazmaya devam etme fikri daha da köklenmiş oluyor.