Kitap oku kendini tanı

Sami Güçlü'nün 2012 yılında Sakarya Üniversitesi'nde 12 kişilik öğrenci grubu ile başlattığı gönüllü okuma faaliyeti olan Anadolu Mektebi dalga dalga büyüyerek 2016 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile yürütülüyor.

GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 10 yıldır devam ettirilen Anadolu Mektebi Projesi gençleri edebiyatımızın usta kalemleri ve onların eserleri ile buluştururken Türkiye'nin kültürel ve entelektüel zenginliğine dair de birikim sahibi olmalarını sağlıyor.

Sami Güçlü 'nün 2012 yılında Sakarya Üniversitesi'nde 12 kişilik öğrenci grubu ile başlattığı gönüllü okuma faaliyeti olan Anadolu Mektebi dalga dalga büyüyerek 2016 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile yürütülüyor.

Proje, Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesine katkı sunmuş yazarların; bir sıra dâhilinde tüm eserleri ve hakkında yazılmış seçkin eserlerin okunmasını, okunan her eserden sonra eser hakkında bir değerlendirme yazısının yazılmasını, eserlerin en az yarısı okunduktan sonra bir konu seçilmesini, seçilen konuda bir konuşma metninin hazırlanmasını, düzenlenen panel programlarında hazırlanan metnin sunulmasını, konuşma metninin geliştirilerek yayınlanmasını amaçlayan bir okuma faaliyeti.

NİTELİKLİ BİR OKUMA ZEMİNİ

Anadolu Mektebi faaliyetleri kapsamında gençler Mustafa Kutlu, Tarık Buğra, Cengiz Aytmatov, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cengiz Dağcı, Sâmiha Ayverdi, Yahya Kemal Beyatlı, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Mehmet Âkif Ersoy, Cemil Meriç ve Nurettin Topçu'nun eserlerini okuma ve onların ruh dünyasını keşfetme imkânı buldu. 2020 yılında bu okumalara Yunus Emre, Ömer Seyfettin, Orhun Abideleri de dâhil edildi. 2021'de ise Mevlana okumaları yapıldı. Okumaların akabinde seminer çalışmaları, yerel ve ulusal paneller gerçekleştirildi. Bu süreç sonunda Mevlana Celaleddin-i Rumi Anadolu Mektebi yazarları arasına dâhil edildi. Proje 2021'de Filistin ve Doğu Türkistan okumaları ile kapsamı genişletilerek uluslararası bir boyut kazandı.

Projenin fikir babası ve yürütücüsü Sami Güçlü, bu çalışma ile gençlere nitelikli ve bu kültüre ait okuma zemini sunmak istediklerine dikkat çekerek "Bugün dünyada teknolojinin gelişmesiyle kitap yayın faaliyetinin yaygınlaşmasıyla adeta kitap seliyle karşı karşıyayız. Bu kitap selinde boğulmamak ve doğru kitapları okuyabilmek çok zor. Hele rehberi olmayan biri için kitap seçimi neredeyse büyük bir problem teşkil ediyor. Popüler ve edebi değeri olmayan kitaplar okunuyor. Halbuki okumanın temel amacı düşünce dünyasını geliştirmek ve hayatı, kendini ve kültürünü anlamaktır. Anadolu Mektebi de bu amaca yönelik bir çalışma." diyor.

Bu projenin külliyat okuma sistematiği ile ilerlediğine dikkat çeken Güçlü, bir yazarın olabildiğince bütün eserlerini okuma gayreti içinde olduklarını söylüyor.

Projeye ruh katan unsurun Anadolu Mektebinin ilkeleri olduğunun altını çizen Güçlü, "Amacımız ahlaklı insan yetiştirmek" diyerek okuma alışkanlığı ile birlikte iradi olarak çalışkan olmak, doğru sözlü olmak, aileyi çok önemsemek ve kutsamak, eşya ve tabiat da dahil kimseye zarar vermeden yaşamak, bir büyük ideal için yaşamak ilkelerini de kazandırarak öğrencileri geleceğe hazırladıklarını ifade ediyor.