Leke tedavisinde devrim: Gümüş cilt parlatma tedavisi

Dr. NESLİHAN DOLAR

neslihandolar@gmail.com

Ciltte oluşan lekelenmelerin pek çok sebebi vardır. Bunlar bazen önemli bir hastalığa işaret ederken bazen de basit bir güneş lekesi olabilmektedir. İşte bu ayrımın yapılması ve tedavinin doğru planlanması için mutlaka lekelerin bir dermatoloji uzmanı tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

CİLT LEKELERİ NEDEN OLUŞUR?

Deriyi hasara uğratan durumlarda cilt buna lekeyle cevap verir. Bu durum çoğunlukla UV yani güneş ışınlarının etkisiye olurken; bazense hormonlar, beslenme bozuklukları, genetik yatkınlık, hamilelik, doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar ve antibiyotikler, yanık gibi deri bütünlüğünün bozulduğu durumlar, şiddetli kaşıntıyla seyreden cilt hastalıkları neden olabilir. Yüksek sıcaklık da lekelenmeye neden olabilir. Bunun bir örneği sıcak sir ağda sonrası dudak üstü bölgelerdeki lekelerdir. Yüzde yama tarzı açık veya koyu renkli kahverengi lekeler şeklinde seyreden ‘melasma’ çoğunlukla kadınlarda görülen bir sorundur. Gebelikte sık görüldüğünden halk arasında gebelik maskesi de denilir. Melasma diye bilinen bu düzensiz şekilli, sınırları belirgin olmayan kahverenkli yamalar  şeklinde görülen lekeler genellikle üst dudak, alın, yanaklar, burun, bazen de boyun ve çenede görülür. Kronik bir sorun olan bu lekelenme şekli hasta ve hekimi en çok uğraştıran lekelenme çeşitidir. Leke tedavisinin mutlaka bir uzman doktor tarafından yürütülmesi gerekmektedir.

TEDAVİDE YENİLİKLER

Şu anda altın standart tedaviler arasında yeni nesil spesifik dalga boylarıyla çalışan cilt yüzeyindeki hücrelere hasar vermeden hatalı pigment hücrelerini ve hasarlı dokuyu hedefleyen  sistemler yer almaktadır. Gümüş cilt parlatma tedavisi diye bilinen bu tedavi sisteminde doğada tıpkı gümüş gibi nadir bulunan Thulium elementinin yaydığı enerji kullanılır Gümüş cilt parlatma tedavisiyle cildin beyazlaması yani cilt tonunun düzeltilmesi ve lekelerinden arındırılması mümkündür. Tekrar lekelenmemek için yapılacak tek şey ise güneşten korunmak olacaktır. Sistemin en büyük avantajı ise kısa iyileşme süresi ve sadece 20 dakikada tedavinin tamamlanmasıdır. Bir diğer avantajı ise lekelerinizden arınmakla kalmayıp aynı zamanda geniş gözenekler, ince kırışıklıklar, cilt ton farklılıkları, gibi cilt yüzeyindeki hasarlar da aynı seansta düzelir.