Kolajen, hekim tavsiyesiyle kullanılmalı

Kolajenlerin doktor tavsiyesiyle kullanılması ve ürünün eczaneden alınması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, internetten bilinçsizce alınan ürünlerin sahte olabileceği, fayda vermediği gibi zararlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Kolajen kelimesini son günlerde sıkça duyar olduk. Her gün reklamlarda farklı bir markanın kolajen ürünlerinin tanıtımını görüyoruz. Gençlik iksiri olarak lanse edilen kolajenin kuşkusuz birçok faydası var. Eklem ve kasları güçlendirici özelliği bulunan kolajen cildin yenilenmesinde de etkili. Ancak şu unutulmamalı ki bu bir ilaç değil. Takviye edici bir ürün. Herkes kendi kafasına göre bu ürünleri kullanmamalı. Uzmanlar bu konuda uyarılarda bulunuyor ve mutlaka doktor kontrolü altında eczanelerden temin edilen ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini bildiriyor. Kolajen peptitler dışında vücudumuzdaki bu eksikliği giderecek çeşitli yiyeceklerin de olduğunu belirten Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Mavişe Yüksel ve Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Esenler Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uzm. Dr. İlknur Can'a kolajenin faydalarını ve nasıl kullanılması gerektiğini sorduk.

KOLAJEN YERİNE KEMİK SUYU

Uzm. Dr. İlknur Can

Kolajen, kas ve eklem kıkırdak yapısı için faydalıdır. Vücutta en sık bulunan proteindir. Bağ dokusunun sağlamlığını, birbirine yapışmasını ve dayanıklılığını sağlar. Dört formu vardır. Bunlardan tip 2 formu kıkırdak yapısında yer alırken tip 1 ve 3 formu kemik tendon kas yapısında bulunuyor. Tip 4 formu ise cilt yapısında yer alır. Bizler de kıkırdak yapısının bozulduğu osteoartrit (kireçleme) hastalarının tedavisinde destekleyici olarak tip 2 kolajen içeren ürünleri ve tendon yaralanmalarında, bağ yaralanmalarında Tip 1-3 kolajen içeren ürünleri uygun gördüğümüz hastalarımıza önerebiliyoruz. Bu ürünlerin doktor tavsiyesiyle kullanılması ve ürünün eczaneden alınması önemlidir. İnternetten bilinçsizce alınan ürünler sahte olabilir fayda vermediği gibi size zararlı sonuçlar doğurabilir. Kolajenin yerini tutan yiyecekler de var. Özellikle koyun, sığır tavuk ve diğer hayvanların kemiklerini kaynatarak elde edilen kemik suyunda kolajen içeriği çok yüksek. Kemik suyu, kelle paça tarzı çorbalardan faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda elde ettiğiniz bu kemik suyunu yemeklerinizde de kullanabilirsiniz. Yeterli düzeyde C vitamini tüketimi de kolajen üretmeye yardımcı olur. Bunun yanında yumurta akı, süt ürünleri, mantarlar, tavuk derisi, kabak çekirdeği, karpuz çekirdeği, et, balık, baklagillerin tüketimi de kolajen üretimini destekler.

KIRIŞIKLARI AZALTIR, CİLDİ YENİLER

Doç. Dr. Mavişe Yüksel

Kolajen, vücudun kemik, cilt, eklem gibi birçok bölgesinde üretilen yapısal bir proteindir. Kolajenin 16 farklı versiyonu tanımlanmıştır. Genç ve sağlıklı bireylerde kolajen, derinin yüzde 80'ini oluşturur. Bunların çoğunluğu Tip 1 ve Tip 3 kolajenleridir. Kolajen derinin elastikiyetini sağlamakla beraber yüksek su tutma özelliğiyle de deriye nem sağlamakla görevlidir. Kolajen kaybıyla birlikte ciltte gerginlik kaybı, kırışıklıklar, deride incelme ve kuruluklar meydana gelir. Anti-aging amaçlı uygulanan kolajen içerikli kremler, cildin alt tabakalarına ulaşmakta yetersiz kalırlar. Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücutta kolajen sentezi azalır ve sadece besinlerle alınan kolajen yeterli olmaz. Bundan dolayı takviye alınması gerekir. Kolajen takviyesi herhangi bir yan etkiye neden olmayan, kırışıklıkları azaltma ve cilt görünümünü iyileştirme potansiyeli olan, etkili ve güvenli dermokozmetik maddeler olarak kabul edilmekte. Kolajen takviyesi, rutinde 30 yaşından sonra başlansa da, 20 yaşından sonra her yıl yaklaşık yüzde bir vücut kolajenimiz azaldığından dolayı, 20 yaşından sonra da kolajen takviyesine başlanmasında sakınca yoktur. Gözle görülür etkilerinin olması için en az 2,5 mg / gün ve iki ay süreyle alımı gerekir. Kolajen peptit (hidrolize kolajen formunda bulunması) emilimini artıracağı için önemli. Kombine olarak cilt için yararlı diğer vitaminlerin de bulunması, etkinliği artırır. Hayvansal kaynaklı kolajen içeren preperatlar ise; sığır ve balık kaynaklı olarak toz, kapsül veya sıvı formda olabilir. Balık kaynaklı kolajen tercih edenler, balık alerjisi yönünden dikkat etmeli. Ampul şeklinde olan sıvı formlarının emilimi çok daha iyi. İçme ampulleri, 2,5 gr kolajen peptit, meyve özü, C vitamini, çinko, biotin ve doğal bir e vitamini kompleksi karışımı sağlar. Üç ay kullanıp, üç ay ara verme şeklinde kullanılmalı.