Kozmetik mi sağlıklı yoksa dermokozmetik mi?

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Kozmetik ürünleri mi tercih edelim, dermokozmetik olanları mı? Makyaj malzemelerinde son kullanım tarihi var mı? Tarihi geçmiş makyaj malzemelerini kullanmanın zararı var mı? Tüm bu soruları Cortex Pharma firmasının kozmotologu Selva Yurttaş cevapladı.

Dermokozmetik ve kozmetik ürünler arasındaki fark nedir? 

Kozmetik nitelik taşıyan bu ürünlerin içinde farklı olarak kısmen tedavi edici etken maddeler de bulunuyor. Yani hem ilaç hem de kozmetik özelliklerini bir arada barındırıyorlar. Ürünlerin bünyede yarattığı etkiler, laboratuvarlarda klinik testlere tabi tutuluyor.  Dermokozmetik ürünlerin üç önemli işlevi var. Kendi başlarına bir cilt probleminin çözümünde etken olabiliyorlar, tıbbi tedavinin yanında destek ürünü olarak kullanılabiliyorlar ve tıbbi tedavinin öngörülen yan etkilerinin azaltılmasında veya önlenmesinde rol oynayabiliyorlar. Dermokozmetikler, kozmetik ürünler gibi deri üzerine sürülerek uygulanıyorlar; ancak derinin biyolojik fonksiyonlarını etkileyen maddeler içeriyorlar. Estetik kaygımız ve güzelleşme çabamız tarih boyunca var olmuş ve artmaya devam etmiştir. Güzellik sektörü denilince akla kozmetik ve cilt bakım ürünlerinden artık çok daha fazlası geliyor çünkü günümüzde “wellness” denen bir kavram gelişti. “İyi yaşam ve iyi yaşlanmak” ya da bizim tabirimizle “gururlu yaşlanmak”. İyi yaşam günümüzde herkesin ulaşmak istediği bir amaç olarak karşımıza çıkıyor. Kişinin beden ve ruhen iyi yaşam standartlarına ulaşması ve bu standartları sürdürmesi bulunulan çağ ve çevre koşulları dolayısıyla ne yazık ki dışarıdan müdahaleyi de beraberinde getiriyor. Tedavi edici özelliği bulunan ancak ilaç gibi yan etki yaratmayan dermokozmetik ürünler burada devreye giriyor ve bizlere bu konuda daha etkileyici, daha hızlı, daha sağlıklı bir şekilde yardımcı oluyor.

Tüketiciler dermokozmetik ürününü nasıl ayırt edebilir? Dermokozmetik ürünü alırken neye dikkat etmek gerekir?

Dermokozmetik ürünlerin seçiminde referanslara bakmak, etken maddeleri incelemek, araştırmak, sorgulamak gerekir. Dermokozmetiği kozmetik ürünlerden ayıran içeriğindeki etken maddelerdir. Dolayısıyla seçim yaparken bu etken maddelerin ne olduğunu bilmeniz ve bu aktif maddelerle ilgili araştırma yapmanız faydalı olacaktır. Aktif madde bilim dünyası tarafından tanınıyor mu, klinik çalışmaları var mı güvenlik testleri tamamlanmış mı gibi detayları araştırmalı. Ayrıca, genellikle doğru seçim yaptığınız dermokozmetik ürünlerde insan sağlığına zarar verici maddeler, ağır metaller, paraben, koruyucu, renklendirici, SLS, SLES ve hayvansal maddeler olmaz. 

Bazı dermokozmetik ürünlerinin eczanelerde satılıyor olması ne gibi farklılıkları olduğu anlamına geliyor? 

Dermokozmetiklerin bir dermatoloji uzmanı veya bir plastik cerrah tarafından tavsiye edilmesi daha uygun. Ancak bu mutlaka gerekmiyor. Hekim, kişiyi tam olarak muayene ettikten sonra cilt tipine ve gereksinimlerine uygun bir ürün ya da ürünleri tavsiye edebilir. Ancak eczacılarımız da bu anlamda son derece bilinçli olarak kullanıcılara yol gösteriyorlar. Özellikle eczanelerinde dermokozmetik bulunduran eczaneler bu anlamda önemli bir hizmet veriyorlar. Dermokozmetik eczaneler artık bünyelerinde güzellik uzmanlar da barındırıyorlar ve bu kişiler daha doğru ürün seçiminde yardımcı oluyorlar.

SON KULLANMA TARİHİ ÖNEMLİ

Evdeki son kullanma tarihi geçen dermokozmetik ürünleri ne yapılmalı? Markalar ne yapıyorlar? 

Son kullanma tarihi geçen ürünler mutlaka imha edilmelidir. Çünkü içerisindeki etken maddeler açıldıktan ve son kullanma tarihi geçtikten sonra özelliğini kaybederler. Markalar da tarihi geçen ürünlerini imha ederler. 

Makyaj ürünlerinde son kullanma tarihi var mı? Ne kadar dikkat ediyoruz?

Cildimize kullandığımız bakım ürünleri gibi makyaj malzemelerimizde de son kullanma tarihine dikkat etmemiz gerekiyor. Türkiye’ de maalesef tüketiciler bu konuda bilinçli değil, yıllarca bir ruju yada fondöteni kullanmaktadır. Ancak bu ürünlerin de kullanım süresi var. 

Son kullanım tarihi geçmiş makyaj ürünleri ne gibi sorunlara yol açar?

Son kullanma tarihi geçen ürünler, bakteri oluşumu açısından cildimizde büyük tehdit unsuru yaratır.  Örneğin, bir rujun tarihi geçmesi dudakta herpes ( uçuk ) problemine, fondötenin sivilce, göz kaleminin arpacık oluşumuna davetiye çıkarması kaçınılmaz bir sondur.  Kullandığımız fırçaların dahi belli aralıklarda mutlaka dezenfekte edilmesi ya da yenilenmesi gerekmektedir.