Kudüs bahçelerini lalelerle donatacağız

Filistinlilerin yaralarını bir nebze olsun sarmak için yola çıkan Müzehhibe Hacer Sönmez, öğrencileri ve gönül dostları hazırladıkları Filistin İçin Açan İstanbul Laleleri Tezhip Sergisi'nin gelirini onlar için bağışlayacak. Filistin'in kurtuluşu gerçekleşene kadar sanat alanına bu derdi yansıtan sergiler açmaya devam edeceklerini söyleyen Sönmez, ''Zafer bizim olduğunda lale fidanları ile Kudüs bahçesini donatmak istiyoruz nasip olursa.'' diyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

İstanbul laleleri bu kez Filistin için açtı. Taksim Camii İslam Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı'nın 15 Temmuz Derneği ve TDV KAGEM İstanbul Şubesi iş birliğiyle düzenlediği "Filistin İçin Açan İstanbul Laleleri Tezhip Sergisi" Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu. Gazze'de yaşanan katliamlara dikkat çekmek ve Filistinli kardeşlerimizin yaralarını bir nebze olsun sarmak amacıyla hayata geçirilen sergide Filistin ve sanat aşığı 44 sanatçıdan oluşan "Müzehhibe Hacer Sönmez, Öğrencileri ve Gönül Dostları" grubuna ait eserler yer alıyor. Tüm geliri Filistinlilere ulaştırılacak olan sergi, 28 Ocak'a kadar Taksim Camii Kültür Sanat Merkezi'nde görülebilecek.

"2017 yılında Kudüs'e gitmiştim. Mescid-i Aksa'da bir teyze ile konuşurken bana şöyle bir şey söylemişti: 'Çok çocuk yapıyoruz diye bizi eleştiriyorlar. Ama biz bir çocuğu İsrail yakalayıp hapse atacağı için, bir çocuğu mücadele edip şehit olacağı için diğer çocukları da bu nesli yaşatsın diye dünyaya getiriyoruz. Her namazdan sonra çocuklarımız İsrail tarafından alınmadı diye dua ediyoruz. Çünkü gelirler ve hiçbir sebep yokken çocuğunu, eşini alıp götürürler.' Bunları duyduğum için şu an Filistin'de yaşananları tahmin edebiliyorum. Gazze'de olanlar ise bir savaş değil soykırım." diyor Müzehhibe Hacer Sönmez sergi hakkında konuşmaya başlamadan önce. Sergi fikrinin nasıl ortaya çıktığını ise şöyle özetliyor: "Her mümin bu davaya elinde ne varsa, neye gücü yetiyorsa onunla destek verir. Biz sanatçıların elindeki de sanatı ve eserleridir. Bir lale eseri yaptım o günlerde. Sanatçıyım ve elimden gelen buydu. 2009 yılından beri beraber olduğum öğrencilerim ve sanatçı dostlarım var. Onlara yazdım. 'Filistin için bir sergi açalım' dedim. 44 sanatçı bir araya geldik ve iki ayda bu sergiyi ortaya çıkardık. Toplam 53 eser var. Kimi sanatçı birkaç eser yaptı. Eserlerde lale ön planda ama içinde Kudüs, Filistin simgeleri var. Tezhip sergisi diyoruz ancak profesyonel bir tezhip sergisi değil bu. İçinde minyatür, kat'ı, resim, gravür de var..."

BU BİR FETİH MÜCADELESİ

Neden lale simgesi diye soruyorum Hacer Hanım'a şöyle cevap veriyor: "Selçuklular, Anadolu'ya lalelerle birlikte yerleştiler. Bu topraklara lale soğanları ekmekle kalmayıp; camileri, mezar taşlarını, sanat eserlerini, sarayları lale motifleriyle süslemeye başladılar. Osmanlılar da laleyi çok sevdiler ve fethettikleri toprakları lalelerle süslediler. İstanbul'un fethinin ardından lale Avrupa topraklarına ayak bastı. Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman ve III. Ahmet "Lale" ye en düşkün padişahlardı. Lalenin bir Türk çiçeği olduğu olgusunu ve tezyinatta lale ( لاله) Allah'ı tasvir eder inancı ile bizler de bu öngörüden yola çıkarak Filistin İçin Açan İstanbul Laleleri sergimizin ismini koyduk. Gazze'de Filistin'de yaşananları bir fetih mücadelesi olarak görüyoruz. Zafer bizim olduğunda lale fidanları ile Kudüs bahçesini donatmak istiyoruz nasip olursa."

Eserlerin hemen hemen yarısı satılmış durumda. Bu serginin üç ayda bir yenisini yapmak istediklerini hatta farklı illerde de düzenlemesini arzu ettiklerini kaydeden Sönmez, başka sanatçıların da sergiye katılmak istediğini belirtti. Sergi alanında ayraç da sattıklarını sözlerine ekleyen Sönmez, "Buradaki eserleri sanatçıların izni ile ayraç haline getirdik. Belki burada bir eser alamayan insanlar olabilir ama en azında ufak bir ücret ile bu ayraçları satın alarak hem olayları gündeminde tutar hem de çorbada tuzu olur." diyor.

FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZE UMUT OLMAK İSTEDİK

Taksim Camii İslam Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Z. Altan Elmas,

Dünya, 7 Ekim'den bu yana yaşanan bir insanlık dramına şahit oluyor. Gazze'de Hamas'la mücadele bahanesiyle, kadın, çocuk, bebek ayırt etmeksizin sivil halkın üstüne bomba yağdıran İsrail'in işlemediği savaş suçu kalmadı. Zulmün karşısında her zaman mazlumun yanında yer alan bir millet olarak bizler bu vahşet karşısında sessiz kalmayanlardanız. Taksim Camii İslam Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı olarak 15 Temmuz Derneği ve Kadın Aile ve Gençlik Merkezi iş birliğiyle düzenlediğimiz "Filistin İçin Açan İstanbul Laleleri Tezhip Sergisi" ile her türlü zorlukta inançları ve imanlarıyla tüm dünyaya örnek olan Filistinli kardeşlerimize umut olmak istedik. Gazze'de süren zulüm ve soykırıma karşı olduğumuzu tüm dünyaya sanatla haykırıyoruz. Satış gelirlerinin tamamını Filistinli kardeşlerimize ulaştıracağımız bu sergi, umuyoruz ki Gazzeli kardeşlerimiz ile aramızdaki gönül köprüsünü daha da güçlendirecek.

BİZİM SİLAHIMIZ SANAT

Sanatçı Müberra Melike Kaplan

Sanatımızla ses çıkarmak istedik. Hacer hoca sergiden bahsedince ben de katılmak istedim. Elimize silah alıp oraya gidemeyeceğimiz için bizim silahımız da sanat. Eser kafamda tasarladığım bir şeydi. İstanbul objeleri ile tasarlamıştım laleyi daha önce. Daha sonra Kudüs için yeniden yaptım. Filistin ile Türkiye bayraklarını kullandım. İki bayrak birbiri ile kaynaştı. Hat çalıştığım için bir de Kudüs yazdık esere hat sanatı ile.