Kültür Yolu'nun dördüncü durağı Troya'ydı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin dördüncü durağı Troya Kültür Yolu Festivali, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın koordinasyonunda devam ediyor. 9 Eylül'de başlayan ve yüzlerce etkinliğe ev sahipliği yapan festival yarın son bulurken yeni duraklar ise Gaziantep ile Ankara olacak.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin dördüncü durağı olan Troya Kültür Yolu Festivali 9 Eylül'de başladı. Yarın son bulacak olan festival yüzlerce etkinliğe ev sahipliği yaptı. 7'den 70'e herkesin kendine göre bir şeyler bulabildiği festivalde, Çanakkale'nin şehir kimliği bağlamında karakteristik özellikleri ön plana çıkarıldı ve bunlar etkinliklere de yansıdı. Festival aynı zamanda anlamlı bir yürüyüşe de ev sahipliği yaptı. Çanakkale İskele Meydanı'nda başlayan yürüyüşe T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, Kuzey Makedonya Kültür Bakan Yardımcısı Daim Luçi ve diğer protokol üyeleri katıldı. KKTC, Makedonya, Rusya ve İran'dan gelen konuk halk oyunları ekiplerinin de yer aldığı kortej yürüyüşünün sona erdiği Morabbin Parkı'nda konuk ülkelerin halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu. Ayrıca Kordon Boyu'nda cansız mankenler tarafından Çanakkale Savaşları da betimlendi.

DEKANLAR ÇANAKKALE'DE BULUŞTU

Üniversitelerarası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi, bu yılki toplantısını ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde gerçekleştirdi. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Çanakkale'de gerçekleşen toplantıda, kültür, sanat ve eğitim konularında karşılıklı iş birliği olanakları değerlendirildi. Festivalde ayrıca Türkiye'nin dört bir yanından sanat alanlarındaki fakültelerden farklı disiplinlerde birer eserin yer aldığı "Sentez İzler" sergisi de açıldı. Toplam 50 eserin yer aldığı karma sergi, Anadolu Hamidiye Tabyası 9. Bonet'te hem fiziki hem dijital olarak Çanakkaleliler ile buluştu.

ATATÜRK SERGİSİ DUYGULANDIRDI

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının ardından düzenlenen tören ve bu törende Türk Milleti'nin birleşmiş duygularıyla dolup taşan anlarının kaydedildiği "Atatürk'ün Sonsuzluk Yolculuğu" sergisi Anadolu Hamidiye Tabyası 10. Bonet'te ziyarete açıldı. Sergide yer alan fotoğraflar, Milli Kütüphane'nin zengin arşivinde özenle korunan özel bir albümün içinden seçildi. Her bir fotoğraf, o günün atmosferini, duygusunu ve halkın bağlılığını yansıtan bir pencere sunarken, sergiyi ziyaret edenler tarihin önemli anlarına tanıklık ediyor.

DEVRİM ERBİL TROYA KÜLTÜR YOLU'NDA

Türk resim sanatının önemli isimlerinden Devrim Erbil'in "Devrim Erbil'in Renkleri" sergisi Çanakkale Evi'nde festival boyunca ziyaretçilerini ağırlıyor. Sanatçının farklı tekniklerle oluşturduğu özgün ve etkileyici eserlerinden örneklerin yer aldığı seçki, Çanakkale'nin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle sanatın büyülü dünyasını bir araya getiriyor.

TROYA MÜZESİ ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI

Festivalin en önemli duraklarından olan Troya Müzesi ve Troya Ören Yeri, festival kapsamında ziyaretçi akınına uğradı. Müzeyi ziyaret edenleri festival kapsamında hazırlanan "Troya Giysi Tasarım Sergisi" karşıladı. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencilerinden Berfin Zeynep Çağan, Deniz Engin, Kağan Sağdıç ve Yasemin Kumbasar'ın, Doç. Dr. Berna İleri danışmanlığında hazırladığı "Troya Giysi Tasarım Sergisi" ve Dr. Devrim Dinç'in hazırladığı süreç belgeseli, Troya Müzesi Fuaye Alanı'nda sanatseverlerle buluştu. Troya Müzesi Sergi Salonu'nda "Bir Rüyadan Fragmanlar" isimli sergi ziyaretçilerin beğenisine sunulurken, Troya Ören Yerinde ise "Ben BLEGEN! Troya'yı Kazmaktan Geliyorum" isimli fotoğraf sergisi ziyaretçilerle buluştu. Troya Ören Yeri, Blegen Evi'ndeki sergi, 1932 yılında başlayan Carl Blegen Kazıları'nın 7 sezonluk dönemine retrospektif bir bakış getirmeyi hedefliyor.

ANADOLU ATEŞİ DANSA DOYURDU

Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi'nde Anadolu Ateşi Müzik ve Dans Grubu sahnedeydi. Temel konsepti medeniyetler buluşması olan Anadolu Ateşi'nin halk danslarını bale, modern dans ve dansın diğer disiplinleri ile sentezleyerek sunduğu gösteri Çanakkaleliler tarafından büyük ilgi gördü.

VAROL YAŞAROĞLU İLE KRAL ŞAKİR ÇOCUKLARLA BULUŞTU

Troya Kültür Yolu Festivali'nde çocuklar da birbirinden keyifli ve sanat dolu etkinliklerle buluştu. Geleneksel kaşık kukla, bayrak taç yapımı etkinlikleri ile keyifli zaman geçiren çocuklar, "Z Takımı Müzikali", "Ormanlar Kralı Aslan" isimli çocuk oyunları ile keyifli anlar yaşadı. Öte yandan Varol Yaşaroğlu ile "Kral Şakir" kitap imza etkinliği de büyük ilgi gördü.

GARİP AY'DAN EBRU PERFORMANSI VE MAPPING GÖSTERİSİ

İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nde Garip Ay tarafından düzenlenen Ebru Performansı Mapping Gösterisi diğer festivallerde olduğu gibi büyük ilgi gördü. Ebru sanatına getirdiği yeniliklerle tanınan Garip Ay, asırlardır geleneksel bir anlayışla sürdürülen ebru sanatını cesur bir yaklaşım ve modern bir perspektifle geleceğe taşıyor. Garip Ay'ın ebru sanatına en önemli katkılarından biri, geleneksel teknikleri yenilikçi bir yaklaşımla birleştirerek yaratıcı bir sentez oluşturması...

KONSER, TİYATRO, SÖYLEŞİ DOLU BİR FESTİVAL

Troya Kültür Yolu Festivali'nin beşinci gününde Nedime Hanım Konağı'nın bahçesinde gündüz saatlerinde Coşkun Aral Söyleşisi ve Fotomaraton ödül töreni gerçekleşti. Akşam saatlerinde ise Sedat Çılgın ve İlter Cebeci, bağlama ve gitar resitali ile dinleyenlere keyifli anlar dakikalar yaşattı. Kilitbahir Kalesi'nde ise Umut Akyürek ile Türk Müziği akşamı rüzgarı esti. Festival kapsamında ÇÖMÜ İçdaş Kara Yusuf Kongre Merkezi'nde "Profesyonel" oyunu da tiyatroseverlerin beğenisine sunuldu. Aynı saatlerde Troya Müzesi Konferans Salonu'nda "Troya Sohbetleri: Hazinelerin Kaçırılmasının 150. Yılı" söyleşisi gerçekleşti.

FESTİVALİN VAZGEÇİLMEZLERİ

Festival kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile birlikte Anadolu Hamidiye Tabyası'nda Anı Dalışı Etkinliği festivalin beşinci gününde de devam etti. Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nde Garip Ay tarafından düzenlenen Ebru Performansı Mapping Gösterisi diğer festivallerde olduğu gibi büyük ilgi gördü. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Mahal Sanat'ta Troya Kazıları Sanat Ekibi'nin sergisi "Kanatlı Sözler, İzler" görülebiliyor. Devlet Güzel Sanatlar Sergi Salonu'nda ise "Hesap İşi" sergisi yer alırken, Çanakkale Evi'nde "Devrim Erbil'in Renkleri"sergisi ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. "Bir Hayalin İnşası" dijital sergisi Çanakkale Kordon'da, "Eskizden Piksele Dijital Sanat" sergisi Anadolu Hamidiye Tabyası Hangar'da, "Gelibolu Tarihi Sulaltı Parkı Fotoğraf Sergisi" Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi'nde görülebiliyor.