Kontrollü yaşlanın

Prof. Dr. Reha Yavuzer

reha.yavuzer@aksam.com.tr

Estetik ve güzellik sektörü her gün yeni bir imkânı, teknolojiyi veya tekniği hizmetimize sunuyor. Bu hızlı artış nedeniyle benzer hedefleri olan işlem ve cihazlar arasında bazen kayboluyoruz. "Ne yaptıralım, ne zaman yaptıralım?" sorusuna doğru cevabı bulmak için öncelikle güncel durumu tespit etmek gerekir. Güzellik Check Up'ı olarak adlandırabileceğimiz bu durum tespitinde deri ve deri altının durumu, yüzey düzgünlüğü, lekeler, damarlar, kırışıklıklar, elastikiyet, nem ve gözenekler incelenir. Bilgisayarlı analizlerle hem güncel durum tespit edilir, hem de yapılacak işlemlerin verimliliği takip edilir. Üç boyutlu görüntülemelerle yer çekimine yenik düşen alanlar, tamamlanması gereken kemik ve yumuşak doku azlıkları sadece ye açısından değil miktar açısından da belirlenir. Teknolojik analiz cihazlarıyla oldukça hassas gerçekleştirilen bu durum tespitinde sizin yaşam özellikleriniz, alışkanlıklarınız, meslek ve beklentileriniz de sorgulanır. Yani kısaca güzelliğiniz ve estetiğiniz bilimsel bir mercek altına alınarak kontrolden geçirilir.

Plan yapma zamanı..

Durum tespiti yola çıkmak için haritanızdır. Bu tespit sonrasında elde edilen bulgulara göre hekiminiz, kısa, orta ve uzun vadeli bir planlama yapmalıdır. Kısa dönem hedeflerde hızla elde edilebilecekler listelenir. Sıklıkla derinin temizliğiyle başlayan bu grupta infüzyon cilt bakımları en kolay ve doğru ilk adımı oluşturur. Çabucak bir parlaklık kazanmanın motivasyonu ihtiyaç duyulan diğer işlemler için de iyi bir ön hazırlıktır. Kısa dönem hedeflerde botoks ve dolgu uygulamaları da vazgeçilmezdir. Kısa vadede hem etkin hem de kolaylıkla uygulanan infüzyon cilt terapileri, dolgu ve botoks uygulamaları tüm dünyada kadıların da erkeklerinde en çok tercih ettiği yöntemlerdir.

Orta dönemde yapılacaklar

Orta dönem hedeflerde, seanslar içerisinde uygulanabilen teknik ve cihazlar tercih edilir. Bu uygulamalar amaçlarına ulaşabilmek için 3 ile 10 keze kadar yapılmayı gerektirir. Enerji bazlı cihazlarla planlanan orta dönem hedeflerde, ultrason, lazer, radyofrekans, geniş spekturumlu ışık en çok tercih edilenlerdir. Cihazların seçiminde başarı oranları, yan etki olasılıkları, hangi ülkelerde tercih edildikleri dikkat edilmesi gereken hususlardır. Orta dönem hedeflerde kollajen üretimi, deri sarkıklığının azaltılması, deri ve deri altının yeni protein senteziyle daha sağlıklı hale getirilmesi, güneş hasarının, leke, iz, selülit ve çatlakların azaltılması planlanır. Kullanılan tekniklerin etkinliğine göre sonuçların ortaya çıkması 2-3 haftayla 6 aya kadar zaman gerektirir. Orta dönem hedef ve uygulamalar yaşlanma kontrolündeki en etkin yöntemlerdir. Yaş ve güzellik yönetiminde orta vade planlamanın iyi yapıldığı bireyler yıllar içinde çok daha avantajlı hale gelirler. Biraz sabırla yılları takviminizden silebilirsiniz.

Uzun dönem hedefler önemli

Uzun dönem hedefler de oldukça önemlidir. Uzun dönemde kısa ve orta vadede elde edilenlerin korunması amaçlanır. Bu nedenle iyilik ve güzellik halinin korunması uzun dönem planlamadan geçer. Yapılan işlemleri asla tek seferlik düşünmemek gerekir. Koruma planlamasında 3 ayla 12 ay arasında değişen aralarla kısa ve orta vadede yapılmış olan işlemler estetik check up sonuçlarınıza göre tekrarlanır. Uzun dönemde yaşam stili değişiklikleri üzerinde durulmalı, sigara içimi, su tüketimi, beslenme ve egzersiz alışkanlıkları, dışarıdan alınan probiyotik, vitamin ve diğer besin takviyeleri planlanmalıdır.

Bakımlı ama yapılı değil...    

Yapay ve yapılı görünmenin ana nedeni durumun ve hedeflerin belirlenmeden bir anda çok sayıda işlemin yüksek oranlarda yapılmasıdır. Ani ve patlayıcı tarzda estetik tüketimi asla sizi istediğiniz noktaya taşımaz. Bir planlama içerisinde güzelliğiniz yönetildiğinde anlık çok sayıda işlem yapılmasına gerek kalmayacağı için her zaman bakımlı ve güzel kalmak mümkündür. Bir çiçeğin bakımı gibi düzenli ve kurallı yaklaşım güzelliğin ve kontrollü yaş almanın anahtarıdır.