kız arkadaş candır

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Omzunda ağladığınız, gece saat kaç olursa olsun arayabildiğiniz, birlikte saçmaladığınız, sabahlara kadar dedikodu yaptığınız kız arkadaşlarınızın vücuttaki seratonin miktarını arttırdığını biliyor muydunuz? Uzm. Psikolog Belgü Kaçmaz’la kız arkadaşlarımızın psikolojimiz üzerindeki etkilerini konuştuk. 

 ‘Kız arkadaş’la kurulan ilişkinin altın kuralı ‘olduğun gibi olmaktır’. İçinden geldiği gibi davranmaktır, onun yanında hiç kimsenin yanında olmadığın kadar rahat olabilmektir. Her derdini dibine kadar paylaşmaktır. Çünkü o usanmadan dinleyendir. Mutluluk paylaşılmaz derler ya yalan… Belki de mutluluğunu gerçekten paylaşan tek insandır. Eğer çok sağlam kız arkadaşlarınız varsa zaten dünyaya meydan okuyacak kadar güçlüsünüzdür. Peki, siz kız arkadaşlarımızın psikolojiye hatta sağlığa iyi geldiğini biliyor muydunuz? Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nden Uzm. Psikolog Belgü Kaçmaz, AKŞAM CUMARTESİ için kansere bile iyi gelen kız arkadaşlarımızı anlattı. 

KIZ KIZA BİR GÜN...
Arkadaşların ve arkadaşlarla birlikte olabileceğimiz bir sosyal çevrenin hem fiziksel hem de psikolojik olarak bizlere iyi geldiği her geçen gün artan araştırmalarla kanıtlanmakta. Öyle ki özellikle ergenlikle birlikte sosyal çevrenin etkisi aile bireylerimizinkinden daha bile fazla olmakta. Okul ve çalışma hayatında bir yer edinebilmemiz için bir arkadaş grubunun içinde yer almak, bize benzeyen ve hemen hemen aynı zevklere sahip olduğumuz bir ya da daha fazla yakın arkadaş edinmek hayattaki birçok güçlükle başa çıkmamızda son derece yararlı. Gelelim kız arkadaş grubuna sahip olmaya. Hep duyarız “Kız kıza-kadın kadına bir ‘gün/gece’ geçirelim” dendiğini. Peki, kız arkadaşlar neden hayatımızda bu kadar önemli bir rol oynar?
DİLİMİZDEN ANLARLAR
Öncelikle araştırmalara göre kız arkadaşlar birbirlerinin dillerinden anlıyor. Yaşadıkları acılar, çektikleri zorluklar ve bunları dışa vurmak için kullandıkları yöntemler birbirine benzer. Mesela regl dönemi ağrısını en iyi bir kız arkadaş bilebilir. Regl dönemi öncesi yaşanan hormonal değişimler genelde erkekler tarafından bilinmez ya da dalga geçilirken;  kadınlar birbirini daha iyi anlayabilir. Aynı şekilde anne olan kadın, yakınında kendinden deneyimli ya da deneyimsiz anne arkadaşlara 
ihtiyaç duyar. Onlarla konuştukça hem deneyim hem de bilgi kazanır. 
YAŞAM ÖYKÜMÜZÜN TANIĞIDIR
Özellikle uzun süreli arkadaşlıklarda kadınlar birçok şeyi birlikte yaşar. Ergenlik, büyümek, yaşanan zorluklar, ilişkiler, evlilik, çocuk, hastalık gibi yaşam döngüsünün birçok alanında bir aradadır. Birbirlerine baktıklarında aslında ne kadar çok şeyin üstesinden geldiklerini görebilir ve bu ilerisi için umut vericidir. Uzun süreli arkadaşlıklarda, arkadaşlardan biri zor zaman geçiriyorsa onun neye ihtiyacı olduğunu diğeri hemen anlar. Benzer dönemlerden geçen kadınlar birbirlerine daha kolay yardımcı olurlar.  Anlamadığımız ya da içinden çıkamadığımız bir durum olduğunda kız arkadaşlar yeni bakış açıları getirir ve bir bakmışız ki durum artık o kadar içinden çıkılamaz değil. Özellikle yeni bakış açıları ve deneyimleri paylaşmak rutine giren hayatlarımızda bize öğretici bir deneyim kazandırır. 
STRESE BİREBİR
Alışverişe çıkmak, birlikte sosyalleşmek, tatile gitmek, birlikte çocuklara göz kulak olmak gibi birçok şeyi birlikte yapabileceğiniz bir arkadaş grubunuz varsa, olaylar sizde çok daha az stres yaratacaktır. Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre kız arkadaşlarla geçirilen vaktin vücuttaki seratonin miktarını arttırdığı, bu nedenle de stresi azalttığı ve daha uzun bir yaşama ön ayak olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yine yapılan bir araştırmaya göre çevresinde kız arkadaş grubu olan kanserli hastaların iyileşme oranı sosyal destekten yoksun kadınlara göre 4 katı daha fazla. Sosyal destek hem kişilik gelişimi için hem de sağlıklı bir birey olmak için çok önemli. Bir kız arkadaşla oluşturduğunuz bağlar o kadar güçlü ve çoktur ki kadınlar arasındaki sevgi ve sadakati perçinler.  Rekabetin körüklendiği iş ortamlarına, insanların birbirine kötü davrandığı dışarı koşullarına, bitmek bilmeyen toplumsal olaylara ve günlük streslere karşı birebir ilaç arkadaşlarla 
geçirilecek birkaç saat olabilir. 

SAHİP OLDUĞUMUZ EN GÜZEL ŞEY 

Esma Bıyık-Grafik Tasarımcısı
Geçtiğimiz haftalarda çok sevdiğim canım arkadaşım Dışeps ile önce medite olma amaçlı fal baktırdıktan sonra sıcağa boyun eğip soğuk bir şeyler içmeye gittik. Oturur oturmaz asla gündemimizden eksik olmayan top 5 gıybet listemizi gözden geçirdik ve sanki bunları ilk kez konuşuyormuş gibi aynı heyecanla aynı iştahla devam ettirdik. Derken bir şey oldu ve bütün İstiklal Caddesi’nde elektrikler kesildi. Yana yakıla 186’yı ararken masamıza bir mum kondururdu sevgili garson. Sonra canım arkadaşımla bu romantik anı neden beraber yaşadığımızı düşündük. Yalnızlıktan mı yoksa sahip olduğumuz en güzel şeyin aslında birbirimiz olduğundan mı? İlk başta o masaya oturan iki deli kız kalktı ve yerini ‘kız arkadaş ne kadar önemli bir şey değil mi?’ diyerek cümleye giren kızlara bıraktı. Sonra bir baktık o kızlar o masadan ağlayarak kalkıyor, kimin yanında bu kadar korkusuz ağlarsın ki? Gecenin bir köründe senin kahrını kim çeker? Ağlayıp 
ağlayıp asla onu yenemeyeceğini bildiği halde ‘Hadi gel tavla oynayalım’ dediğinde kim hemen kabul eder? Demem o ki, kız arkadaşlar iyidir. Hem de çok. 

BİR TELEFON UZAĞIMDA… 

Serçin Altınkaynak-Diş Hekimi
Herkesin olduğu gibi kız arkadaşlarım benim de kardeşim gibi. Bence arkadaşın sayısı önemli değil ama şu da bir gerçek ki, ‘az insan çok huzur’ lafı günümüzde hâlâ yerini koruyor. Benim her anımda yanımda olan ya da olmaya çalışan, her başım sıkıştığında bir telefon kadar yakınımda olan ya da her şeyi bırakıp yanıma gelendir kız arkadaş. Bu kadar fedakâr arkadaşlarım olduğu sürece her şeyin üstesinden geleceğime eminim. İyi ki varlar…

BİRBİRİNİ TAMAMLAYAN EN GÜÇLÜ VARLIKLAR 

Nilay Yılmazer-Rehber Öğretmen
Kız arkadaş, bir telefon uzağında olandır. Aylarca görüşmesen bile kaldığın yerden devam ettiğin, çılgınlıklara imza atabileceğin, huzurunun başkentidir. Bazen birikmiş anılar, bazen unutulmaz hatıralardır… Umarsız kahkaha, yağmur gibi gözyaşıdır. Üzüldüğünde üzülen, sevindiğinde sevinen koruyucu bir melektir… Aynı anne-babanın çocuğu olmasan da kan bağın olmasa da kardeş olabildiğin, senin eksik yanlarını tamamlayandır.