Kış sofralarının alternatif sebzesi 'kuru baklagil' yemekleri olsun

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Havaların soğuması, sıcak ve yoğun tat veren yiyecekler tüketme ihtiyacını artırıyor. Kurubaklagiller grubu olarak adlandırılan kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyecekler sağlıklı beslenmemiz için çok önemli. Bu yiyecek grubu metabolizmamızı hızlandırıyor. Aynı kilo zayıflama diyeti uygularken, kaliteli ve yağ ağırlıklı kilo vermemizi kolaylaştırıyor. Yeter ki doğru zamanda, doğru miktarda ve sağlıklı hazırlanmış, pişirilmiş olarak tüketelim.

Yıllardır, zayıflama diyeti yapanların uzak durduğu, korktuğu, kilo vermemi engeller, kilo aldırır korkusuyla tüketemedikleri kuru fasulye, nohut, mercimek zayıflama diyeti yapanlar için iyi bir yardımcıdır.

Kurufasülye, nohut, mercimek protein değeri yüksek, kompleks karbonhidrat içeren, lif açısından zengin yiyeceklerdir. Ayrıca demir ve B vitaminleri yönünden de oldukça zengindir.

Kurubaklagilller beslenmemize artı değer katar;

Kurubaklagiller yanında bulgur pilavıyla tüketildiğinde proteinin faydası arttıyor. Protein oranı yeterli ve emilimi (proteinin vücuda alındığı miktar) yüksek olmalı.

Kurubaklagiller kompleks karbonhidrat oranı yüksek bir yiyecek grubu.

sağlıklı beslenmenin en önemli özelliklerinden bir tanesi; mutlaka yeterli miktarda karbonhidrat içermeli ve bu karbonhidat kompleks şekilde olmalı.

Kurubaklagiller zengin lif içeriği ile sebze porsiyonunda tüketildiğinde doğal ve sebzeden farklı formatta lif alımını arttırdığı için sindirim sistemini daha hızlı ve dengeli çalıştırıyor. sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı; doğal lif oranının yüksek olması.

Sağlıklı beslenme demir açısından yeterli olmalı  yemekte kurubaklagil yemeğiyle birlikte C vitamini ve enzim içeren salata tüketildiğinde içeriğinde ki demirin faydası da maksimum düzeyde oluyor.

Sağlıklı beslenmenin şartlarında bir tanesin de; B vitaminleri yeterli ölçüde olmalı, B vitaminleri enerji içeren enzimlerin yapısında bulunmaktadır.  Dolayısıyla beslenmeniz ne kadar çok B vitamini içerirse metabolizmanızın hızlanmasına o kadar destek olmuş olursunuz. Tabi kurubaklagilin içerdiği B vitamininden yararlanmak için kurubaklagil yemeğini yaparken akşamdan ıslatmalı pişirmeden önce ıslatma suyu dökmeli ve yıkamalı. Sonra yeni suyla pişirmeli ve pişirme suyu dökülmemelidir. Aksi taktirde B vitaminleri pişirme suyu ile birlikte dökülmüş olur.

Sonuç olarak sağlıklı beslenmek istiyorsanız,  diyetlerinde en az haftada 1-2 öğünde sebze porsiyonu olarak kurubaklagil yemeği olarak tüketin.