KUYTU'da bir güzellik var

Kalyon Kültür devam eden KUYTU adlı sergisinde adeta kuytuda kalmış bir güzelliği gün yüzüne çıkarıyor. Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarının sosyo-kültürel yaşamı eserlerinden oluşan sergi, kadın zarafetinin dönemler arası yolculuğunu sanatseverlerle bir araya getiriyor...

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Kalyon Kültür, 2023 kültür sanat sezonunu selamladığı KUYTU adlı sergisinde, Osmanlı döneminden Cumhuriyet'in ilk yıllarına uzanan, bir doğu-batı sentezi örneği olan, kadının zevk ve ruhunun yansıtıldığı toplam 1203 nadide eser ve objeyi sanat ve tarih meraklılarıyla buluşturuyor. İş insanı ve koleksiyoner Yusuf İyilik'in çeşitli bölgelerden toplayıp restore ettiği özel koleksiyonundan seçilen eser ve objelerden oluşan sergi, Kalyon Vakfı'nın "Geçmişe vefa, geleceğe değer" misyonu kapsamında 2019 yılında restore ettiği, 2020 yılında ise Kalyon Kültür olarak hizmete açılan; şair İhsan Raif'in doğup büyüdüğü, şiirlerine ilham veren yer ve her daim sanatçıların buluşma noktası olarak da bilinen Nişantaşı Taş Konak'ta düzenleniyor. 30 Haziran'a kadar Kalyon Kültür'de ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek olan bu dikkat çekici özel serginin küratörlüğünü ise tasarım ve mozaik sanatçısı Meyçem Ezengin üstleniyor.

SERGİDE 1023 ESER YER ALIYOR

Kuytu kelime olarak her ne kadar "ıssız, sessiz, göze çarpmayan yer" anlamına gelse de KUYTU sergisi, nispeten kapalı bir çevrede yaşayan kadınların zengin dünyasında bizleri bir yolculuğa çıkararak döneme tanıklık etmemizi sağlıyor. Tarihin kuytu odalarından keşfedilmek üzere çıkan; Osmanlı toplumunun farklı kesimlerinden kadınlar ile Cumhuriyet kadınlarının moda ve yaşam kültürüne odaklanan KUYTU sergisinde; köstekli saatlerden broşlara, geleneksel kadın başlıklarından takılara, el aynalarından çantalara 1203 eser yer alıyor.

OSMANLI SANATININ NADİDE ÖRNEKLERİ BURADA

Serginin küratörlüğünü üstlenen Meyçem Ezengin sergiye hazırlık sürecini şöyle anlatıyor: "Asırlardır kuytuda bekleyen, ihtişamı, asaleti ve zamansız olmasıyla geleceğe de ilham verecek bu eserler, Yusuf İyilik gibi ender sanatseverlerin kâşif ruhu sayesinde bizlerle paylaşılıyor. Dünyada hayranlık uyandıran Osmanlı sanatının nadide örneklerini de barındıran Cumhuriyet döneminden de esintiler taşıyan koleksiyon, keşfedileceği ve değer göreceği anı sabırla beklemiş ve nihayetinde hak ettiği gibi büyük emeklerle bir araya getirilip yine Yusuf İyilik'in kurmuş olduğu Enderun Sanat Merkezi'nde restore edildi. Bu koleksiyondan özel bir seçki sunduğumuz sergide; geleneksel kadın başlıkları, kemerler, çantalar, keseler, takılar, takunyalar, el aynaları, köstekli saatler gibi kadın ruhunun ve zevkinin yaşsız ve sınırsız olduğunu kanıtlar nitelikte eserlerle karşılaşacaksınız."

SANAT HERKESİN HAKKI İDEALİYLE...

Kalyon Holding Sosyal ve Kültürel İşler Komitesi Başkanı Reyhan Kalyoncu ise sergiyle ilgili şunları söyledi: "Geçmişe vefa, geleceğe değer anlayışı ile yola çıktığımız Kalyon Kültür'de 3. yılımıza girdik. Şimdiye kadar ulusal ve uluslararası pek çok değerli sergiye ve farklı konularda atölyelere ev sahipliği yaptık. İçinde bulunduğumuz Taş Konak, tarihi boyunca sanat ve sanatseverlerle var olmuştur. Biz de şehre vefamızı, bu binada sanatın her dalını, tüm disiplinlerini destekliyoruz. Sanat herkesin hakkı idealiyle, topluma dokunabilme vizyonumuzla programımıza devam edeceğiz. Ülkemizi derinden sarsan deprem felaketi nedeniyle, sergiyi açmak konusunda çekincelerimiz oldu. Ancak sanatın iyileştirici gücünün hepimize iyi geleceğine inanarak sergimizi sanatseverlerle buluşturmayı arzu ettik."

200 YILLIK KUR'AN-I KERİM VE TEVRAT DA SERGİDE

Serginin önemli eserleri arasında yaklaşık 200 yıllık tarihe sahip olan Kazasker Mustafa İzzet Efendi'in talebesi saray hattatı Muhsinzade Abdullah Efendi'nin yazdığı Şehzade Cüz ile fildişi süslemeli Tevrat da yer alıyor. Kalyon Kültür, ilk kadın şairlerimizden İhsan Raif Hanım'ın yaşadığı Taş Konağın kapılarını kadına ilişkin böylesi anlamlı bir sergiyle sanatseverlere açarken, sanatın evrensel değerlerini yerel değerlerle buluşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda genç bir kültür platformu olarak sanatın geleneksel temsillerinden yeni medyaya uzanan sınırsız evrenini ücretsiz olarak sanat tutkunlarına sunuyor.

Fotoğraflar: Bayram Örs