Konya'nın bir “Sosyal İnovasyon Ajansı” var

Konya'da toplumsal fayda üretmeye ve sosyal sorunlara yenilikçi çözümler geliştirmeye odaklanan bir kamu kurumu olarak varlığını sürdüren Sosyal İnovasyon Ajansı; enerjisi, genç ruhu, motivasyonu ve inovatif yaklaşımı ile parlamaya ve birbiri ardına önemli projeler üretmeye devam ediyor. Yayıncılık Yaz Okulu da bu projelerden biri olarak geçtiğimiz hafta üçüncü kez gerçekleşti ve onlarca insana dokundu.

ALİ DEMİRTAŞ / ali.demirtas@aksam.com.tr

Konya'da birçok değerli oluşum var. Onlardan biri de Sosyal İnovasyon Ajansı (SİA). Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi ortaklığında kurulan, toplumsal fayda üretmeye ve sosyal sorunlara yenilikçi çözümler geliştirmeye odaklanan bir kamu kurumu olan ajans, gençler, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve özel sektörle iş birliği yaparak, sosyal inovasyon alanında farkındalık oluşturmak, projeler geliştirmek ve bu alanda nitelikli elemanlar yetiştirmek için çeşitli eğitim programları ve etkinlikler düzenliyor. Motivasyonu ise toplumsal sorunları çözmek için inovatif yaklaşımlar sunmak, sosyal adaleti teşvik etmek ve toplumun her kesiminde pozitif bir değişim yaratmak üzerine kurulu. SİA, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlamak, sosyal girişimciliği desteklemek ve sosyal inovasyon süreçlerine daha fazla aktör dahil etmek için çalışmalarına devam ediyor.

TOPLUMUN TÜM KESİMİNDEN İNOVASYON MERAKLILARI

Peki neden böyle bir yapıya ihtiyaç duyuldu sorusunun cevabı net: Sosyal İnovasyon Ajansı, toplumun ihtiyaçlarına yönelik çözümler üreterek, sosyal dönüşümü hızlandırmak ve yenilikçi projelerle daha yaşanabilir bir toplum ve karar alıcılara destek mekanizması oluşturmak için var. Kitlesi ise gençler, sivil toplum aktörleri, sosyal girişimciler, kamu ve özel sektör temsilcileri başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinden sosyal inovasyon meraklıları ve paydaşlar.

YAYINCILIK YAZ OKULU NEDİR?

Yayıncılık Yaz Okulu, Sosyal İnovasyon Ajansı tarafından 3 yıldır düzenlenen ve yayıncılık sektörüne ilgi duyan gençler için önemli bir eğitim platformu sunan bir program. Bu yaz okulu, yayıncılık alanında yetkin ve nitelikli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla tasarlandı ve bu misyonunu başarıyla sürdürüyor. Programın temel amacı, gençlerin yayıncılık sektörüne dair bilgi ve becerilerini artırmak ve sektördeki gelişmeleri takip edebilmeleri için gerekli yetkinlikleri kazandırmak. Yayıncılık, kültür endüstrilerinin önemli bir parçası olarak, bilgi ve kültürün geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan bir köprü. Bu bağlamda SİA, sektörün dinamiklerini anlatmak ve nitelikli bilimsel yayıncılık uygulamalarını öğretmek ve gençlerin gelecekte bu alanda başarılı olmalarını sağlayacak anahtar unsurları onlara sunuyor.

BU YILIN TEMASI NİTELİKLİ BİLİMSEL YAYINCILIK

Bizim de Akşam Cumartesi olarak Konya'da takip ettiğimiz 3. Yayıncılık Yaz Okulu'nın bu yılki teması "Nitelikli Bilimsel Yayıncılık" idi. Bu bağlamda düzenlenen eğitimlerle, katılımcılara sektörün temel kavramlarını ve süreçlerini öğretildi. Program, güncel bilgi ve beceriler kazandırarak, gençlerin yayıncılık dünyasında kendilerini geliştirmelerine olanak tanıdı. Eğitimler hem teorik hem de pratik bilgiler sunarak, katılımcıların sektördeki en iyi uygulamaları öğrenmelerine ve uygulamalarına yardımcı oldu.

Protokol ve eğitmenler 3. Yayıncılık Yaz Okulu katılımcıları ile

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLERİN ÖNCÜSÜ

Bu yaz okulu, aynı zamanda Sosyal İnovasyon Ajansı'nın, kültürel ve bilimsel üretimin desteklenmesine yönelik olarak yürüttüğü çalışmaların bir parçası. Ajans, yayıncılık sektöründe kaliteli insan kaynağının yetişmesine katkıda bulunarak, sektördeki yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerin öncüsü olmayı hedefliyor. Yayıncılık Yaz Okulu, bu vizyonun bir yansıması olarak, genç yeteneklerin sektöre kazandırılması için önemli bir platform sağlıyor. Sonuç olarak Yayıncılık Yaz Okulu, gençlerin yayıncılık alanında derinlemesine bilgi edinmelerini ve profesyonel beceriler kazanmalarını amaçlayan bir eğitim programı olarak karşımıza çıkıyor. Ajansın desteğiyle yürütülen bu program, yayıncılık sektöründe yeni ve nitelikli yeteneklerin yetişmesini sağlarken, kültürel ve bilimsel üretimin gelişimine de katkıda bulunuyor.

ORTAK AKIL ÇALIŞMALARI

SİA, önümüzdeki yıllarda projelerini daha geniş kitlelere ulaştırarak projelerinin sosyal faydaya katkısını artırmayı hedefliyor. Bu bağlamda projelerinin geniş kitlelere ulaşması için farklı iş birlikleriyle ortak akıl çalışmaları gerçekleştirerek geçmişten beri süregelen ancak bir sorun olduğu hissedilmeyen konularda çözümler geliştirerek geniş kitlelere hitap etmeyi amaçlıyor.