Kızlar doktor, erkekler futbolcu olmak istiyor

Çocuklar Ülkesi KidZania'nın CEO'su Ebru Timur, KidZania'yı ziyaret eden 80 bin çocuğa ait verinin analiziyle yapılan Mesleki Eğilimler Araştırması sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre özgüven cinsiyete göre farklılık gösterirken; kızlar doktor, erkekler futbolcu olmak istiyor.

YELİZ COŞKUN / yeliz.coskun@aksam.com.tr

Kidzania ile meslek tercihleri araştırması yaptınız. Öne çıkan başlıklar neler?

Monterrey Üniversitesi ve Havas Helia işbirliğinde 8 KidZania şehrinde Mesleki Eğilimler Araştırması yapıldı. KidZania İstanbul'a gelen 80 bin çocuğun ilk aktivite tercihleri haritalandı. Bu global araştırmadan öğrendik ki "çocuklar bildiklerinden ilham alıyor". Dünyadaki tüm çocuklar 4 yaşına kadar aynı. 4 yaşından 7 yaşına kadar ise toplumun onlar için biçtiği ön yargılardan üstlerine düşen payı almaya başlıyorlar. Aile, okul ve çevre bu rollerin yüklenmesinde etkili oluyor.

Okul öncesi çocuklar, şehrimize ilk geldiklerinde öncelikle tercihleri bildikleri aktiviteler oluyor. Büyük yaş gruplarında ise daha interaktif ve sorumluluk almaya yönelik aktivite tercihleri öne çıkıyor. Çocuklar bildikleri aktiviteleri deneyimledikten sonra, şehrimizde vakit geçirdikçe yeni mesleklere yöneliyor.

ROL MODELLERİNİN ETKİSİ BÜYÜK

Cinsiyetlere göre en dikkat çekici detaylar nelerdir?

Çocuklar aktivite tercihlerini rol modelleri olan büyüklerinden gördükleri meslekler etrafında yoğunlaştırıyorlar. Dezavantajlı bölgelerden olan çocuklar rol modellerinden ve sosyal çevrelerinden gördükleri süpermarket kasiyeri, kuaför, kurye, otel temizlik görevlisi gibi meslekleri seçiyor. Yüksek sosyoekonomik çevreden gelen çocuklar ise cinsiyet rollerine göre tercihler yapıyor. Kız çocukları çevrelerinde "kadın mesleği" olarak tanımlanmış aktivitelere yöneliyor. Bunun en çarpıcı örneklerinden birisi KidZania Londra'nın sonuçlarından göze çarpıyor. Havacılık aktivitesinde iki rol var. Pilotluk ve hosteslik. Oğlanlar pilot olmayı tercih ederken kızlar aktivitede hosteslik rolüne yöneliyor. Çocukların cinsiyetlerine göre aktivite seçimlerini incelediğimizde kızlar doktor, öğretmen, veteriner gibi meslekleri tercih ederken oğlanlar futbolcu, mühendis, pilot ve polis gibi meslekleri tercih ediyor. Bu tercihlerini yaparken toplumsal rollerden etkilendiklerini görüyoruz.

ERKEKLER DAHA ÖZGÜVENLİ

Cinsiyete göre erkek ve kadın arasında özgüven ayrımı var mı?

Maalesef kadınlarda özgüven eksiliği olduğunu söyleyebiliriz. Kız çocukları kendi yaşlarından 2 yaş küçük aktiviteleri deneyimlemeye eğilimliyken, oğlan çocukları 1 yaş büyük aktiviteleri tercih ediyor.

Kidzania 120'den fazla mesleği ve 67'den fazla aktiviteyi çocuklarla buluştururken ne amaçlanıyor?

KidZania'da çocuklar geleceğe hazırlanırken; bol bol eğlenme ve öğrenme olanağı buluyor. KidZania İstanbul, fabrikaları, tiyatrosu, itfaiyesi, akaryakıt istasyonu, süpermarketi, kapalı çarşısı, sokakları ve meydanı ile gerçek bir şehir. Aktivitelerimizde, KidZania'ya ait para birimi olan KidZos kazanıp özgürce harcayabiliyor. Bu sayede finansal okuryazarlık, sorumluluk bilinci, takım çalışması, sürdürülebilirlik ve özgüven gibi önemli kavramları deneyimleyerek öğreniyorlar. Kurulduğumuz günden bu yana 1,6 milyondan fazla ziyaretçiyi, aile veya okul gezisi ile doğum günü kutlamalarında ağırladık.