Kreasyonlar cinsiyetsizleşiyor

Rüya Büyüktetik
ruyabuyuktetik@gmail.com

Moda rüzgârı son sürat esiyor. Bir yandan erkek sonbahar-kış koleksiyonları birbiri ardına görücüye çıkıyor bir yandan markaların sonbahar öncesi kreasyonları gündemimize geliyor. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi moda dünyası bizi en üst perdesinden selamlıyor ve couture şovlarıyla  bu haftanın tozunu attırıyor. Gelin moda rüzgârına kapılalım neler oluyor, neler bitiyor hep beraber bakalım.

Tavır sahibi Versace 

Çizgiler ve kreasyonlar son yıllarda cinsiyetsizleşiyor. Kadın dolabı erkekten, erkek dolabı kadından esinleniyor, renkler en canlı tonlarıyla her iki tarafın da dolabında vazgeçilmez bir yer alıyor. Stiller arası paylaşımı kolaylaştıran parçalarsa hepimizin gözdesi. Gelelim koleksiyonlara ve o koleksiyonların ruhlarına. Donatella Versace, Versace erkeğine diyor ki “Gerçek ol, cesur ol ve geleceği yakala!” Donatella bir hafta sonra bu sefer de Atelier Versace'yle Versace kadınının iddialı ve kadınsı duruşuna layık bir Couture koleksiyonla podyumun adeta tozunu attırıyor. “Atletik Couture” diye nitelendirdiği bu koleksiyonda, gemisinin kaptanı olan Versace kadını önüne çıkacak her engeli aşmaya hazır. 

Raf’ın ardından 

Raf Simons’un Dior’dan ayrılışının moda dünyasındaki yankıları yerine modaevinin başına şu anda Alexander McQueen’in tasarımcısı olan Sarah Burton’ın geçip geçmeyeceği söylentilerine çoktan bıraktı. Bu söylentiler içinde Dior’un tasarım ekibi tarafından hazırlanan Couture koleksiyonuna Musée Rodin’de gerçekleşen şovla tanıklık ediyoruz. İşlemeler, transparan tül detayları, omuz dekolteleriyle Dior kadını modern ve şıklığın kitabını kendi kalemiyle, kendi duruşuyla yeniden yazıyor. Bu arada Burton gerçekten Dior’a mı geçiyor yoksa bütün bunlar Raf öncesinde yaşanan Dior’a kim geçecek dedikodularının tekrarı mı bekleyip göreceğiz.

Türk imzası

Önce Milano Moda Haftası'nda bir tufan kopuyor. Bünyamin Aydın’ın kurucusu olduğu Türk spor-couture markası Les Benjamins Milano Erkek Moda Haftası kapsamında ses getiren bir şova imza atıyor. Otantik halılar, semazen gösterileri derken Avrupa’daki moda arenasına gümbür gümbür giriş yapıyor Les Benjamins. Önemli moda dergileri olumlu yazılar kaleme alırken, Les Benjamins, yerel ögeleri çağdaş bir moda algısıyla harmanlayıp nasıl başarılı işlere imza atılabileceğinin altını çizmiş oluyor. Türkiye’den bir dünya markası çıkar mı, böyle giderse çıkabilir. Sonra Berlin’de Emre Erdemoğlu rüzgârı esiyor. Emre’nin koleksiyonlarını özellikle Mercedes-Benz Fashion Week Berlin kapsamında takip etmek keyif ve gurur verici. Geçen sezon Tülin Şahin’in konuk model olarak yer aldığı şovunda penguenlerden esinlendiği renkli koleksiyonu ayakta alkışlanmıştı. Bu sezon da ilk kadın koleksiyonuyla Erdemoğlu Berlin’e adını altın harflerle kazıyor. Son olarak da, Paris’te gerçekleşen Couture haftasına Dice Kayek'le damgamızı vuruyoruz. Söz konusu Couture ise resmi takvimde yer alabilmek için ciddi bir elemeden geçmeniz gerekiyor. Paris’te gerçekleşen moda haftasında Chanel, Valentino, Christian Dior gibi sayılı moda evi koleksiyonlarını sergileyebiliyor ve bunun için Fransız Pret-a-Porter ve Haute Couture Federasyonu üyelerinin süzgecinden geçmiş olmanız gerekiyor. Ve Dice Kayek bu sezon dördüncü kez resmi takvimde yer alan koleksiyonunu sergiliyor. Klasik Dice Kayek çizgisinden ayrışan silüetleriyle ilhamını masallardan alan “Woven Tales” adlı koleksiyonlarıyla marka Couture haftasından tekrar alnının akıyla çıkıyor.

Saçta son trend

Akıllı telefonların en yeni gözdesi biz kadınların yumuşak karnı olan saçlarımız ile ilgili. Halihazırda 40.000 kayıtlı kullanıcısı bulunan Hairmod’da geçmişten günümüze saç modelleri ve renk seçeneklerinden tutun da kırmızı halı ödül törenlerinin gözde saç modellerini bulmak mümkün. Hairmod için kısaca saç ve makyajın Instagram’ı diyebiliriz. 

Diva’nın taşı

Tek taş savaşları Hollywood’un en sevdiği konuların başında geliyor. Yüzüğünün taşı en büyük olanın ipi göğüsleyeceği bu yarış Kim Kardashian’ın 16 karatlık, Beyoncé’nin 18 karatlık taşlarından bir üst boyuta atlamış durumda. Geçtiğimiz hafta Avusturalyalı kumarhane sahibi James Packer ile nişanlanan Mariah Carey’nin nişan yüzüğünün taşı tam tamına 35 karat. Bütün hafta züğürdün çenesini yoran bu taş parçasının fiyatı ise tahmini 8 milyon pound.