tadindaturkiye@gmail.com
Doğu Anadolu Bölgesi’nin lalesi ve üzümüyle ünlü ili Muş’tayız. Muş, kış ve doğa sporları açısından büyük bir potansiyele sahip. Çavuş Dağı eteklerinde, köklü bir tarihe sahip olan kent, sınırları içinde çok sayıda tarihi ve kültürel eserlere ev sahipliği yapıyor. Türklerin Anadolu’ya giriş kapısı olan Malazgirt, kentin en eski yapılarından Muş Kalesi ve Parkı, tarih boyunca kilise ve manastır olarak kullanılan Arak Manastırı, Ulu Camii, Murat Paşa Köprüsü bunlardan bazıları… Muş’un adının, İbranice’de ‘Sulak, verimli ve otlak’ anlamına gelen “Muşa” kelimesinden geldiği ileri sürülüyor. Bağcılık Muş’ta oldukça eski bir uğraş olup en ünlüleri Monogok, İncebel ve Mehmetcan bağları. Siyah, beyaz ve mor çeşitleri var. Siyah Vakkas, Sinciri, Kasper, Beyaz Üzüm, Öküz Gözü, Güz Üzümü gibi çeşitli üzümler yetiştiriliyor. Bir de son zamanlarda özelliğini kaybetmek üzere olan lalesi meşhur. Muş mutfağı, coğrafi şartların etkisi ve kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle et ağırlıklı. Özellikle kışlık yiyeceklerin hazırlanmasına büyük önem veriliyor. Sebzeler kışın ihtiyacı karşılamak üzere kurutuluyor ve saklanıyor. Muş iline özgü birçok meşhur yemek, hamur işi ve tatlı var. İlk akla gelen yöresel yemeklerden Muş köftesi, domatesli lahana dolması, hez dolması, çorti, herse, kete, ayran aşı ve kuşkonmaz. Tatlılardansa Muş tatlısının yanı sıra Teter helvası önemli yöresel tatlılarından. ‘Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğu kış aylarının sıcak tatlısı teter helvası.
Malzemeler:
- 5 dilim esmer köy ekmeği,
- 2 su bardağı pekmez,
- 1 su bardağı sıcak su,
- 2 yemek kaşığı tereyağı,
Servisi için:
- 1/2 su bardağı ince çekilmiş fındık içi,
- 3 yemek kaşığı kaymak
Yapılışı:
5 dilim esmer köy ekmeğini, büyüklüklerine göre üç ya da dört eşit parçaya bölün ve ısıya dayanıklı bir fırın kabına dizin. 2 su bardağı pekmezi, 1 su bardağı sıcak suyu ve 2 yemek kaşığı tereyağını sırasıyla geniş tabanlı bir tencereye aktarın. Tereyağı eriyene kadar orta ateşte kaynatın. Kaynattığınız pekmezi, fırın kabına yerleştirdiğimiz ekmek dilimlerinin üzerine gezdirin. Servis etmeden önce 1/2 su bardağı ince çekilmiş fındık içini serpiştirin. Servis tabağına aldığınız ekmek dilimlerini kaymakla süsleyerek bekletmeden servis edin. Afiyet olsun.
HAFTANIN ETKİNLİĞİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yöresel yemek kültürünü keşfetmek amacıyla ‘Yemekte Şehrin Bilgeleri’ adlı yöresel yemek yarışması başlatıyor. Yarışmaya katılmak isteyenler www.komeg.org internet adresini inceleyebilir.