Küllerinden doğan şehir Berlin

Op. Dr. Aysun Mamak
aysunbolukbasi@gmail.com

Estetik sadece insanlar için değil; eşyalar, sokaklar, binalar ve şehirler için de geçerlidir. Estetik duygusu yaşamın her alanında vardır. Sanatın her alanında; resimde, mimaride dünyanın en ünlü sanatçıların eserlerinde öne çıkan şey estetik gusto ve altın oran olmuştur. Ne üretilecekse üretilsin eğer gusto varsa görünümün dışında bakan kişinin içinde oluşturduğu iç huzur o eserin değerini hissetmemizi sağlayan mesajdır. Berlin’de hissettiğim de aynen buydu.

GURUR DUYDUM

Geçen hafta Türk Alman Plastik Cerrahi Derneği’nin 2. kez düzenlediği Plastik Cerrahi Video Sempozyumu'nda konuşmacı olarak bulunmaktan gurur duydum. Bu toplantıya Türkiye’den hepsi birbirinden değerli ve başarılı plastik cerrahlar katıldı. Farklı konularda yapılan konuşmalar ve sunumlar Almanların oldukça dikkatini çekti. Benim konum "yüzün estetik analizi" hakkındaydı. İnsan vücudunda veya yüzünde artık tüm dünyada benimsenen yaklaşım bütünsel yaklaşım. Yüze baktığınızda sadece burnu ya da sadece kaşı düşünüp estetik uygulama yapılması neredeyse tamamen terk edildi. 

BÜTÜNLÜK

Yüz ve boyun bölgesi beraber yapıldığında daha natürel ve estetik sonuçlar yakalanır. Yüz oranlarına baktığımızda kişinin en çok şikâyetçi olduğu bölgeler yanakların erken yaşta sarkmasıysa altta yatan temel problem çenesinin küçüklüğü olabilir. Eğer bu kişiye üst yüz germe veya yanak dolgunlaştırma işlemi yapılırsa yanaklar olduğundan daha çok öne çıkar ve oluşan orantısızlık nedeniyle göze hoş görünmeyebilir. Ama bu kişilerde problemin çene küçüklüğünden kaynaklandığı tespit edildiğinde çene protezi veya dolguyla çene büyütme işleminden sonra hem yüzün estetik oranları sağlanır hem gıdı problemi çözülür hem de yanakların sarkması giderilmiş olur.  

TÜRKLERİN ROLÜ BÜYÜK

Bence Berlin’i güzel kılan, insanın içinde hoş bir duygu oluşmasını sağlayan hatta birçok sanatçıyı besleyen bu şehrin en önemli özelliği bütünsel olarak güzel olmasıdır. II. Dünya Savaşı'nda yerle bir edilen bu şehrin güzel bir gustoyla yeniden yapılması müthiş bir hayranlık uyandırdı. Ve bunda da Türklerin büyük rolü var. Eğer Berlin’e gitmediyseniz görmenizi, büyük caddelerinde ve parklarında keyifle gezmenizi, müzelerinde saatlerce dolaşarak sanat yönünüzü doyurmanızı öneririm.